”Vi ser ett starkt börssentiment i grunden”

Inflation, ränteutveckling och centralbanksbesked är i fortsatt fokus på aktiemarknaden. Långräntorna föll tillbaka i förra veckan trots högre inflationstakt i USA än väntat. Det lyfte intresset för tillväxtbolagen, åtminstone kortsiktigt. Veckans aktiecase är en vinnare på fordonssektorns återhämtning.

Inflation, ränteutveckling och centralbanksbesked är fortsatt i fokus på aktiemarknaden, som uppvisar låg volatilitet. Nya börsrekord i USA och Sverige noterades i förra veckan. På måndagen kom siffror som visade att industriproduktionen i euroområdet var högre än väntat i april, vilket ger stöd åt konjunkturoptimismen. I helgen träffades även G7-länderna som enades om behovet av fortsatt finanspolitisk stimulans.

– Vi ser en avvaktande handel men med ett starkt börssentiment i grunden. Trots den starka inledningen av året så har vi knappt fått någon rekyl alls. Detta trots mycket inflationsfokus och den påverkan det kan ge på ränteutvecklingen. Istället har vi fått en längre period av sidledes konsolidering. Det tycker jag är en signal på att vi fortfarande har ett starkt börssentiment, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Trots siffror i USA i förra veckan om högre inflation än väntat, föll de amerikanska långräntorna, till som lägst 1,43 procent förra veckan. I skrivande stund noteras den amerikanska tioåringen till 1,48 procent, vilket är en tydlig nedgång från nivåer över 1,70 procent för en månad sen. Marknaden verkar ställa sig bakom Feds bedömning om att inflationsuppgången är temporär.

– Att börserna inte faller trots en inflation som stiger mer än förväntningarna är ett tecken på att marknadens förväntningar låg ännu högre än de officiella prognoserna. Många investerare har redan tagit positioner för en snabbt stigande inflation och därför skapar det inte så mycket nya flöden när dessa siffror väl rapporteras, säger Karl Hedberg.

Löneutvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden är just nu i fokus för att försöka förstå inflationsutvecklingen. Det brukar krävas en längre tid av starka arbetsmarknader för att lönefinflation ska få fäste. Men fler företag uppger redan nu att de har svårt att rekrytera rätt arbetskraft. Detta bekräftas bland annat i Feds konjunkturrapport (Fed Beige Book) – särskilt för låglönejobb och timanställningar.

Förra veckans räntenedgång gav förnyat stöd åt tillväxtbolagen på börsen, samtidigt som värdebolagen tog en paus. Det är för tidigt att säga att det är en påbörjad sektorrotation tillbaka till förmån för tillväxtbolag över värdebolag.

– Jag tror fortfarande det är fördel för värdebolag kontra tillväxtbolag om vi ser till sektorerna som helhet så länge förväntningarna på stigande inflation finns där. Däremot tror jag det kommer finnas en del intressanta tillväxtbolag att plocka upp nu när ränteuppgången har mattats av för stunden. Jag tror att bolagsspecifika kvaliteter blir viktigare än sektortillhörighet under årets andra halva, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Om förra veckans fokus låg på inflationssiffror, landar denna vecka på centralbankerna. Huvudnumret är Feds räntebesked på onsdag klockan 20, men även Norges och Japans centralbank ger besked i veckan. Aktiemarknaden letar minsta lilla signal om när Fed ska trappa ned sina obligationsköp (tapering). Det kommer allt mer signaler om risk för löneinflation i USA, men fortfarande är sysselsättningen fortfarande sannolikt för svag för att Fed ska börja signalera tapering

På bolagsfronten väntar viktiga försäljningssiffror för H&M:s andra kvartal på tisdag. Flera konkurrenter har rapporterat starka siffror men för H&M finns vissa frågetecken kring restriktioner på största marknaden Tyskland samt eventuella efterdyningar i Kina, där H&M blockerades på vissa e-handelssajter en period under våren. På onsdag är det börsdebut för klädbolaget Revolution Race.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Fordonsunderleverantören Bulten har levererat flera starka rapporter med hög tillväxt och kraftigt förbättrad lönsamhet. Fortsatt potential finns för lönsamhetsförbättring och M&A. Fordonsindustrin är på väg tillbaka och tillväxtutsikterna är ljusa för bolaget. Den höga vinsttillväxten ger stöd åt högre värderingsmultiplar. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 125 SEK, motsvarande P/E-tal 11x och EV/EBIT 9,5x vår prognos för 2022.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Vi har just nu ett väldigt spännande scenario i OMXS30 där vi vet att index noteras strax under motståndet i en konsolidering mellan 2 197 och ca 2 285. Nästa köpsignal effektueras alltså om 2 285 passeras och sker detta siktar vi på en uppgång mot dryga 2 400. Vänder index istället ned från nuvarande nivå möter ett första stöd vid cirka 2 240 där bland annat 50-dagars medeltal möter. Underskrids den nivån siktar vi på stödet i konsolideringen vid 2 197.

En summering av det nuvarande marknadsläget är att index noteras i en långsiktig upptrend. I den upptrenden har index bildat en konsolidering mellan 2 197 och 2 285. I den övre delen av den konsolideringen har vi nu allt mindre staplar i en tajt volatilitetssammandragning. 

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...