Rapportperioden är i princip över och utfallet blev återigen betydligt bättre än väntat. Rörelseresultatet steg med hela 26 procent i årstakt för rapporterande bolag som representerar 95 procent av Carnegies svenska bolagsuniversum. Med en i princip stillastående omsättning relativt föregående år, är det fortsatt lägre kostnader som förklarar marginalförbättringen.
Förra veckan präglades dock av större rörelser på börsen än tidigare, med förnyat fokus på ränteutvecklingen. När USA:s finansminister Janet Yellen varnade för att räntehöjningar kan behövas för att bromsa överhettning, pressades börserna. Kort därefter tonade hon ner uttalandet och lyfte istället fram att inflationen inte ser ut att bli ett problem, vilket fick börserna att återhämta sig. Tillväxtbolagen har dock inte fått riktigt samma återhämtning som marknaden som helhet.
– Vi har sett lite rapportbesvikelser i den sektorn både i Sverige och i USA. Kombinationen av nyhetstorka efter rapporterna, förväntningar om stigande räntor samt förslag om kommande kapitalvinstskatter i USA har fått investerare att bli mer försiktiga, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Det är fortfarande värdebolag som behåller ledningen på börsen men med en viss dragning mot att det är de icke cykliska värdebolagen som tagit över stafettpinnen från de cykliska industribolagen.
– Det finns en viss osäkerhet i att kostnadsinflation och komponentbrist kan fortsätta störa bilden för vinstutvecklingen i de cykliska industribolagen. Det syns i kursutvecklingen att marknaden börjar prisa in att det problemet kan hänga kvar något längre än vad man först trodde, säger Karl Hedberg.
Vilken är den enskilt största risken på nedsidan för aktiemarknaden?
– Det är uppenbart att ränteutvecklingen styr mycket av flödena just nu. Skulle vi se att inflationsförväntningarna börjar skruvas upp till följd av brister på utbudssidan, så är det inte omöjligt att förväntningar om snabbare räntehöjningar börjar prisas in, säger Karl Hedberg.
Var ser du störst avkastningspotential just nu?
– Jag ser selektiva köp i specifika bolag snarare än hela sektorer. Jag tycker det finns intressanta aktier bland de defensiva bolagen som har släpat efter men nu börjar röra på sig. Samtidigt tror jag det även finns bra potential i en del industribolag som rapporterat starkt, fått uppreviderade vinstprognoser men ändå har tappat kursmässigt. Jag tycker man ska köpa eftersläntrarna som nu börjar röra på sig samtidigt som man plockar upp industribolagen på rekyl, säger Karl Hedberg.
Hållpunkter i veckan
Rapportperioden är i princip över. Några viktiga eftersläntrare är dock ESG-favoriten Sweco och värmebolaget Nibe på tisdag samt lastbilsåterförsäljaren Ferronordic och gruvbolaget Lundin Gold på onsdag.
Viktig inflationsstatistik väntar på onsdag då kärninflationen i USA (och Sverige) för april presenteras. Vilka uppåtrisker finns och hur mycket högre inflation tolererar Fed innan risken ökar för räntehöjning? Hur påverkar till exempel de kraftigt stigande råvarupriserna?
På fredag adderas fler viktiga mätpunkter kring konsumtionen i de amerikanska hushållen. Fortsätter den starka utvecklingen i detaljhandeln, även efter utbetalningen av kontantstödet i mars till hushållen?
Sentimentet över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin presenteras i tisdagens ZEW-index, den månatliga undersökningen från ZEW Center for European Economic Research. I april sjönk index relativt mars, vilket inte låg i förväntningarna.
Aktiecase
Bostadsutvecklaren JM upplever en stark efterfrågan med ökat antal byggstarter, vilket ger tillväxtmomentum kommande år. Bolaget erbjuder en attraktiv exponering mot den starka utvecklingen på bostadsmarknaden. Övervärdet i den stora byggrättsportföljen, totalavkastningen över tid och värderingen ger stöd åt köprekommendationen med riktkurs 360 SEK.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
Inget nytt har skett i den tekniska analysen av OMXS30 utan index har sedan mitten på april noterats i en konsolidering mellan 2197 och 2285. Punkteras 2197 möter nästa supportområde vid runt 2150 och skulle den nivån underskridas siktar vi på runt 2050-området. Passeras istället motståndet möter nästa tekniska tak vid i runda slängar 2350/2380 i form av taket i de två uppåtgående trendkanalerna (se diagram nedan).
Även om vi får utbrottet på uppsidan, vårt mest troliga scenario, befinner vi oss ändå i en period med en förhöjd risk för en rekyl. Orsaken är dels det svaga säsongsmönstret och dels att cykelanalysen visar att vi är inne en tid där vi borde få en sättning om det tidigare mönstret ska fortsätta.