”Vi har en fortsatt försiktig stans”

Den senaste tiden präglas av stora rörelser oavsett om det handlar om aktie-, ränte-, valuta- eller råvarumarknaden. Ukrainakriget, hög inflation och stigande räntor agerar motvind mot börssentimentet. Den tekniska analysen pekar dessutom på en kortsiktigt överköpt börs.

De finansiella marknaderna bjuder på fortsatt stora rörelser. Svenska storbolagsindexet OMXS30 har på bara åtta börsdagar gått upp 12 procent och är enligt den tekniska analysen (se avsnitt längre ned) kortsiktigt överköpt. Något överraskande har Stockholmsbörsen återtagit nedgången sedan invasionen av Ukraina påbörjades den 24 februari. Stockholmsbörsen är dock fortfarande ned 13 procent i år, vilket är betydligt sämre än världsindex som tappat begränsade 5 procent (i SEK). Trots den dramatiska utvecklingen den senaste tiden befinner sig till exempel amerikanska storbolagsindexet S&P 500 endast 8 procent under toppnivåerna från slutet av förra året.

– Att börsen står högre kan tyckas lite förvånande. På kort sikt är det utvecklingen i Ukraina som styr, och det kan både bli bättre och sämre. Det är svårt att sia om det. Risken för en svagare konjunktur har trots allt ökat, så länge som kriget pågår. På lite längre sikt tror vi att temat med hög inflation, stigande räntor och minskat penningpolitiskt stöd ger lite av motvind för börserna, säger Peter Nelson, chef för portföljförvaltningen på Carnegie Private Banking i senaste poddavsnittet av ”Investera & Agera”.

Makroekonomiskt var förra veckans märkeshändelse att den amerikanska centralbanken Fed höjde styrräntan för första gången sedan 2018. Den amerikanska 10-åringen inleder börsveckan med att  fortsätta klättra och är i skrivande stund 2,24 procent, vilket är på årshögstanivåer. Detsamma gäller även 2-åringen, som noteras kring 2,02 procent. Räntekurvan i USA är därmed nästan helt platt och nära att inverteras, det vill säga när räntan på 2-åringen överstiger 10-åringen. En inverterad räntekurva har historisk varit en klassisk lågkonjunktursignal.

För Fed är det en svår balansgång mellan å ena sidan kraftiga räntehöjningar för att försöka stävja inflationen och å andra sidan ta hänsyn till de geopolitiska effekterna. I veckan hålls ett antal Fed-tal som kan ge nya ränterörelser. Sannolikt upprepas dock förra veckans budskap om räntehöjningstakten under 2022 och 2023.

– För att bli lite mer positiva skulle vi behöva se fler tecken på att konjunkturen faktiskt håller i sig samt att volatiliteten faller. Det är enorma slag på inte bara aktie- utan även ränte-, valuta- och råvarumarknaden. Det gör det extra svårt att välja dagar när man ska agera, säger Peter Nelson.

Oljepriset rekylerade ordentlig i början av förra veckan och studsade på 97 dollar per fat. Priset vände åter upp på fredagen samt under måndagen, till cirka 114 dollar per fat. Osäkerheten på oljemarknaden är fortsatt stor. Utöver hur marknaden ska kunna ersätta Rysslands produktion på utbudssidan, skapar även helgens attack från den jemenitiska rebellgruppen huthi på oljeanläggningar i Saudiarabien – världens största oljeproducent – mer geopolitisk oro.

De fyra största internationella oljeservicebolagen har dessutom meddelat att de lämnar den ryska marknaden. Det kommer innebära allt större utmaningar för de ryska olje- och gasbolagen inom såväl prospektering, produktion och service givet beroendet av internationell expertis.

Andra stora frågetecken på marknaden är Kinas eventuella inbladning i Ukrainakriget och vilken sida av konflikten som de kan tänkas välja. Kina har även kortsiktigt problem med nya utbrott av corona och nedstängningar, vilket sätter ytterligare press på leveranskedjorna.  Makromiljön är med andra ord mycket rörig.

– Vi har en fortsatt försiktig stans och kvarstår med en svag undervikt på aktier. Det är bra med diversifiering, inte minst mot utländska aktier, som har klarat sig betydligt bättre än svenska aktier. Det är fortsatt stor fördel för kvalitetsbolag, som är vana att hantera kriser och handlas till rimlig värdering. Vi tycker fortsatt att råvaror och råvarurelaterade bolag är en bra hedge mot fortsatt besvärliga tider på börsen. Är man fullinvesterad tycker vi att man ska vara lite försiktig just nu. För investerare som har likviditet, kan det vara läge att börja skala in i marknaden, säger Peter Nelson.

Hållpunkter i veckan

Statistikkalendern är relativt tunn i veckan. Torsdagens PMI är dock en viktig mätpunkt, speciellt för Europa och inte minst Tyskland, som har en stor exponering mot Ryssland och Ukraina. PMI för tillverkningsindustrin kommer dessutom från redan höga nivåer – frågan är hur mycket kriget i Ukraina och stigande energipriser påverkar företagen? IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland presenteras på fredag och ger ytterligare pusselbitar.

I Sverige presenteras inflationssiffror på fredag, i form av producentprisindex (PPI). Riksbankschef Stefan Ingves håller tal på tisdagen. Även på bolagsfronten är det relativt tunnsått men tre händelser är värt att hålla ögonen på: Kontanthanteringsbolaget Loomis håller kapitalmarknadsdag på onsdag, oljebolaget Enquest rapporterar på torsdag och logistikfastighetsbolaget SLP börsnoteras på onsdag.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Läkemedelsjätten Astrazeneca har gått mot strömmen i år och utvecklats betydligt bättre än börsen. Läkemedelsbolaget skördar vinsterna efter en period av stora investeringar och en allt mer effektiv R&D. Det innebär en god visibilitet i intäkterna och en väsentligt högre tillväxttakt fram till minst 2025 jämfört med de stora läkemedelsbolagen i sektorn. Den höga tillväxttakten kombineras dessutom med stigande rörelsemarginaler.

Astrazeneca är ett defensivt men ändå tillväxtorienterat aktieval i ett volatilt börsklimat. De fina utsikterna för vinsttillväxt kombinerat med en attraktiv värdering lockar på såväl kort som lång sikt. Vi rekommenderar köp med riktkursen 1 270 SEK. I våra prognoser växer den genomsnittliga vinsten per aktie med 18 procent per år under åren 2022-2025. Med en av branschens högsta produktivitet inom R&D, en attraktiv produktpipeline och ett begränsat antal patentutgångar fram till 2030, bedömer vi att bolaget kan fortsätta växa snabbare än sektorn även efter 2025.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Förra veckan var oväntat stark då OMXS30 passerade det målområde vi navigerade efter vid 2 070/2 120. Vår bedömning var ju att index skulle upp mot 2 070/2 120 och vända ned från den nivån. Men index bröt igenom med tydlighet och kraft och nästa motstånd möter vid runt 2 200 där vi dels har det tidigare stödområdet, som nu fungerar som motstånd, och dels 50-dagars medeltal.

Om detta område passeras möter 200-dagars vid cirka 2 300. Det mest sannolika är dock att vi borde få en rekyl då index är kraftigt överköpt efter en uppgång med 11,9 procent på bara åtta börsdagar. Den eventuella rekylen blir i så fall riktigt intressant att bevaka, det vill säga kommer det att bli en impuls på nedsidan eller bara en rekyl i tre vågor?  Rekyler ger ofta indikationer om vilken styrka som finns i marknaden.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...