Efter den hausseartade avslutningen på 2021 har aktiemarknaderna vänt nedåt under inledningen av 2022. Marknadsräntorna i såväl USA som Europa har vänt upp relativt kraftigt på kort tid. Ränterörelsen tog ny fart efter det hökaktiga Fed-protokollet i förra veckan med hot om minskad balansräkning och kommande räntehöjningar. Amerikansk jobbstatistik i fredags adderade dessutom till oron. Med en större andel värdebolag har dock de europeiska aktiemarknaderna klarat sig bättre än övriga större marknader.
– Vi hade en väldigt stark avslutning på förra året. En rekyl är därför rimlig. Vi ser inte den här nedgången som starten på ett nytt börsfall, utan mer en korrigering efter styrkan från förra året, säger Max Wijkander, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.
Marknadsräntorna fortsatte resan uppåt även under måndagen. På eftermiddagen handlades den amerikanska tioåringen kring 1,8 procent, vilket är en uppgång på hela 30 punkter sedan årsskiftet och nivåer som sågs senast i slutet av 2019.
– Marknaden börjar prisa in att det börjar hända något substantiellt med långräntorna. Det har satt rejäl press på tillväxtaktier, men inte all tillväxt. En del tillväxtaktier har kommit ned väldigt mycket på den starka ränterörelsen. Det borde bli en kortsiktig upprekyl för denna kategori tillväxtaktier den närmaste tiden. På lite längre sikt ser vi dock att värdebolag har det lite lättare och att rotationen till värdebolag har förutsättningar att fortsätta, givet den kraftiga ränterörelsen, säger Max Wijkander.
Trots de senaste dagarnas börsnedgång befinner sig dock de stora marknaderna och Stockholmsbörsen inte särskilt långt från all time high. Börsen befinner sig nu på samma nivå som dagarna för julhelgen inleddes. Enligt Max Wijkander tar aktiemarknaden i nuläget inte någon större fasta på spridningen av omikron eller nya nedstängningar.
– I nuläget är aktiemarknadens fokus på inflations- och ränteutvecklingen. Om inflationstakten fortsätter att överraska negativt ökar sannolikheten för såväl räntehöjning som avslutade tillgångsköp redan i mars. Sammantaget ser vi dock inget trendskifte på aktiemarknaden och kortsiktigt ser vi därför nedgången som ett köpläge. På de här nivåerna kan man absolut börja köpa igen om man har kassa, säger Max Wijkander.
På onsdag presenteras den viktiga inflationssiffran för aktiemarknaden: KPI i USA för december månad. I slutet av veckan inleds rapportperioden där amerikanska investmentbanker är först ut med att presentera sina bokslut.
Hållpunkter i veckan
Inflationsutvecklingen – och därmed ränterörelsen – är fortsatt i fokus på marknaden. Svensk KPI för december presenteras på fredag där fortsatt höga inflationssiffror förväntas, givet rusande elpriser. Huvudnumret är dock onsdagens KPI för december i USA. Förväntningarna är en fortsatt stor ökning. Intressant är även hur detaljhandelsförsäljningen har påverkats i USA på grund av den ökade smittspridningen och pressen från den rusande inflationen. På fredag vet vi, inklusive det preliminära Michiganindexet för januari.
Med drygt en vecka in på det nya året väntar redan de första boksluten på fredag. I sedvanlig ordning är de amerikanska investmentbankerna först ut att visa siffrorna för det fjärde kvartalet. I Sverige rapporterar it-återförsäljaren Dustin på onsdag, dock med ett brutet räkenskapsår.
Aktiecase
Efterfrågan har tagit rejält fart för lastbilsåterförsäljaren Ferronordic och utsikterna ser goda ut inför 2022. Vinsttillväxten accelererade under 2021 och förväntas visa en lika snabb vinsttillväxt i år. Trots den fina kursutvecklingen det senaste året värderas aktien till mycket attraktiva multiplar och med en omotiverat stor rabatt relativt jämförbara bolag. Huvudanledningen är den stora exponeringen mot Ryssland. På vår riktkurs 380 SEK värderas aktien till EV/EBIT 7,9x på vår prognos för 2022, motsvarande en rabatt på 50 procent relativt internationellt jämförbara bolag.
Riskrabatten är dock överdriven. Ferronordic är trots allt ett svenskt bolag noterat på Stockholmsbörsen med svensk bolagsstyrning och företagsledning. Utsikterna för 2022 är fortsatt goda i Ryssland med höga råvarupriser, uppdämd efterfrågan och ökad aktivitet inom de så kallade nationella projekten. Direktavkastningen kring 4-6 procent i år och nästa år ger ytterligare stöd.