”Då kommer aktiemarknaden bli nervös”

Ränteuppgången fortsätter men än så länge har räntorna inte nått nivåer där centralbankerna har börjat agera. Rotationen från tillväxt- till värdebolag fortsätter ännu en tid. Vi lyfter dock fram ett aktiecase som har tagit för mycket stryk i denna rotationsmiljö. Enligt den tekniska analysen är upptrenden på Stockholmsbörsen intakt.

Stigande räntor fortsätter att stå i centrum på börsen. Den amerikanska 10-åringen har fortsatt klättra och är i skrivande stund 1,60 procent, upp från cirka 1,43 procent för en vecka sedan. Än så länge har räntorna inte nått nivån där centralbankerna har börjat agera. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg bedömer att ränteuppgången kommer fortsätta under våren.

– Hur länge den fortsätter beror delvis på hur stark ränteuppgången blir och hur snabbt vi kommer upp på nivåer från före pandemins start. I början på förra året hade vi nivåer strax under 2 procent på den amerikanska 10-årsräntan. Det är sannolikt att vi kommer se de nivåerna igen under våren. Så länge som vi har den trenden på ränteutvecklingen så kommer vi se en fortsatt rotation in i lägre värderade cykliska bolag på bekostnad av tillväxtsektorn. Den trenden kommer fortsätta under våren. 

Den senaste tidens makrostatistik har överlag övertygat. Industri-PMI i Europa och USA var bättre än väntat och fredagens sysselsättningssiffror från USA överraskade positivt. Hur länge ränteuppgången kan pågå innan den utgör en risk för återhämtningen kan vi få fler ledtrådar om på torsdag, då europeiska centralbanken ECB lämnar räntebesked. I nuvarande miljö med stigande långräntor visar värdebolagen fortsatt relativ styrka jämfört med tillväxtbolagen.

– Just nu har värdebolag mer momentum än tillväxtbolag och kortsiktigt så föredrar jag att investera med den trenden snarare än att gå emot den. Jag tror dock att rotationen ut ur tillväxtbolag kommer ge en hel del intressanta möjligheter att komma in i bolag i den här kategorin som har tagit för mycket stryk. En del gamla favoriter bör kunna vända runt igen när sektorrotationen avtar i styrka, säger Karl Hedberg.

Bästa sektorn förra veckan blev finans och energi, där den senare sektorn lyfts av kraftigt stigande oljepriser. Oljekartellen Opec och dess allierade som ingår i Opec+ (bland annat Ryssland) enades i torsdags om att fortsätta med produktionssänkningar i april på liknande nivåer som i mars. Kombinerat med helgens drönarattack mot en av Saudi Aramcos (världens största oljetillverkare) hamnar, bröt oljepriset (Brent) 70 dollar per fat på måndagen.  Stockholmsbörsens största oljebolag Lundin Energy, IPC och Enquest har rusat fram på börsen den senaste månaden.

I förra veckan noterade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 all time high. 

Vilka är de största riskmomenten mot fortsatt stigande aktiemarknad under våren?

– I första hand ränteutvecklingen. Skulle trenden fortsätta i samma snabba takt och nå högre nivåer än de cirka 2 procent som vi hade i början på förra året tror jag aktiemarknaden kommer bli mer nervös. Utöver denna risk så finns även osäkerhet i muterade virus och försenad vaccinutrullning som skulle kunna få den negativa vågskålen att väga över om det kommer fler negativa nyheter på detta område, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

I veckan väntar flera rapporter från utländska bolag som kan ge värdefulla pusselbitar till några av de svenska börsbolagen. Dometics största kund Thor Industries rapporterar på tisdag, H&M:s spanska konkurrent Inditex på onsdag och Evolution Gamings israeliska konkurrent Playtech på torsdag.

Mest intressant på makrofronten är ECB:s räntebesked på torsdag och hur de ser på den senaste tidens ränteuppgång. Hur konjunkturen i Sverige utvecklas får vi mer insyn i på tisdag, då bland annat industriorder, hushållens konsumtion och aktivitetsindex för januari månad presenteras.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Snabbväxande e-handlaren BHG (tidigare Bygghemma Group) har rekylerat kraftigt på kort tid. Marknaden oroar sig i det korta perspektivet för en rejäl inbromsning i tillväxten under 2021. Även om tillväxttakten bromsar in från höga nivåer, består den robusta underliggande trenden med ökad penetration för e-handel. Med nyligen påfylld kassa lär förvärvsaktiviteterna dessutom öka, inte minst för att nå de nya offensiva finansiella målen. Aktien handlas nu med en stor och omotiverad rabatt relativt sektorn, vilket har skapat ett mycket attraktivt köpläge.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under fredagens handel vände OMXS30-index ned under 2054, som är en kortsiktig stödnivå. Stöd därefter möter i området 1985 till 1995. Även om index vände ned under 2054 kan vi emellertid se i diagrammet nedan att den långa trenden tveklöst pekar upp och vi har inga signaler på att den trenden håller på att toppa. Det ska mycket till för att den upptrenden skall anses vara bruten.

På uppsidan möter ett första motstånd vid cirka 2080 och därefter möter nästa mål- eller motståndsområde mellan 2100 till 2120, det vill säga taket i den uppåtgående trendkanalen.

Så länge trenden är stigande ska vi vara med och skörda frukterna av denna optimism. För en sak vet vi, det kommer (garanterat) perioder som kommer att vara riktigt jobbiga. Men än är vi inte där så låt oss njuta av upptrenden så länge den varar.   

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...