”Kortsiktigt ökad risk för rekyl”

Aktiemarknadens mjuka tolkning av Fed-chefens tal i fredags har pressat räntorna och lyft börserna. I grunden är stödet för aktiemarknaden intakt, men givet den starka börsutvecklingen har rekylrisken ökat kortsiktigt. I veckans aktiecase ser vi ett intressant läge för comeback på börsen för marknadsledaren.

USA-börserna steg efter Powells tal på centralbankskonferensen i Jackson Hole i fredags. Marknaden tolkade Powells tal positivt och såväl storbolagsindexet S&P 500 som Nasdaq noterade nya rekordnoteringar. Den amerikanska 10-årsräntan föll från 1,35 procent till 1,30 procent, vilket fick de amerikanska börserna att lyfta. Börsoptimismen spillde även över på de asiatiska börserna under måndagen.

– Det var lugnande besked från Fed för de som befarade att nedtrappningen skulle ske tillsammans med räntehöjningar. Att nedtrappningarna skulle inledas i slutet av året var förväntat men lugnande besked kring räntehöjningar gav positiv reaktion på aktiemarknaden.  Fed-beskedet ger stöd för en fortsatt positiv aktiemarknad i höst. En kortsiktig rekylrisk finns dock fortfarande kvar, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Marknaden gjorde en mjuk tolkning av Powells tal. Fokus skiftar nu från när nedtrappningen ska inledas till hur Fed ska minska stödköpen. I nuläget är stödköpsprogrammet på 120 miljarder dollar i månaden. Listan över potentiella risker för återhämtningen minskar dock ej. Powell varnade bland annat för konsekvenser av deltavirusets utbredning. Hur sysselsättningen utvecklas är därför av yttersta vikt, där jobbrapporten i USA som publiceras på fredag ger nästa tolkningsläge.

– Låga räntor och en fortsatt bra vinsttillväxt ger fortsatt stöd åt börsen i höst. Precis som tidigare finns det få andra alternativ till börsen som ger någon vettig avkastning. Det talar fortsatt för aktiemarknaden. Och även om Fed väljer att börja trappa ned på stimulanserna så kommer det fortfarande finnas stimulanser, säger Karl Hedberg i det senaste avsnittet i Carnegie Private Bankings podd Investera & Agera.

Enligt Karl Hedberg ser leverans- och komponentproblemen för företagen ut att dröja sig kvar resten av året. Det skulle kunna försena återhämtningen och därmed påverka vinsttillväxten, som är en förutsättning för fortsatta uppgångar på börsen. Risken för en rekyl har därför ökat efter en stark period på börsen. Man måste leta sig tillbaka till oktober förra året för att hitta en börsrekyl större än 5 procent.

– Ett varningstecken är att vi har sett en mindre bredd i börsuppgången den senaste tiden. Säsongsmässigt brukar inledningen av hösten vara en sämre period på börsen. Historiken talar sen för en starkare börs från och med oktober och över vintern. Börsen har dock stigit rejält i år och kortsiktigt har risken för en rekyl ökat. Kortsiktiga investerare kan med fördel öka likviditeten och vara beredd på ett nytt köpläge om vi får en rekyl. Vi ser även att sommarens tillbakarotation till tillväxtbolag kan vara över. Räntorna befinner sig på låga nivåer och kan lite försiktigt vara på väg uppåt. Var därför försiktig med tillväxtbolag som har haft en stark utveckling på börsen och där värderingen är lite mer utmanande, säger Karl Hedberg i podden.

Hållpunkter i veckan

Efter ett starkt fjolår har vindkraftsbolaget Eolus haft ett sämre 2021 på börsen och aktien har backat drygt 17 procent. Finns underlag för trendskifte i delårsrapporten på tisdag? Hur flygbenägna privatpersoner och affärsresenärer är får vi veta på onsdag, då SAS lämnar sin delårsrapport. En av de senaste årens kursraket, medicinteknikbolag Sectra, redovisar kvartalssiffror på fredag.

På makrofronten presenteras inflationssiffrorna i euroområdet på tisdag – fortsätter uppåttrenden? Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i Sverige presenteras på onsdag. Indexet befinner sig på höga nivåer och väntas backa något. Veckan avslutas med den viktiga sysselsättningsrapporten i USA. En stark jobbsiffra på fredag bäddar för ett tapering-beslut i höst.

Läs veckans agenda här

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Aktiecase

5G-utrullningen har tagit rejäl fart och telekomjätten Ericsson har en mycket stark marknadsposition. Aktiemarknaden diskonterar dock ett för negativt Kina-scenario, vilket har skapat ett intressant köpläge. Telekomleverantören tar marknadsandelar på övriga marknader vilket innebär relativt sett bättre lönsamhet och en ökad stabilitet. Utsikterna för en god vinsttillväxt på medellång sikt är goda.

Vi rekommenderar Köp med en uppsida på cirka 25 procent. Dagens värdering är dessutom lägre än Ericssons genomsnittsvärdering under 4G-cykeln. Det är omotiverat givet att Ericsson i den nuvarande 5G-cykeln är såväl teknik- som marknadsledande och inte konkurrerar med Huawei i samma utsträckning som under 4G-cykeln.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...