”Banker och telekomoperatörer är intressanta sektorer”

Marknaden oroar sig för om centralbankerna kan tämja den höga inflationen utan att döda tillväxten. Rapportperioden summeras bättre än väntat men osäkerheten kring vinstutsikterna för 2022 kvarstår. För kortsiktiga investerare gäller fortsatt att öka kassan lite grann vid positiv börs.

Marknaderna präglas fortfarande av höga inflationssiffror och åtstramande centralbanker. USA-börserna har tappat sex veckor i rad och utvecklats svagare än den svenska börsen den senaste tiden. S&P 500 närmar sig därmed storleksmässigt börsnedgången på Stockholmsbörsen. Efter förra veckans nedgång på 2,4 procent i S&P 500 summerar den totala nedgången 16 procent i år jämfört med ett tapp på 17 procent i OMXS30.

Rapportperioden börjar gå mot sitt slut och signalerna från bolagen är fortsatt starka. När mer än 90 procent av bolagen i Carnegies bolagsuniversum motsvarande cirka 97 procent av totala vinsterna har rapporterat, har bolagen återigen överträffat såväl omsättning som rörelseresultat. Med en relativt stor skillnad mellan sektorerna, växte intäkterna på aggregerad nivå med totalt 18 procent i årstakt i första kvartalet och rörelseresultatet med motsvarande starka 26 procent. Sammantaget har det resulterat i fler uppgraderade än nedgraderade vinstestimat för 2022.

– Kortsiktigt råder dock fortsatt osäkerhet på marknaden. Med rapportsäsongen bakom oss, får vi mindre informationsflöde från bolagen under en period. Fokus hamnar på månatliga inflationssiffror vilket kommer ge spekulationer om hur det påverkar kommande räntehöjningar. Det råder fortsatt motvind från centralbankerna med räntehöjningar och balansräkningar som ska krympas, säger Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking i det senaste poddavsnittet av Investera & Agera.

Marknaden oroar sig för om centralbankerna kan tämja den höga inflationen utan att döda tillväxten. Marknadsräntorna sjönk på bred front i förra veckan. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu kring 2,90 procent jämför med 3,20 procent för en vecka sedan. Dessutom späddes konjunkturoron på efter svaga kinesiska tillväxtdata under måndagen, där såväl industriproduktion som detaljhandeln föll betydligt mer än väntat. Kinas omfattande covid-nedstängningar försämrar makrobilden ytterligare och påverkar leveranskedjor globalt. Shanghai ser visserligen ut att lätta på restriktionerna, samtidigt som utvecklingen går åt fel håll i Peking.

Hur bör man agera i den här investeringsmiljön?

– För kortsiktiga investerare som vill nyttja slagen på börsen kan man utnyttja dagar med positiv börs och ta tillfället i akt och sälja på styrka. Det vill säga fortsätta öka sin kassa, för att sen köpa tillbaka vid stödnivåer när vi troligtvis kommit ned lite grann. Dessutom kan man med fördel börja titta på vissa tillväxtbolag som har pressats kraftigt. Jag tror vi kommer få perioder med långräntor som tappar lite grann och då hamnar tillväxtbolagen i förnyat fokus.

Vilken typ av bolag eller sektor är intressant nu?

– Bolag med hög direktavkastning är viktigare i den här investeringsmiljön då utdelning kommer bli en viktigare del av den totala avkastningen. Exempelvis banksektorn sticker ut med låg värdering och positiva vinstrevideringar drivet av högre räntor. Vi ser även stabila vinster hos teleoperatörerna. 

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Agendan för makrostatistik är relativt tunn innevarande vecka. Utvecklingen för bostadspriserna är dock extra intressant nu när marknaden prisar in en styrränta på 2,5 procent under 2023. På torsdag redovisar Valuegard utvecklingen för bopriserna i april. Förra veckans skörd av inflationssiffror kompletteras med KPI i april i Storbritannien på onsdag. I USA riktas blickarna mot ledande indikatorer och Philadelphia Fed index på torsdag. I Sverige är givetvis ansökan om Nato-medlemskap i fortsatt fokus.

Över 90 procent av bolagen på Stockholmsbörsen har rapporterat första kvartalet. Nyhetsflödet från bolagen börjar därför ebba ut. Intressanta rapporter är dock värmebolaget Nibe och förvärvsmaskinen Storskogen på tisdag. Medicinteknikbolaget Raysearch lämnade en omvänd vinstvarning i förra veckan och onsdagens rapport bör väl därför vara mindre överraskande. Stockholmsbörsens största gamingbolag Embracer har haft ett trögt år på börsen, kanske väntar nya signaler i torsdagens rapport? 

Missa inte heller tre tunga kapitalmarknadsdagar i veckan som kan ge ytterligare pusselbitar i konjunkturpusslet: Sandvik (tisdag), Traton (onsdag) och Latour (torsdag).

 Läs veckans agenda här

Aktiecase

Byggjätten Skanska har fallit oförtjänt mycket i börsturbulensen. Bolaget är i god form med en stark marknadsposition och med byggmarginalen nära det finansiella målet. Addera vinsterna från den kommersiella fastighets- och bostadsutvecklingen, även om det finns en viss oro kring en förväntad dämpad aktivitetsnivå på bostadsmarknaden och inom kommersiell fastighetsutveckling.

Det är dock redan diskonterat i den låga värderingen. På vår prognos för 2022 värderas aktien till EV/EBIT 5,8x och P/E 9,3x, vilket är attraktivt. En summering av tillgångarna på balansräkningen inklusive nettokassan på 43 SEK per aktie men exklusive byggverksamheten, motiverar cirka 200 SEK. Givet dagens aktiekurs på 164 SEK värderas byggverksamheten till ett negativt värde. Direktavkastningen motsvarar drygt 6 procent i dagsläget, vilket är en uthållig nivå givet den stora nettokassan. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 270 SEK.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I måndags förra veckan testade OMXS30 stödet vid 1 900. Från detta kraftigt översålda läge har vi nu fått en förväntad upprekyl. Under fredagens handel passerades 2 000-nivån och nästa målområde är 2 045/2 075. Det viktigaste av dessa är 2 075 som är 50-dagars medeltal (färgat rött i diagrammet nedan). Som vi kan se i diagrammet har detta medeltal fungerat som ett starkt motstånd i hela nedgången sedan toppen den 4 januari, markerat med röda pilar i diagrammet nedan.

Notera att RSI-indikatorn (längst ned i samma diagram) inte har varit över 60-nivån sedan i början på januari. I en bear market rör sig nämligen RSI mellan 20 och 60 och i en bull market mellan 40 och 80. Varför skriver vi om detta? Jo, det skulle vara en indikation på ett nytt beteende om index 1) passerar 50-dagars medeltal och 2) RSI-indikatorn rör sig över 60-nivån. Det ska bli väldigt spännande att se om vi kan få ett nytt beteende.  

På nedsidan fortsätter vi att bevaka stödområdet vid 1 900. Om den supportnivån punkteras möter stöd därefter vid 1 830/1 850 följt av 1 650/1 700. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...