”Köp industribolag som rapporterat starka siffror”

Starkt stöd från rapporter och makrodata bekräftar att den ekonomiska återhämtningen fortsätter. Förväntningarna på aktiemarknaden är dock högt ställda och kurslyften uteblir men fortsätter handlas kring rekordnivåer. I veckans aktiecase lyfter vi fram en tydlig återöppningsvinnare som har gjort en fin comeback efter pandemin, men där det finns en hel del mer att ge.

Styrkan på världens aktiemarknader fortsätter med utvecklingen i USA som draglok. De amerikanska börserna skakade snabbt av sig oron efter Bidens utannonserade höjda kapitalskatt. Vaccinutrullningen går väsentligt snabbare i USA, vilket bland annat avspeglas i inköpschefsindex för den amerikanska tjänstesektorn som presenterades i förra veckan. Det preliminära PMI indikerar den snabbaste expansionstakten i tjänstesektorn på tio år. Även PMI för industrin steg. Räntorna handlas i ett konsolideringsintervall och VIX-indexet befinner sig på fortsatt låga nivåer. Rapportperioden är i sitt mest intensiva skede på båda sidor om Atlanten och ger så här långt stöd åt börsen.

– Det vi har sett i rapportperioden hittills bekräftar en fortsatt stark återhämtning i ekonomin. Många bolag vittnar om en stark efterfrågan som fortsätter in i kommande kvartal. Det finns visserligen en del problem med komponentbrist men än så länge har det haft en betydligt mindre påverkan på resultaten än väntat, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking.

Förväntningarna på aktiemarknaden är dock högt ställda.

– Att döma av kursreaktionerna så har sannolikt förväntningarna kommit upp ännu mer inför rapporterna än vad vinstestimaten indikerar. Trots bra rapporter och resultat som överraskar åt det positiva hållet så räcker det inte för att lyfta kurserna ytterligare, säger Karl Hedberg.

När motsvarande knappt halva Carnegies bolagsuniversum (vinstmässigt) har rapporterat, kan vi konstatera att rörelseresultat är betydligt bättre än väntat. Precis som för de senaste kvartalen. En fortsatt stark kostnadskontroll och begränsade resekostnader har lyft rörelseresultatet med 13 procent jämfört med samma kvartal föregående år, samtidigt som omsättningen har backat 3 procent.

– Det som har överraskat mest positivt är att inte fler bolag har haft större resultatpåverkan som en följd av komponentbrist. När Volvo tidigt flaggade för detta i sin vinstvarning så låg det nära till hands att tro att fler bolag skulle följa efter. Det negativa scenariot har vi inte sett i så stor utsträckning, säger Karl Hedberg.

På den negativa sidan ser vi att riktigt stora positiva resultatavvikelser generellt sett inte har resulterat i bättre kursreaktioner enligt Karl Hedberg. Det talar för att investerare är lite försiktiga att se dessa starka resultat som långsiktigt uthålliga enligt aktiechefen. Den långsiktig positiva börstrenden består även det finns risk för en kortsiktig rekyl på vägen.

– I ett kortsiktigt perspektiv så föredrar jag att köpa de industribolag som har rapporterat starka siffror men inte har fått betalt för det på börsen. När osäkerheten över rapportperioden är över så tror jag att det är den kategorin aktier som kommer ta ny fart. Här finns en hel del bolag där vinstestimaten har reviderats upp samtidigt som kurserna har kommit ned sen rapporterna, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden befinner sig i den mest intensiva fasen. I veckan lämnar flera av de mest tongivande och indextunga bolagen sina kvartalsrapporter. Enbart på tisdagen väntar Atlas Copco, ABB, Swedbank, Alfa Laval och Evolution Gaming. Resterande storbanker, Skanska, Hexagon, Astra Zeneca och SCA avslutar veckan. Utöver det väntar rapporter från några av Carnegies favoritaktier bland små- och medelstora bolagen som vi har lyft fram som aktiecase i år: BHG, Afry, Inwido och Nordic Waterproofing.

Viktiga rapporter för börssentimentet i USA är de stora tech-bolagen Alphabet, Microsoft, Facebook, Spotify och Amazon som rapporterar i veckan. Centralbanksbesked från Riksbanken och Fed lämnas på tisdag respektive onsdag. Minsta lilla signal om att man börjar minska QE-köpen (tapering) lär få börserna att darra. Detaljhandelsiffror och svenska KI:s konjunkturbarometer landar på torsdag.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Världens största smyckestillverkare Pandora har gjort en fin comeback efter pandemin. Bolaget är en tydlig återöppningsvinnare i takt med att smyckesbutiker runt om i världen öppnar upp. Försäljningen via e-handelskanalen har dessutom fördubblats det senaste året vilket bäddar för en bättre lönsamhet. Smyckesjätten har en attraktiv kombination av starkt momentum, flera intressanta triggers och en attraktiv värdering. Vi ser fortsatt köpläge till vår riktkurs 835 DKK. Om aktiemarknaden övertygas om att Pandora åter är i en tillväxtfas, bör en multipelexpansion ligga i korten. Vår bedömning är att investerare isåfall kan vara villiga att värdera 2022 års vinst till 15-20 gånger, vilket indikerar en kurspotential i intervallet 800-1 200 DKK.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Sedan botten i mars förra året har OMXS30 gått upp med hela 74 procent och den långsiktiga trenden pekar således upp. I den långsiktiga upptrenden har nu index bildat en kortsiktig konsolidering mellan 2197 och 2285. Passeras motståndet möter nästa tekniska tak vid cirka 2330 till 2350, det vill säga vid motståndet i de två uppåtgående trendkanalerna. Punkteras istället stödet vid 2197 möter nästa supportområde vid runt 2130/2150. 

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...