Börs
Stockholmsbörsen: Positivt börssentiment
Stockholmbörs – Cykliska aktier och bank är hetast nu bland Carnegie Private Bankings investerare.
Det fortsatt positiva börssentimentet är till stor del drivet av att man nått fram till ett Fas 1-avtal mellan USA och Kina. Det menar Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.
-Vår rekommendation att taktiskt köpa aktier får stöd av att USA och Kina nu enats och Tory fick egen majoritet. Tullar trappas inte längre upp utan ned. Men inget är underskrivet, kommentarer från USA respektive Kina kring detaljer skiljer sig och avtalet är inte imponerande. Knappast positivt för global tillväxt, men minskad risk säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg Carnegie Private Banking.
Det som blir viktigt framåt är dels att det inte kommer några steg tillbaka från Fas 1-avtalet men kanske framför allt viktigt att bevaka hur amerikanska börsen beter sig. Kommer de stora investerarna att fortsätta köpa med handelsavtalet i ryggen eller början man istället plocka hem vinster. Se till exempel på fredagens handel i USA, där S&P500 i stort sett handlades oförändrad och inget riktigt styrketecken fortsätter Karl Hedberg.
Ett aktiecase som vi tidigare lyft fram som gynnas i takt med att handelskonflikten trappas av är Lundin Petroleum. Det finns utrymme för en rejält höjd utdelning framöver och förutsättningar för att oljebolaget kan bli ett stabilt utdelningsbolag är mycket goda.
Teknisk analys
OMXS30 – Lång sikt
I oktober i år bröt index upp ur den en fyra och ett halvt års konsolideringen och effektuerade en köpsignal med ett prisobjektiv, eller ”target-område”, mellan ca 2000 och 2170. Scenariot brister om index istället vänder ned vänder ned in i konsolideringen igen och under 1670-området
Trading case: Medicinteknikbolaget borde vända upp
Elekta har handlats ned från den övre delen av den uppåtgående trendkanalen (se diagram) till stödet i samma trendkanal. Under förra veckan bildades dessutom, för första gången på över en månad, en stapel som indikerar att psykologin har bottnat och att aktien borde vända upp. Nästa motståndsområde möter i spannet mellan 127 och 132 kr. Det positiva scenariot annulleras om aktien vänder ned under stödet vid 112 kr. Detta menar Johnny Torssell, teknisk analytiker Carnegie Private Banking.
Makro
IFO och KI – stabilisering?
Den senaste veckan har vi sett sämre industribarometrar i Europa, främst i Tyskland, men bättre tjänstebarometrar – så totalt sett en stabilisering. Kinas data för industri och detaljhandel var bättre än väntat. Företagsledare i USA är pessimistiska för sjunde kvartalet i rad. Sammantaget är det blandade signaler men få skäl till konjunkturoptimism.
I veckan får vi veta om USA:s industriproduktion är kvar i recessionsläge. Mer framåtblickande och omvärldsberoende är tyska IFO-barometern och svenska KI-barometern (båda publiceras på onsdag, se graf) – vänder de tydligt upp?
Riksbanken och SEK
I höstas bedömde vi att kronan sannolikt bottnat då Riksbanken inte längre välkomnade en svag SEK. I en lugnare riskmiljö bedömer vi att den kan fortsätta stärkas mot 10,20 mot EUR (idag 10,43) och 9,25 mot USD (idag 9,38).
Riksbanken har tydligt signalerat att de vill bort från minusräntan och förra veckans inflationssiffror på 1,7-1,8 procent talar för att Ingves höjer till 0 procent på torsdag. Om det inte sker kan det pressa kronan.
Carnegie Private Banking baserar sina aktierekommendationer på fundamental analys. Vår tekniska analys fungerar ibland som ett stöd vid våra bedömningar. Ovanstående skall därför inte uppfattas som en köp- eller säljrekommendation.