Viss kortsiktig optimism men fortsatt stor osäkerhet

Förra veckan återhämtade Stockholmsbörsen hela nedgången sedan krigsutbrottet. Börshumöret har höjts på förhoppningar om framgångsrika fredsförhandlingar. Börsen närmar sig intressanta nivåer men osäkerheten är fortsatt stor. Marknaden riktar blickarna mot onsdagens centralbanksmöte i USA.

Stockholmsbörsen och ledande Europabörser inledde den nya handelsveckan med stigande kurser. Riskaptiten ökar igen, inte minst efter vissa positiva signaler från förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina. Stockholmsbörsen har haft ett tufft 2022 men vände upp rejält i förra veckan. Det breda indexet OMXS PI steg med knappt 5 procent och handlas därmed på samma nivå som före krigsutbrottet.

– Jag tycker det är för tidigt att utropa köpläge på börsen. Vi är uppe vid tekniska motståndsnivåer på den svenska marknaden och amerikanska index balanserar runt sina stödnivåer. I kombination med den fortsatt stora osäkerheten gör att jag tycker det ligger närmare till hands att sälja på senaste veckans styrka om man agerar kortsiktigt, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Som om inte Rysslands krigföring i Ukraina, energikris och hög inflation är nog med orospunkter på dagordningen, så har även corona blossat upp igen. Den här gången i Asien med nya nedstängningar i industritunga regioner i Kina.  Det riskerar att skapa ytterligare bekymmer i de globala försörjningskedjorna, inte minst inom tech– och fordonssektorn.

– Det är för tidigt att säga att den direkta faran på börsen är överspelad. Det är dock uppenbart att investerare inte väljer att positionera sig för de scenarion som har en lägre sannolikhet och mer negativ påverkan på aktiemarknaden, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Innevarande vecka är en historisk vecka med en högst väntad och diskonterad räntehöjning i USA på onsdag, då den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar räntebesked. Det är den första räntehöjningen sedan hösten 2018. Det marknaden vill ha besked om är hur Fed ser på ränteutvecklingen framöver givet Ukrainakriget som en ny osäker bricka i spelet.

– De flesta investerare räknar med att räntehöjningarna kommer ske i en något lugnare takt nu när osäkerheten är stor kring de indirekta ekonomiska effekterna av kriget. Blir centralbankerna pressade av den höga inflationen att trots allt höja i en snabbare takt än vad som är inprisat finns det risk för besvikelse på aktiemarknaden, säger Karl Hedberg.

Risken har ökat för att den höga inflationen dröjer sig kvar längre än förväntat då inte minst stigande kostnader för energi och råvaror fortplantar sig i ekonomin. Den amerikanska tioårsräntan handlas över 2 procent och ränteutvecklingen ser åter ut att hamna högst upp, eller åtminstone betydligt högre upp, på dagordningen på aktiemarknaden. Med en nedgång på 17 procent i år befinner sig Stockholmsbörsen i bottenskiktet bland de ledande amerikanska och europeiska börserna.

– I ett mer långsiktigt perspektiv har många bolag på Stockholmsbörsen kommit ned på intressanta värderingsnivåer. Det finns dock flera faktorer som skapar osäkerhet kring vinstutvecklingen framöver. Vinsterna kommer sannolikt pressas från såväl lägre efterfrågan som kostnadsökningar och leveranskedjeproblem. Utöver dessa faktorer finns även valutakursrörelser som ytterligare en faktor att ta i beaktande. För våra exportbolag blir valutaeffekter dock en positiv effekt som kan väga upp en lägre lönsamhet i den underliggande verksamheten.  Allt detta skapar dock en osäkerhet som gör att vi sannolikt får räkna med en fortsatt volatil marknad, säger Karl Hedberg.

Vilka bolag ska man investera i?

– För investerare blir det viktigt att fokusera på bolag som har möjlighet att rulla vidare kostnadsökningar till sina kunder i form av högre priser. Även bolag som har en möjlighet att växa utan att vara beroende av en stark konjunktur blir också extra intressanta. Givet den fortsatt stora osäkerheten och förväntade volatiliteten så är det fortsatt fördel för lägre värderade bolag med starka balansräkningar, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Ukrainakriget har helt dominerat börshumöret de senaste veckorna. I blickfånget innevarande vecka hamnar dock  ränteutvecklingen samt onsdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken Fed på. En höjning av räntan för första gången sedan hösten 2018 är  inprisad sedan länge, men hur ser Fed på räntehöjningar framöver? Även Bank of England ger räntebesked (torsdag).

Marknadens stora fokus på energimarknaden får ytterligare pusselbitar på tisdag då Opec lämnar månadsrapport. Oljepriset nådde över 130 dollar per fat i förra veckan men har rekylerat till 107 dollar per fat. Oljepriset har stigit med drygt 10 procent sedan Ukrainakriget inleddes.

På bolagsfronten lämnar klädjätten H&M:s försäljningssiffror för det första kvartalet på tisdagen och konkurrenten Inditex rapporterar på onsdagen. Hur mycket den höga inflationen gröper ur köpkraften kan vi få ledtrådar om på torsdag, då Skistar rapporterar. Hur påverkas bokningsläget i svenska fjällen med en hög och stigande inflation?

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Fönster- och dörrtillverkaren Inwido befinner sig i en stark operationell trend. Den rekordstarka orderboken borgar för en stark inledning på 2022. Marknadsledaren i Europa gynnas av ett allt större fokus på energibesparande åtgärder inom EU. Inte minst energieffektivisering i fastigheter där energieffektiva dörrar och fönster är en nyckelprodukt vid nybyggnation och renoveringar.

EU:s hållbarhetsfokus kommer gynna efterfrågan många år framöver, vilket ökar visibiliteten i Inwido och motiverar högre värderingsmultiplar. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 195 SEK, motsvarande EV/EBITA 12x och P/E-tal 15x vår prognos för 2022. Det innebär en värdering i linje med den nordiska byggunderleverantörsektorn. Styrelsens utdelningsförslag på 6,15 SEK motsvarar en direktavkastning på drygt 4 procent, vilket ger ytterligare stöd åt aktien.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30 noteras i en nedtrend efter den säljsignal som effektuerades den 21 februari. Förra måndagen uppnåddes målområdet på nedsidan då index tangerade 1 870/1 900. Efter den dagen navigerar vi efter en kortsiktig uppgång till området mellan 2 070/2 120 och under fredagens handel nådde index detta målområde (se diagram nedan). Vad ska hända nu?

Eftersom vi befinner oss i en nedtrendsfas är utgångspunkten att denna befintliga upprekyl kommer att följas av nya nedgångar och förmodligen också lägre bottnar. Detta scenario kommer att vara vår utgångspunkt fram till dess vi får signaler som visar på ett förändrat beteende hos placerarna. Och vad skulle det kunna vara för förändring? Jo, om index passerar 2 120 med kraft finns förutsättningar för en uppgång mot 2 200-området. En viktig variabel för den kommande utvecklingen är naturligtvis utvecklingen på Wall Street där S&P 500 fortfarande inte har effektuerat sin säljsignal.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.