Håll ögonen på tillväxtbolagen

Snabbt stigande räntor fortsätter prägla börssentimentet. Extra blickar i veckan mot inflationssiffror i en rad viktiga länder samt en ny stundande rapportsäsong med ledtrådar om vinstutvecklingen. OMXS30 noteras i en fallande trend enligt den tekniska analysen och i den nedtrenden har index bildat en kortsiktig konsolidering.

Förra veckans något avvaktande marknadsläge svängde över i moll i inledningen av den nya börsveckan, där fortsatt ränteoro präglar börserna. De amerikanska långräntorna fortsätter uppåt och såväl två- som tioårsräntan handlas nu på samma nivåer som i början av 2019. I skrivande stund handlas tioåringen till 2,75 procent, jämfört med 2,70 procent i fredags och 1,63 procent i inledningen av 2022.

Blickarna riktas därför mot veckans inflationssiffror från bland annat USA och Sverige. I USA väntas inflationen ha stigit ytterligare och nå 8,5 procent i mars. En fortsatt stigande inflation ökar sannolikheten för en höjning av styrräntan med 50 punkter i början av maj. Samma mekanismer verkar i Sverige, med högre inflation än väntat och ökad sannolikhet för tidigarelagd räntehöjning från Riksbanken.

Förhoppningen på marknaden är att inflationen toppar inom de närmsta månaderna, inte minst med bidrag från fallande energipriser. Oljepriset pressades rejält på måndagen och Brent-priset föll under 100 dollar per fat. Ytterligare nedstängningar i Kina i kölvattnet av en kraftigt ökad smittspridning av Covid-19 samt fredagens besked från det internationella energiorganet IEA att frigöra ytterligare 60 miljoner fat olja från sina reservlager, pressade oljepriset.

– Givet av all motvind som vi har haft på börsen den senaste tiden, är nedgången i år egentligen inte särskilt stor. Det som sticker ut på den negativa sidan är den historiskt höga inflationen, som driver upp räntor och skapar osäkerhet i konjunkturen. Den här motvinden måste bemötas av en vinsttillväxt, som i nuläget har blivit svårare att förutspå. Stundande rapportperiod kommer ge mer information om vinstutvecklingen, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, i senaste poddavsnittet av Investera & Agera.

Rapportsäsongen närmar sig och analytiker har under mars och april börjat revidera ned vinsterna något. Efter den svaga börsinledningen i år sänks nu också en del riktkurser, vilket ofta föregår vinstnedrevideringar och en mer dämpad kursutveckling. Samtidigt har Carnegie Analys under mars och april gjort fler positiva rekommendationsförändringar än negativa, för de nordiska bolagen.

Mätt som skillnaden mellan antalet analytiker som höjer och de som sänker vinstprognoserna, är dock vinstmomentum nu svagt negativt och pekar nedåt både i USA och globalt. Före Ukrainakriget och de förvärrade leveransproblemen, och innan inflation och räntor tog ordentlig fart låg prognoserna (USA, Europa och Sverige) på runt 10 procents vinstökning under 2022 – världsekonomin gick ju på högvarv.

Även om börsen redan insett att vinstprognoserna i många fall är för optimistiska så har perioder av svagare vinstmomentum och sänkta vinstprognoser historiskt gått hand i hand med en mer sidledes utveckling i aktiekurserna.

Hur ska man agera?

– På kort sikt kan man vara fortsatt försiktig. Vi rekommenderar att på starka börsdagar minska sin aktieexponering, öka kassan och ha tillgänglig likviditet om vi får se nedställ på börsen. Givet osäkerheten och en lite tuffare period på aktiemarknaden bör även lite mer långsiktiga investerare utnyttja starka börsdagar för att öka kassan, säger Karl Hedberg i poddavsnittet.

Vilken typ av bolag bör man öka i?

– Vi tror att intresset kommer öka för bolag inom tillväxtsegmentet. Flera av dessa har inte problem med produktionsstörningar eller press från stigande insatsvarukostnader. Det handlar ofta om mjukvarurelaterade bolag, säger Karl Hedberg.

Prata med din rådgivare om vilka bolag som kan vara aktuella.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

I veckan inleds rapportsäsongen i USA med flera av de stora investmentbankerna, bland annat JP Morgan, Goldman Sachs och Morgan Stanley. Lägre aktivitet inom M&A och IPO:er påverkar investmentbankerna negativt första kvartalet jämfört med föregående år. Även den bredare banksektorn har utvecklats relativt svagt i år, trots ränteuppgången. För svensk räkning blir telekomjätten Ericssons rapport på torsdag startskottet för den svenska rapportperioden.

Veckans makrofokus hamnar på inflationssiffror med huvudfokus på USA på tisdagen, där inflationen väntas uppgå till 8,5 procent i mars. Svenska marsinflationen (KPI) presenteras på torsdag och de minst lika viktiga inflationsförväntningarna på onsdag. Utvecklingen för dessa är viktiga för att bedöma hur Riksbankens räntehöjningar kan tänkas se ut framöver. Europeiska centralbanken ger räntebesked på torsdag.

ZEW-index, som speglar framtidsförväntningarna på ekonomin hos finansaktörer i Tyskland, är en av Europas tyngre ekonomiska konjunkturbarometrar. I mars kollapsade ZEW efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina. På tisdagen kommer aprilsiffran.

På skärtorsdagen stänger Stockholmsbörsen klockan 13. På långfredagen håller börserna i USA och de flesta länderna i Europa stängt.

 Läs veckans agenda här

Aktiecase

Nischbanken TF Bank växer snabbast i sektorn år efter år med en avkastning på eget kapital i toppskiktet. Intäktsbasen är diversifierad med en stark tillväxtpotential inom främst e-handelslösningar (egen plattform) och kreditkort. Vinsttillväxten per aktie de närmaste åren hamnar kring höga 30 procent per år.

TF Bank är ett kvalitetsbolag och ett spännande tillväxtcase. Målet är att dubblera låneportföljen från dagens 10 miljarder kronor till 20 miljarder kronor år 2025, med en bibehållen avkastning på eget kapital över 20 procent. Det motsvarar en årlig genomsnittlig tillväxt i vinst per aktie på höga 30 procent under perioden 2021 till 2024.  Vi rekommenderar Köp med riktkursen 250 SEK. TF Bank har uppvisat såväl tillväxt som stark lönsamhet även under mer besvärliga marknadsförhållanden, vilket förtjänar en premievärdering.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Den 21 februari effektuerade OMXS30 en säljsignal i och med att det viktiga 2 200-stödet punkterades med kraft och tydlighet. Efter den säljsignalen föll index till strax över 1 900, det vill säga en nedgång med knappt 12 procent på bara 10 börsdagar, och bottnade den 7 mars. Efter den botten steg index med kraft och testade åter 2 200-nivån – en uppgång med 11 procent på bara tio börsdagar. Eftersom index noteras under både 50- och 200-dagars medeltal, samtidigt som dessa medeltal pekar ned, visar det att trenden på medellång- och lång sikt är fallande.

I den nedtrenden har index i det kortsiktiga perspektivet bildat en konsolidering med stöd vid runt 2 100 och motstånd vid cirka 2 200. Om index tydligt underskrider 2 100-stödet möter nästa support i spannet mellan 2 015 och 2 050 samt därefter vid 1 900. Vänder index istället upp och passerar motståndet vid 2 200 möter nästa tekniska tak vid cirka 2 300/2 330. All rörelse mellan 2 100 och 2 200 innebär alltså fortsatt kortsiktig konsolidering. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.