Positivt tolkningsföreträde på börsen fortsätter

Börserna har hittills varit väldigt opåverkade av viruset, trots många corona-rubriker förra veckan. Det positiva tolkningsföreträdet fortsätter på flera av världens ledande börser, inklusive Stockholmsbörsen. 

Börs

Börsoptimismen fortsätter och Stockholmsbörsen steg knappt 3 procent förra veckan. Spridningen av coronaviruset har planat ut och marknaden förväntar sig ytterligare stimulansåtgärder. Det positiva börshumöret ser ut att fortsätta.

– De större bolagen har nu rapporterat och de har inte stört den positiva trenden, så just nu ser det ut som vi fortsätter uppåt med sikte på utdelningssäsongen som drar igång under senare delen av mars, säger Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking.

Den amerikanska dollarn fortsatte den starkare trenden som rått hittills i år. USD mot EUR är på nytt 3-årslägsta för euron. En rapport från Europeiska kommissionen pekade på fortsatt svag tillväxt i Europa. Dessutom visade data på svag europeisk industriproduktion.

I veckan väntar viktiga konjunkturdata, bland annat PMI för EMU, Japan och USA (Markit) på fredag. Det kan ge en första indikation på coronoavirusets påverkan på ekonomin. På tisdag publiceras ZEW-indexet, som pejlar humöret bland cirka 300 tyska finansanalytiker. Det är en månatlig undersökning från ZEW Center for European Economic Research. ZEW är inte den tyngsta indikatorn. Åsikterna om de tyska ekonomiska utsikterna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen om sex månader, brukar dock uppmärksammas.

På rapportfronten börjar det ebba ut, men en del Small- och Mid Cap-bolag återstår som exempelvis Garo (tisdag), Elekta (torsdag), Ferronordic (torsdag), Recipharm (torsdag), Karnov (fredag) och  gamingbolagen Embracer och Stillfront som båda rapporterar på onsdag.

I förra veckan lyfte vi fram MTG som aktiecase i Veckans Viktigaste. MTG är en stor aktör inom den snabbt växande e-sportsektorn med dotterbolagen ESL och Dreamhack. Nyligen tecknade avtal för mediarättigheter tyder på en övertygade organisk tillväxtpotential. Vi ser även en fortsatt hög tillväxt inom sponsorrättigheter även 2020. Fortsatt renodling ger stor potential för uppvärdering, där en försäljning av gamingdelen är trolig. Carnegie Analys rekommenderar Köp med riktkursen 115 SEK, baserat på värdet av de ingående delarna e-sport och gaming. På sikt kan en försäljning av både gaming och e-sport motviera en värdering över 150 SEK per aktie. Länk till veckans aktiecase.

Teknisk analys – lång sikt

I mars 2009 bottnade index (OMXS30) efter finanskrisen och steg därefter med 111 procent fram till toppen i januari 2011. Efter den uppgången gick index in i en konsolidering under två år för att hämta krafter inför nästa trendrörelse. I januari 2013 bröt index upp och effektuerade en köpsignal ur den konsolideringen och steg därefter med 53 procent fram till toppen i april 2015. Den toppen blev starten på en över fyra år lång konsolidering där index i oktober förra året effektuerade en köpsignal. Det matematiska prisobjektivet indikerar en uppgång till spannet mellan 2000-2170,  fram till dess vi får signaler om motsatsen. En signal om motsatsen ges om index tydligt vänder ned under 1700-nivån.

 


 

Makro

Stark dollar, svag euro – ta vinst i pundet

Dollarn stiger och euron faller (se graf). Europeisk makro har varit svag, USAs stark. Tysk politik är mer osäker då Merkels ”kronprinsessa” nu är ute ur leken, samtidigt som Trump har medvindar. USA-börsen har stigit mer, drivet av tech, än europeiska aktier i år (även i lokalvaluta).

Vi trodde på ett starkare pund i vår strategirapport i höstas, men nu kan vinst tas hem. Att Boris Johnsson får mer makt över statskassan är inte entydigt positivt och han verkar återigen välja en tuff Brexit-linje.

Globalt: Nya barometrar

Viktigaste makrodatan denna vecka är nya industribarometrar (dock inte ISM i USA, mörkblå i grafen). Den underliggande trenden kan dock bli svårbedömd då corona-effekter kan tynga.

Flera centralbanker släpper sina mötesprotokoll – däribland Fed, ECB och Riksbanken. Tonen har sannolikt varit duvaktig med hänvisning till låg inflation, en återhämtningen i sin linda och nu osäkerhet kring viruseffekter.

Corona: Rubriker, men lugn marknad

Börserna har hittills varit väldigt opåverkade av viruset, trots många corona-rubriker förra veckan: centralbanker avvaktar, kinesiska banker kan drabbas om småbolag får problem, mässor i Europa ställs in.

– Vårt fokus är på när karantänerna tas bort och vad som då sker. Varaktigheten i leveransstörningar och trögheten i att starta upp produktion och leveranser igen är avgörande, säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.