Med rapportsäsongen avklarad kan vi konstatera att den starka inledningen på börsåret inte har stjälpts av bolagens Q4 resultat. Rapporterna har överlag levt upp till förväntningarna och den positiva trenden på börsen är fortsatt intakt, om än i något försiktigare takt. Med rapporterna i ryggen finns färre bolagsnyheter som styr marknadens utveckling närmaste månaden. Marknadens blickar riktas istället mot inflations- och ränteutveckling. Marknadsräntorna har tagit ett tydligt steg uppåt igen när investerare gradvis har fått anpassa sig till ett scenario mer i linje med centralbankernas budskap om att räntetoppen inte är nådd ännu och att räntesänkningar ligger längre fram i tiden. Trots denna räntemotvind har aktiemarknaden hållit sig relativt väl.
Det talar för att det fortfarande finns en hel del likviditet som letar sig in i aktiemarknaden. På kort sikt ger det stöd och talar för att marknaden behåller ett positivt momentum över utdelningssäsongen menar Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Riskerna mot detta scenario är att räntorna fortsätter att leta sig uppåt drivet av nya hökaktiga centralbanksuttalanden. Marknaden har visat sig motståndskraftig mot ränteuppgången men vi närmar oss nivåer där det kan förändras.
En annan risk mot det positiva börssentimentet är om vi börjar få signaler om en tydligare vinstförsvagning hos bolagen. Vi såg en viss press på vinstmarginalerna i den senaste rapportperioden. Skulle den trenden bli mycket kraftigare i kommande kvartal kommer nuvarande kursnivåer se mer utmanande ut.
Hur ska investerare positionera sig med tanke på den höga kärninflationen?
– Givet ett scenario av fortsatt hög inflation och därmed fortsatt stigande räntor så bör man undvika bolag med hög skuldsättning och osäkra kassaflöden. Banksektorn ser fortsatt ut som en sektor som gynnas av scenariot med fortsatt stigande räntor och fokus på mjuklandning för konjunkturen.
Vilka bolag är intressanta när räntehöjningarna stannar av?
– När vi börjar närma oss tidpunkten för en topp i ränteutvecklingen och kan börja diskontera kommande räntesänkningar så tror jag vi kommer se en kraftig återhämtning för den räntekänsliga fastighetssektorn samt konsumentinriktade bolag. Bland dessa bolag kan det finnas intressanta möjligheter för investerare som förberett sig och läst på vilka bolag som ser mest intressanta ut.
Vilka triggers håller du ögonen på i närtid?
– Fokus i närtid kommer vara på makroindikatorer som påverkar den framtida ränteutvecklingen. Denna vecka blir fredagens amerikanska jobbstatistik mycket intressant givet förra månadens överraskande starka siffra.
Det bästa för börsens utveckling vore en siffra som kommer in i linje eller något under marknadens förhandsprognoser. Skulle vi se ytterligare en månad med hög aktivitet och fler än väntat nya jobbtillfällen i den amerikanska ekonomin ökar sannolikheten för fler räntehöjningar än vad marknaden har prisat in.
Teknisk analys: OMXS30
I den uppåtgående trenden som index noteras i har alltså index bildat en konsolidering med låg volatilitet. Denna typ av konsolideringar brukar leda till starka rörelser. Frågan vi alla ställer oss är naturligtvis om den rörelsen kommer på uppsidan eller på nedsidan? Eftersom svaret inte är givet får vi låta marknaden visa vägen. Det betyder att om index bryter ut på uppsidan ur konsolideringen räknar jag med att volatilitetsexpansionen ska ske i den norra riktningen av diagrammet. Punkteras istället stödet ökar risken för en nedgång. De nivåer jag bevakar är 2190 respektive 2270. Om 2190 punkteras effektueras en säljsignal och då siktar jag på 2100-nivån. Passeras istället motståndet vid 2270 ökar sannolikheten för att även nästa motstånd vid 2295 kommer att passeras och då siktar jag på en uppgång mot 2400-området.