”Vinstrevideringar uppåt är en fenomenal drivkraft för börsen”

Börssentimentet är fortsatt positivt. Stödet är starkt från en god konjunkturutveckling, stigande vinster och fortsatt låga räntor. Risken för en större börsrekyl har dock ökat, men i grunden finns ett starkt stöd för börsen. Marknaden riktar blickarna mot centralbankskonferensen I Jackson Hole i slutet av veckan för att få ledtrådar om när tapering inleds.

Börsklimatet är fortsatt positivt, om än lite mer försiktigt. Förra veckan rekylerade de globala aktiemarknaderna med störst nedgångar på framförallt de asiatiska börserna, inte minst i Kina som tappade nästan 8 procent. USA-börserna vände upp på fredagen, bland annat bidrog något mjukare tongångar från Fed om tidpunkten för minskade obligationsköp. Noll rapporterade inhemska virusfall i Kina bidrog till det positiva sentimentet i början av innevarande börsvecka.

I fredags inleddes ”Börshösten 2021” – Carnegie Private Bankings serie av digitala placeringsseminarier. Makrostrateg Helena Haraldsson och förvaltningschefen Peter Nelson inledde med en uppdatering av portfölj- och allokeringsstrategin. En inspelning av del ett kan du som kund se i Carnegie online. Senare i veckan väntar marknadsutsikter från topprankade aktieanalytiker inom sektorerna tech, läkemedel, verkstad och bank.

En bra konjunktur, ett överraskande stort räntefall och en positiv rapportsäsong som bekräftar en fortsatt god vinstutveckling är huvudkomponenterna bakom den starka börssommaren.

– Utvecklingen på börsen har varit bättre än väntat, det har lönat sig att vara överviktad aktier. Vi har fått bra betalt för vår börssyn, det vill säga övervikt aktier, säger Peter Nelson.

Efter att 97 procent av Carnegies bolagsuniversum har rapporterat Q2 kan vi summera en positiv rapportperiod med 6 procent högre aggregerat rörelseresultat (EBIT) jämfört med Carnegies prognoser. Finanssektorn bidrog med den största förbättringen, dock främst från lägre kreditförluster och vinster från exceptionellt goda marknadsförutsättningar. Jämfört med vinstprognoserna från den 31 maj, är den aggregerade vinsten per aktie 6 procent högre för 2021 och 4 procent högre för 2022.

– Just nu är vinstprognoserna högre än före coronakrisen. Vinstrevideringar uppåt är en fenomenal drivkraft för börsen. Multiplarna är visserligen höga men börsen har växt in i kostymen på senare tid, när vinsterna fortsätter öka. Värderingen i sig är ingen anledning att bli nervös, säger Peter Nelson.

Peter Nelson lyfter även fram vikten av rebalansering av portföljerna. Givet uppgången i sommar har aktievikten driftat uppåt en del för den som inte har rebalanserat portföljen. Rebalanseringen ska dock inte ses som en förändrad syn utan helt enkelt som ett disciplinerat sätt att hålla portföljvikterna intakta.

– Det finns en del som talar för att vi kan gå in i en stökigare period, bland annat en tilltagande oro kring deltaviruset. En rekyl är därför fullt rimlig. Vi har inte haft någon börsrekyl större än 5 procent sen oktober förra året. Rekyler brukar komma när man minst anar det. Men så länge som konjunkturutvecklingen är bra och vinstutvecklingen är god, så finns det i grunden ett starkt stöd för börsen, säger Peter Nelson.

Bland största potentiella riskmoment för en större sättning på börsen lyfter Peter Nelson fram en snabb ränteuppgång, en värre coronavariant och recession. Sektorer att vara mer försiktig med på börsen är främst fastighetssektorn som kan få det tufft att försvara sin värdering vid en ränteuppgång, men även telekomperatörer och detaljhandelsbolag utan någon större onlineexponering.

– Bolag inom infrastruktur som gynnas av Bidens stimulansprogram kan bli vinnare i höst. Förutom uppenbara bygg- och stålbolag så gillar vi även Ericsson. Aktien har fått en del stryk på färre 5G-affärer i Kina. Samtidigt så portas Huawei på andra marknader, inte minst i USA, vilket gynnar Ericsson. Aktien är inte särskilt dyr, säger Peter Nelson.

Hållpunkter i veckan

De allra sista eftersläntrarna rapporterar i veckan, bland annat serieförvärvaren Instalco på onsdagen samt kycklingbolaget Scandi Standard och informationstjänstbolaget Karnov på torsdag.

Veckans viktigaste händelse är centralbankskonferensen i Jackson Hole i den amerikanska delstaten Wyoming som inleds på torsdag. Sedan 1978 bjuder Kansas City Federal Reserve Bank in världens centralbankschefer och ledande ekonomer till detta årliga ekonomiska symposium.

Marknaden letar nya ledtrådar för när Fed tänker inleda tapering, det vill säga att successivt minska takten i obligationsåterköpsprogrammet, med störst fokus vid Fed-chefen Jerome Powells tal på fredagen. Historiskt har Jackson Hole ofta använts för att kommunicera nya Fed-budskap. Är det dags på fredag?

Läs veckans agenda här

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Aktiecase

Teknikkoncernen Sdiptech är en snabbväxande och framgångsrik serieförvärvare inom infrastrukturområdet med en årlig vinsttillväxttakt om 36 procent sedan 2016. Tillväxtutsikterna är goda på såväl kort som lång sikt. Bolaget har en övertygande M&A-historik  och en fortsatt stor förvärvspotential. Vi ser fortsatt uppsida i aktien, som förtjänar en premievärdering relativt jämförbara bolag.

Premien är motiverad givet flera högkvalitativa egenskaper i verksamheten såsom EBITA-marginaler kring 20 procent, relativt låg kapitalbindning, begränsad konjunkturkänslighet, organiskt tillväxtmål på 5-10 procent samt en förväntad hög tillväxt från M&A i det korta och medellånga perspektivet.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Ovan presenterar Carnegie Private Banking sammanfattningar från Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationerna distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången 2021-07-19 06:22 samt 021-07-23 06:33

Viktig information

Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Potentiella intressekonflikter

Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här: Ericsson, Sdiptech. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...