Motvinden från centralbankerna ökar

Trots överraskande starka kvartalsrapporter från flera av de tunga industrijättarna, väger inflations- och ränteoro tyngre bland investerarna och det negativa börssentimentet består. Bank- och hälsovårdssektorn är dock fortsatt intressanta.

Trots att rapportperioden har inletts något bättre än väntat, tilltar det sura börsklimatet med nya nedgångar på världens börser. En hög och ihållande inflation lyfte den amerikanska tioårsräntan till nästan 3 procent i slutet av förra veckan. Uppgången ser ut att fortsätta även denna vecka.

Det dramatiska skiftet i centralbankernas förväntade åtstramningar fortsätter pressa upp räntorna. Dessutom tilltar oron kortsiktigt kring utveckling i Kina, där nedstängningar på grund av coronaviruset nu har spridit sig till Peking. Förutom de redan stora störningarna som nedstängningarna har orsakat i leveranskedjorna, tillkommer även oro kring en sämre konsumtion.

– Börssentimenten har försvagats de senaste veckorna. Marknadens förhoppning om en snabb diplomatisk lösning på kriget i Ukraina har minskat. Samtidigt har osäkerheten kring de negativa effekterna från en fortsatt rekordhög inflation, komponentbrist, kommande räntehöjningar och minskat centralbanksstöd fortsatt påverka vinstförväntningar negativt. Investerare har gradvis blivit mer försiktiga till att gå emot marknaden och köpa in sig i rekylen, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Rapportperioden har inletts något starkare än förväntat, inte minst orderingången. På den punkten har bland annat de större industribolagen Sandvik, Volvo och ABB överraskat positivt. Bland de mindre och medelstora bolagen som gått mot strömmen och rusat på rapportdagen märks exempelvis Byggmax, Bufab och Note.

– Rapportsäsongen har inletts relativt starkt med många bolag som överträffar de nedjusterade förväntningarna, men där prognoserna för kommande kvartal fortsätter att vara osäkra. Det starka efterfrågeläget är intakt men produktionsstörningar och kostnadsinflation pressar lönsamheten och ger osäkerhet kring vinstutvecklingen framåt. Bolag inom tillverkningsindustrin har lyckats upprätthålla lönsamheten relativt väl och mycket fokus ligger på att föra vidare kostnadsökningarna till kunderna, i mån av vilken grad av pricing power de har, säger Karl Hedberg.

Hur bör man vara exponerad just nu?

– Jag tycker man ska fortsätta vara försiktig och ha likviditet utanför aktiemarknaden. Den kortsiktiga investeraren kan sannolikt få ett läge snart där man kan köpa för en kortare återhämtning, men den osäkra och volatila marknaden kommer sannolikt fortsätta under sommarmånaderna.

Finns det några sektorer som är mer intressanta just nu?

– Hälsovårdssektorn fortsätter att vara en mer stabil sektor, men nu som när vi i den senaste veckan ser bredare utförsäljningar så drabbas även den sektorn kortsiktigt. Det kan dock ge lockande möjligheter att komma in på nytt.

– Det stigande ränteläget gör även att banksektorn ser lockande ut efter nedgången under årets första månader. Även om det inte går att utesluta kortsiktig nedsida i samband med rapporterna nu i veckan så ser vinstutsikterna ut att kunna revideras positivt i samband med de förväntade räntehöjningarna. Det bör ge stöd till bankaktierna kommande kvartal, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Rapportsäsongen kulminerar den här veckan med tunga rapporter varje dag. Nya ledtrådar kring leveranskedjor och kostnadsinflation inom industrin fås bland annat på tisdag då Alfa Laval, Atlas Copco och SKF rapporterar. De fyra storbankerna visar korten på onsdag och torsdag. 

Många blickar riktas mot onsdagens rapport från samhällsbyggnadsbolaget SBB:s rapport samt på torsdag, då de forna kursraketerna som har rasat på börser i år rapporterar: Evolution och Sinch. Veckan avslutas med högintressanta kvartalsrapporter från Astra Zeneca, Electrolux, Hexagon och SCA på fredag. I USA rapporterar flera av de stora tongivande bolagen som Alphabet (tisdag), Meta (onsdag) samt Amazon och Apple på torsdag, som alla har tyngden att sätta nya trender på marknaden.

Torsdagens räntebesked från Riksbanken hamnar högt upp på veckans höjdpunkter. Riksbanken har underskattat inflationstrycket och har tvingats helomvända, från en höjning andra halvåret 2023 till redan i år. Faktum är att marknaden har diskonterat en höjning redan på torsdag. På torsdag släpps även annan svensk makrodata i form av BNP, detaljhandel och KI-barometern för april.  På fredag landar euroområdets inflation för april.

 Läs veckans agenda här

Aktiecase

Orderfesten fortsätter i verkstadsbolaget Sandvik som upplever fortsatt stark efterfrågan. Dragloket är fortsatt gruvutrustningsdivisionen Mining and Rock Solutions. Dessutom såg Sandvik en förbättring i den kortcykliska verksamheten under de två första veckorna i april, vilket bådar gott konjunkturmässigt. Lönsamheten är dessutom stabil och hög samt mer motståndskraftig än tidigare, vilket förtjänar en premievärdering.

Stundande avknoppning av specialstålsområdet Sandvik Materials Technology i sommar synliggör attraktiva nyckeltal. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 275 SEK. Det motsvarar EV/EBITA 14x på 2023 års prognos eller en premievärdering på 15 procent relativt nuvarande värdering av jämförbara verkstadsbolag i Norden. Det motsvarar en uppsida på drygt 30 procent. Sandvik är ett kvalitetsbolag som idag är betydligt mer lönsamt och motståndskraftigt än tidigare. Den starka balansräkningen adderar dessutom attraktiv M&A-potential.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I det större perspektivet noteras OMXS30 i en fallande trend efter säljsignalen den 21 februari. I diagrammet nedan ser vi att både 20- (blå), 50- (röd) och 200-dagars (svart) medeltal pekar ned. En kortsiktig köpsignal ges om index dels passerar den fallande trendlinjen och dels 20- och 50-dagars medeltal, vilket sker om 2 150-området överskrids. Träffas den köpsignalen möter ett första motstånd vid cirka 2 200 följt av nästa vid 2 280/2 300 där bland annat 200-dagars medeltal möter. Om index istället bryter ut under den senaste botten vid dryga 2060, möter fibonacci-stöd vid 2 015/2 050 och därefter den tidigare botten vid cirka 1 900. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.