Efter sommarrallyt i juli har börstemperaturen successivt svalnat i augusti. Räntan är åter på väg uppåt, dollarförstärkningen fortsätter, energikrisen tilltar i Europa och utvecklingen i Kina försvagas. Börserna har betydligt svårare att lyfta i takt med att oron för en fortsatt hög och stigande inflation samtidigt som tillväxten bromsar in. Med andra ord: ökad oro för stagflation.
Stockholmsbörsen tappade knappt 2 procent i förra veckan, amerikanska storbolagsindexet S&P 500 backade drygt 1 procent liksom europeiska Stoxx 600. Trots det stora lyftet i juli, tillhör årets utveckling på Stockholmsbörsen med en nedgång på 23 procent i lokala valutor bottenskiktet bland de globala aktiemarknaderna. I Norden har även den finska börsen utvecklats svagt, samtidigt som energitunga Oslobörsen ligger på plus, som en av få börser i världen.
– Jag tror inte vi har sett börsbotten ännu. Börsen kommer vara försiktig det närmaste halvåret också. Det starka rallyt i juli var mer av ett björnmarknadsrally, alltså en kraftig kortsiktig uppgång i en fallande trend, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking i det senaste poddavsnittet av Investera & Agera.
Sommarens nedgång i de amerikanska långräntorna (10-åringen) – som utgjorde en stor del av bränslet för kursrallyt i juli – bröts i månadsskiftet juli/augusti. Från nivåer kring 2,5 procent är 10-åringen åter kring 3,0 procent. Förra veckans Fed-protokoll och hökaktiga kommentarer från flera Fed-ledamöter har åter förändrat sentimentet. Eller snarare det positiva tolkningsföreträdet på svag makrodata som rådde tidigare i sommar.
– Inflationen har ju egentligen inte kommit ned särskilt mycket under sommaren, men räntorna föll ändå tillbaka. Räntenedgången drevs av osäkerhet kring att snabbt stigande räntor och hög inflation skulle spilla över till en betydligt lägre tillväxt eller recession. Dåliga nyheter har (fram till nyligen) varit bra nyheter för börsen eftersom det har pressat ned räntorna, säger Karl Hedberg.
I slutet av veckan samlas centralbankschefer från alla världens hörn i den amerikanska skidorten Jackson Hole för den årliga centralbankskonferensen. Blickarna riktas mod Fed-chefen Jerome Powells anförande på fredag. Enligt förra veckans uttalanden från flera Fed-ledamöter är andemeningen att aktiemarknaden har sprungit för snabbt och diskonterat räntesänkningar för tidigt (under 2023). Just nu prisar marknaden in en räntetopp på 3,70 procent i mars 2023, jämfört med dagens Fed-ränta på 2,50 procent. I nuläget lutar marknaden lite över åt att Fed höjer räntan med 75 punkter på septembermötet, istället för 50 punkter.
I poddavsnittet rekommenderar Karl Hedberg att se över portföljen efter sommarens kursrusning och trimma innehaven.
– Fokus i portföljen bör vara mot mer rimligt värderade bolag som har en stabil lönsamhet och klarar en sämre ekonomisk miljö lite bättre. Gärna med en god direktavkastning, då utdelning kommer vara en viktigare del av totalavkastningen i år jämfört med tidigare år, säger Karl Hedberg.
Hållpunkter i veckan
Rapportsäsongen är i princip över, i alla fall för storbolagen. Intressanta bolag som rapporterar på onsdag är medicinteknikbolaget Bico , optikkedjan Synsam och husvagnstillverkaren Kabe. På torsdag rapporterar två intressanta medicinteknikbolag värt att hålla ögonen på: Elekta och Raysearch. Veckan avslutas med flygföljetongen Sas halvårsrapport.
Ur makrosynvinkel markerarar tisdagen tyngdpunkten i veckan med viktiga konjunktursignaler för industri- och tjänstesektorn när PMI presenteras. Aktuell prisutveckling för juli månad på den svenska bostadsmarknaden presenteras av Valuegard.
Hur hökaktiga världens centralbankschefer är kan vi få ledtrådar om på torsdag och fredag, då det är dags för den årliga ekonomiska konferensen Jackson Hole. USA:s centralbankschef Jerome Powell håller tal på fredagen.
Ukraina firar sin självständighetsdag på onsdag och ett Natomöte hålls i Finland på fredag, där Sverige, Finland och Turkiet deltar.
Aktiecase
Astrazeneca är ett defensivt men ändå tillväxtorienterat aktiecase med goda förutsättningar att klara av även ett potentiellt sämre börshumör. Läkemedelsjätten skördar nu vinsterna efter en period av stora investeringar och en mer effektiv R&D. Astrazeneca växer snabbare än sektorn och vinsten per aktie förväntas växa med i genomsnitt 18 procent per år fram till 2024.
De fina utsikterna för vinsttillväxt såväl kortsiktigt som långsiktigt kombinerat med en fortsatt attraktiv värdering lockar på såväl kort som lång sikt. Med en av branschens högsta produktivitet inom R&D, en attraktiv produktpipeline och ett begränsat antal patentutgångar fram till 2030, bedömer vi att bolaget kan fortsätta växa snabbare än sektorn även efter 2025. Det reflekteras dock inte i värderingen, givet P/E 13x prognosen för 2025. Med en kursuppgång på cirka 30 procent i år har aktien utklassat Stockholmsbörsen med råge. Med Astrazenecas robusta och långsiktiga vinsttillväxt ser vi kurspotential på ytterligare cirka 20 procent, till vår riktkurs 1 656 SEK.