Det urstarka börssentimentet fortsätter. Under förra veckan steg OMXS30 med hela 5,9 procent och gick därmed i täten globalt. Bidens enorma stimulanspaket är godkänt, drygt en tredjedel av USA:s befolkning har vaccinerat sig och olika industrisiffror ger stöd för återöppningen av världens ekonomier med USA i täten bland västländerna.
Aktiemarknaden absorberar högre räntor och ser förbi alla rapporter om diverse flaskhalsar i ekonomin. Fokus är istället på den fortsatta återhämtningen och den framtida uppdämda efterfrågan på konsumtion och investeringar.
-I det här starka börsklimatet så väljer investerare att se ny information ur ett mer optimistiskt perspektiv. Stigande räntor kan fortfarande dyka upp som ett problem för aktiemarknaden men just nu så föredrar man att se det som ett tecken på en fortsatt återhämtning i den global ekonomin. Många bolag har dock flaggat för komponentbrist och stigande kostnader för insatsvaror och frakt där det råder brist på både fraktfordon och containers. Detta skulle i ett annat börsklimat vara skäl till en mer försiktig hållning. Nu väljer dock investerare hellre att se förbi dessa kortsiktigt negativa effekter och ser det hellre som ett tecken på hög efterfrågan, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Det bredare indexet för Stockholmsbörsen, OMXSPI, har stigit knappt 13 procent i år. Räntan på 10-åringen i USA är nu cirka 1,6 procent, det vill säga fortfarande en bra bit under räntenivåerna som rådde före pandemin. Frågan är när räntorna börjar bli ett orosmoln på allvar.
-Stigande räntor skulle i förlängningen kunna bli ett problem som är svårare att se förbi om vi når nivåer en bit över 2 procent. Skulle vi nå de nivåerna tror jag dock vi kommer se fler åtgärder från centralbankshåll för att hålla emot fortsatt ränteuppgång. Ur det perspektivet bör inte räntan bli ett problem än på ett tag. Jag tror därför att aktiemarknaden har mer att ge under året men givet den senaste tidens snabba uppgång, drivet av sektorrotation in i de indextunga bankerna och verkstadsbolagen, så tror jag vi kommer se en lugnare period kortsiktigt, säger Karl Hedberg.
Hållpunkter i veckan
Mellan rapportperioder hamnar fokus på makro och kapitalmarknadsdagar. Den här veckan uppdaterar Boliden, Nokia och Bufab sina investerare. Intressanta utländska rapporter är Volkswagen och Zalando på tisdag.
Den här veckan är det stort centralbanksfokus med besked och prognoser från bland annat Fed (onsdag), Norges Bank, Bank of England och Bank of Japan. Aktiemarknaden letar minsta möjliga tecken på när räntehöjningarna kan tänkas komma.
Aktiecase
Bilsäkerhetsbolaget Autoliv har inte fullt ut hängt med industrisektorn på börsen och rotationen till värdeaktier. Fordonssektorn har dock vänt upp och är mitt uppe i en gradvis återhämtning. Bilsäkerhetsbolaget fortsätter att övertyga och växer betydligt snabbare än fordonsindustrin de närmaste åren. Förutom ett övertygande vinstmomentum, talar även värderingsrabatten relativt såväl jämförbara bolag som börsen. På nuvarande kursnivå ser vi ett attraktivt köpläge i återhämtningsfasen för marknadsledaren.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
OMXS30-index noterar nya all time high-nivåer i parti och minut. Nya rekordnivåer är alltid något som är positivt – ett tecken på styrka. Nästa tekniska tak möter nu vid dryga 2200 som är nästa långsiktiga målområde. På kort sikt är index visserligen rejält överköpt, vilket naturligtvis kan leda till kortsiktiga rekyler, men vår bedömning är att det kommer att bli ännu mer överköpt innan vi får några större rekyler.