”Fortsatt fördel för värdebolag”

Hög inflation och snabb ränteuppgång skapar fortsatt oro. Dessutom har de geopolitiska spänningarna adderat ytterligare kortsiktig osäkerhet. Det talar för fortsatt fördel värdeaktier. Stundande rapportperiod ger nya viktiga ledtrådar för 2022.

Den amerikanska ränteoron fortsätter dominera marknaderna samtidigt som de geopolitiska spänningarna ökar mellan Ryssland, USA och Nato. Stockholmsbörsen har inlett året svagt och tappat cirka 6 procent, vilket är något sämre än tekniktunga Nasdaq på minus 5 procent och amerikanska storbolagsindexet S&P 500 kring minus 2 procent.

Optimismen kring vinsttillväxten för 2022 och 2023 är dock fortfarande intakt. Vinsttillväxten (rörelseresultatet) för det fjärde kvartalet 2021, som inleds med onsdagens rapport från EQT, förväntas landa på i snitt 13 procent i årstakt för Carnegie Analys bolagsuniversum. Det är samma nivå på vinsttillväxt i Q4 som låg inför den tredje rapportperioden som inleddes i oktober. Antalet vinstvarningar har hittills varit få, vilket bör sätta fokus på bolagets utsikter för 2022.

Trots nedgången i januari befinner sig börserna dock relativt nära all time high, men värderingen har kommit ned lite grann, givet intakta vinstprognoser. Det finns dock gott om orosmoln, inte minst eskalerande säkerhetspolitiska spänningar och hög inflation.

– Den säkerhetspolitiska osäkerheten adderar ytterligare en faktor till den negativa vågskålen. Så här långt har vi främst sett den påverka enskilda bolag på svenska börsen som har stor exponering mot Ryssland och Ukraina. Krisen kan givetvis utveckla sig till något som får marknaden att tippa över mer åt det negativa hållet om vi samtidigt skulle få mindre stöd från den förväntade vinsttillväxten. Förväntad vinsttillväxt har än så länge balanserat motvinden från hög inflation och stigande räntor, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Rapportperioden har redan rullat igång i USA med de stora investmentbankerna men för Stockholmsbörsen markerar innevarande vecka starten på rapportperioden. Signaler om eventuella lättnader vad gäller leveransproblem och komponentbrist kan lyfta börssentimentet kortsiktigt. Bokslut innebär även styrelsens förslag till utdelning, som kan bli en viktig del av den totala avkastningen framöver.

– Jag förväntar mig rapporter som lever upp till vinstförväntningarna relativt väl. Det som kommer vara i fokus och som är en större osäkerhet är bolagens guidning för kommande kvartal. Den senaste tidens restriktioner kommer framför allt påverka första kvartalet och där blir det intressant att se vad de enskilda bolagen har för prognoser. Det bör vara samma mönster som tidigare kvartal, det vill säga att dessa problem slår olika hårt mot olika bolag.

Hur bör investerare positionera sig just nu?

– Det är fortsatt fördel för värdebolag. Framför allt de cykliska industribolagen ser ut att fortsätta gynnas av det scenario vi ser framför oss. Jag tror dock vi kommer se vissa tillväxtbolag leverera rapporter under rapportsäsongen som visar att deras verksamhet inte tappat fart på samma sätt som kursutvecklingen indikerar. Så även om det är fördel för cykliska värdebolag så finns det intressant stockpicking inom tillväxt för den långsiktige investeraren, säger Karl Hedberg.

Exempel på värdebolag som är lämpliga till portföljen 2022 diskuterar Karl Hedberg i senaste poddavsnittet av Investera & Agera.

Hållpunkter i veckan

Idag (17 januari) har den amerikanska börsen stängt på grund av helgdag. Utvecklingen i den allvarliga säkerhetspolitiska krisen kring Ukraina med Ryssland, Nato och USA i förarsätet, kan skapa rörelser kortsiktigt. Det digitala Davos-mötet inleds under måndagen och kan generera intressanta politiska utspel.

Hur utsikterna för den tyska ekonomin utvecklats den senaste månaden bland investerare och analytiker presenteras på tisdag, då forskningsinstitutet ZEW redovisar ZEW-index för januari. Centralbankerna i Japan och Norge ger räntebesked under tisdag respektive torsdag. Oljepriset har snabbt återhämtat sig efter rekylen och handlas i nuläget kring 86 dollar per fat, motsvarande en uppgång på 11 procent under 2022. Månadsrapporten från Opec presenteras på tisdag och den internationella energimyndigheten IEA på onsdag.

Rapportperioden är åter på agendan och nu är det boksluten som ska presenteras, inte minst med styrelsens utdelningsförslag. På onsdag inleder riskkapitaljätten EQT. En första viktig mätare för industrin landar på torsdag, då verkstadsbolaget Sandvik lämnar sin rapport. Stockholmsbörsens största investmentbolag, Investor, lämnar sitt bokslut på fredag. 

Läs veckans agenda här

Aktiecase

It-återförsäljaren Dustin har hanterat pandemins utmaningar väl. Den organiska tillväxten har varit stark samtidigt som bolaget har påbörjat expansionen i Europa genom storförvärvet av nederländska Centralpoint förra året. De senaste kvartalsrapporterna har övertygat och den organiska tillväxttakten har landat över 10 procent samtidigt som EBITA-marginalen har stärkts

Dustin har en attraktiv värdering jämfört med svenska småbolagssektorn och jämförbara bolag bland it-återförsäljarna, vilket ger stöd åt aktien. De finansiella målen för 2025/2026 är ambitiösa, men inte omöjliga att nå. Givet en framgångsrik integration av Centralpoint, ökade skalfördelar och fortsatt stabil försäljningsutveckling i Norden landar vi på riktkursen 125 SEK. Om Dustin når de finansiella målen 2025/2026, finns en signifikant uppsida på lite längre sikt, väl över vår tolvmånadersbaserade riktkurs på 125 SEK.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I det större perspektivet noteras OMXS30 i en uppåtgående trend med stegvis högre bottnar och toppar. I det kortsiktiga perspektivet möter ett första stöd vid 2 346 och om detta område punkteras möter 200-dagars strax under 2 310 som blir nästa support. På uppsidan möter ett första motståndsområde vid 2 400 / 2 413 där alltså index vände ned under förra veckan. Om detta område passeras siktar vi på den topp som träffades på runt 2 466 den 4 januari.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...