”Banksektorn har fått oförtjänt mycket stryk”

Börserna fortsätter i positiv börsterräng, trots motstånd från stigande räntor, inflation och kraftiga rörelser på råvarumarknader. Investerare bör utnyttja upprekyler för att bygga lite kassa enligt Max Wijkander, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.

Stigande inflation, rusande räntor, ökad stagflationsrisk och tillbakarullning av stimulanser från centralbanker hamnar sällan på investerarnas önskelista för stigande börser. Ändå fortsätter börserna i positiv terräng och handlas på högre nivåer än före krigsutbrottet i Ukraina. Även den nya handelsveckan inleds med stigande börser i såväl Stockholm som Europa. Förhoppningar om förhandlingslösningar mellan Ryssland och Ukraina samt fallande oljepriser bidrar till det positiva börssentimentet.

– Det är något förvånande att börsen är så stark, när de amerikanska långräntorna har studsat upp så snabbt. Sedan årsskiftet har den amerikanska tioåringen klättrat hela 100 punkter till 2,5 procent. Om ränteuppgången fortsätter upp med samma hastighet, ökar risken för en mer volatil börs på kort sikt. Samtidigt har pengar som tidigare stått på sidlinjen letat sig in på börsen. Investerare tvingas helt enkelt längre ut på riskskalan för att få avkastning, säger Max Wijkander, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.

Bästa globala aktiesektor är alltjämt energi, som rusat 39 procent under 2022. Oljepriset är upp 55 procent, naturgas 30 procent och nickelpriset med drygt 70 procent. Börsfacit spretar dock för världens börser. När börserna i USA och Japan har sjunkit med 2-5 procent i år, har Kina tappat cirka 16 procent vilket även Sverige och Finland har gjort i lokala valutor. Det är stor skillnad mot den oljetunga norska börsen, som klättrat 5 procent i år.

– USA drabbas inte i samma utsträckning av effekterna från Ukrainakriget som Europa gör. Utländska investerare sätter en högre riskpremie på länder närmare krisens epicentrum och som drabbas negativt i högre utsträckning, säger Max Wijkander.

Hur ser du på börsen på kort sikt?

– Värderingen har kommit ned, dock inte anmärkningsvärt mycket. Tillväxtaktier ser ut att fortsatt ha det svårt att lyfta i den här miljön. Tittar man på bolag som inte direkt påverkas av dyra råvaror eller inflation, då är vi nere på en mer än normal värdering när man tar hänsyn till räntenivån. Frågetecknet är scenariot med räntor och inflation som fortsätter upp och som skapar mindre utrymme för konsumtion, säger Max Wijkander.


Vilken exponering rekommenderar du?

– Om man normalt sett är fullinvesterad över tid är vår rekommendation att sälja lite på uppstudsen, för att skapa likviditet och handlingsutrymme. Bland intressanta investeringsmöjligheter vill jag gärna lyfta fram banksektorn som har fått oförtjänt mycket stryk. Svenska banker har minimal exponering mot ryska banker eller företag. Banksektorn känns som en relativt trygg sektor i nuläget, med ett gott utdelningsutrymme och attraktiv direktavkastning som vi bedömer är uthållig. Vi ser även selektiva köplägen i vissa verkstadsbolag, som är marknadsledande och har en god pricing power, säger Max Wijkander.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

I veckan får investerare viktig makrostatistik och ledtrådar hur Ukrainakriget har påverkat världens ekonomier. På onsdag släpps svenska Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer samt konjunkturprognos. Pusselbitar kring när Riksbankens första räntehöjning kan ske kan komma på tisdag och onsdag då riksbanksledamoten Martin Flodén respektive vice riksbankschef Henry Ohlsson håller tal. 

Hur euroområdets inflation utvecklas får vi veta på onsdag och torsdag. Hur Opec resonerar kring den pressade situationen på oljemarknaden får vi ledtrådar om på torsdagens Opec-möte. Veckan avslutas med inköpschefsindex för industrin i mars för en rad viktiga länder på fredag, tillsammans med jobbsiffrorna för USA.  

Första kvartalet stänger på torsdag och bolagen summerar sina räkenskaper. Det ökar risken för nya vinstvarningar i veckan. Förra veckan kom Nolato och Huskvarna med beska besked. Klädjätten H&M har redan släppt siffrorna för försäljningsutvecklingen i första kvartalet. På torsdag landar rapporten. Hur mycket påverkas H&M av stigande kostnader inom allt fler områden och en potentiellt svagare konsumentmiljö framöver?

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Teknikkonsulten Afry har haft utvecklats sämre än börsen det senaste året. På nuvarande nivå ser vi dock en attraktivt risk/reward i aktien. Efter en relativt svag marknad 2019-2021 pekar nu ett antal sentimentindikatorer på en bättre marknadsaktivitet för Afrys infrastruktursegment. När efterfrågan återvänder ökar förutsättningarna för en förbättrad prisnivå. Kombinerat med kostnadsbesparingsprogrammet samt en bra tillväxt i nyrekrytering av konsulter, bedömer vi att Afry bör kunna mildra pressen från löneinflationen och behålla genomsnittlig lönekostnad konstant, vilket ger en god marginalhävstång på tillväxten.

Med samhällets allt större fokus på hållbara lösningar, ser tillväxtmöjligheterna ljusa ut på både kort och medellång sikt, inte minst inom division Infrastructure. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 260 SEK. Givet de initierade åtgärderna för att förbättra normaliserade marginaler, förväntar vi oss att Afry blir ett av de företag som rapporterade den starkaste EBITA-tillväxten bland jämförbara bolag 2022–23. Det motiverar en premievärdering jämfört med sektorgenomsnittet.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I förra veckan testades motståndsområdet vid cirka 2 200 och bildade under onsdagen en så kallad bearish engulfing-stapel, som i det kortsiktiga perspektivet brukar leda till fortsatt svaghet under de kommande 3-10 börsdagarna. Vi räknade således med att index kortsiktigt skulle ned och skrev att ”Vårt målområde på nedsidan är 2 015 till 2 090”. Som vi kan se i diagrammet nedan börjar index närma sig detta område (10 indexpunkter kvar eller 0,8 procent) och nu ska det bli intressant att se om vi kommer att se en vändning upp från detta område eller starta en imuls på nedsidan, och således punktera vårt målområde vid 2 015/2 090. Om det senare skulle inträffa möter stöd vid 1 900. På uppsidan fortsätter vi att bevaka 2 200 och om den nivån passeras möter nästa motståndsområde vid cirka 2 300/2 330.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...