Veckan inleds med rejält stigande börser i såväl Asien som Europa, som därmed hakar på den positiva avslutningen på de amerikanska börserna i fredags kväll. Nya förhoppningar om ett nytt stimulanspaket vände USA-börserna, efter fyra veckor i rad med sjunkande börser. Såväl S&P 500 som tech-tunga Nasdaq har rekylerat 10 procent sedan toppen i början av september.
– Tech-rekylen i USA ser ut att börja stabilisera sig. Givet det långa och starka intresset i denna sektor så tror jag inte investerare glömmer dessa aktier och går vidare till nästa sektor. Jag tror många investerare ser denna rekyl som ett nytt läge att komma in om man missat den senaste tidens uppgång, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.
Stockholmsbörsen, mätt i storbolagsindexet OMXS30, har i princip återhämtat hela tappet från i mars och är just nu 3 procent upp sedan årsskiftet.
– Givet det låga ränteläget och de stora stödpaket och likviditetsåtgärder som har genomförts av centralbanker världen över tycker jag börsens återhämtning är rimlig. Däremot är de senaste månadernas uppgång baserad till stor del på förväntningar om en fortsatt återhämtning för företagen. Det kommer sannolikt krävas att företagen lever upp till denna förväntansbild under kommande månader för att vi inte ska se besvikelser i aktiekurserna, säger Karl Hedberg.
Aktiemarknaden följer noga utvecklingen angående ökad smittspridning av Covid-19 globalt, inte minst i USA och England. Trots den senaste tidens ökade smittspridning stiger inte dödstalen i samma omfattning, vilket minskar risken för nya nedstängningar. Volatilitetsindex (VIX) kopplat till det amerikanska storbolagsindexet S&P 500, ligger fortfarande på nivåer som indikerar att marknaden är ganska lugn.
– Långsiktigt finns det stöd i återhämtningen och dagens aktievärderingar givet det låga ränteläget. Däremot kan det finnas en högre risk för tillfälliga besvikelser som leder till rekyler eftersom återhämtningen i aktiekurserna varit både kraftig och under en relativt kort tidsperiod, säger Karl Hedberg
Ett annat tecken på att riskaptiten är fortsatt hög är den ökade M&A-aktiviteten. Bolag som telekomkonsulten HiQ och utbildningsbolaget Engelska Skolan har nyligen fått publika bud. På måndagen presenterades ett bud på säkerhetskoncernen Gunnebo av Altor och huvudägaren Stena Adactum. Internationellt är bland annat finländska pappers- och fiberkoncernen Ahlstrom-Munksjo under uppköp. Amerikanska underhållningskoncernen Caesars har bekräftat buddiskussioner med brittiska gamblingfirman William Hill, som bland annat förvärvade svenska kasinobolaget Mr Green för två år sen.
Hållpunkter i veckan
Vi befinner oss fortfarande några veckor bort från det stora startskottet av rapportperioden. På rapportfronten hittar vi dock Skistar och klädjätten H&M, som lämnade en omvänd vinstvarning för det tredje kvartalet i samband med att bolaget rapporterade försäljningssiffran för kvartalet i mitten av september.
En temperaturmätare för svensk ekonomi presenteras på tisdagen, då KI-barometern för september är på agendan. I augusti steg barometerindikatorn jämfört med juli månad, men samtliga branscher visade svagare eller mycket svagare läge än normalt, framförallt inom tjänstesektorn. En fortsatt förbättring är viktigt för att bekräfta återhämtningen. KI:s konjunkturprognos presenteras dagen efter, på onsdagen.
Andra vikta datapunkter för att lägga konjunkturpusslet är torsdagens nyregistreringsstatistik för antalet sålda bilar i Sverige samt inköpschefsindex för industrin i september. Veckan avslutas med den för aktiemarknaden mycket viktiga sysselsättningsstatistiken i USA på fredag eftermiddag.
Aktiecase
Bussoperatören Nobina har visat överraskande god motståndskraft under coronakrisen. Med en snabb omställning, besparingsåtgärder och omförhandlingar flaggade Nordens största kollektivtrafikföretag nyligen för väsentligt bättre resultat än förväntat i det senaste kvartalet. De långsiktiga tillväxtutsikterna är stabila och intakta, där bland annat urbanisering och tuffare miljömål bidrar till den strukturella tillväxten. En stor del av kassaflödet kan dessutom delas ut till aktieägarna. På dagens kursnivå är direktavkastningen attraktiva 7 procent. Vi rekommenderar Köp och ser en uppsida på cirka 25 procent i aktien.
Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
OMXS30-index har etablerat ett kortsiktigt stödområde mellan ungefär 1740 och 1750 och om den nivån underskrids siktar vi på 1690/1700. Det är först om det senare stödområdet underskrids som en mer allvarlig säljsignal effektueras. På uppsidan möter ett kortsiktigt motstånd vid strax under 1815 och om den nivån passeras siktar vi på 1847.
All rörelse mellan stödområdet vid 1740/1750 och motståndet vid 1847 är konsolidering, det vill säga aggregerad osäkerhet.