Optimismen på aktiemarknaden håller i sig. Globalt steg världens börser – igen – med cirka 2 procent under förra veckan. Sektorerna hälsovård och tech har varit ledande sektorer genom coronakrisen, och låg även i täten i förra veckan med uppgångar på 4-5 procent. Stockholmsbörsen var stängd midsommarafton, då de globala börserna stängde kring dagslägsta.
– Börssentimentet är stabilt. I det korta perspektivet står börsen och väger, det är ingen tydlig trend, säger Max Wijkander, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.
EU-toppmötet avslutades under midsommarhelgen utan resultat och beslut kring den gigantiska återhämtningsfonden förväntas på ett nytt möte i mitten av juli. Som vanligt bubblar orosmolnen i bakgrunden, men bortsett från coronakrisen är det få risker som verkar bita på risksentimentet på aktiemarknaden i dagsläget.
– Aktiemarknaden reagerade knappt på oroligheterna i USA. Det bekräftar att den underliggande tonen i marknaden är fortsatt stark, säger Max Wijkander.
Det finns dock en ökad virusoro, att en andra virusvåg är i antågande efter rapporter om att antalet smittade av covid-19 ökar efter återöppnandet i flera delar av världen.
– Vi utesluter inte att det kan bli en till vända nedåt på börsen. Vi fortsätter därför att ha en defensiv prägel i portföljen, som exempelvis Getinge och Ericsson. Vi undviker cykliska sektorer.
Nordens största kycklingproducent Scandi Standard var förra veckans aktiecase. Bolaget har påverkats av coronakrisen men upplever sammantaget hanterbara utmaningar på kort sikt. Bolaget gynnas av hållbarhets- och miljötrenden och de långsiktiga marknadsutsikterna är fortsatt ljusa. Det finns gott om M&A-möjligheter i Europa som väntar när marknaden har stabiliserats efter covid-19. Värderingen är relativt försiktig och det finns förutsättningar för högre multiplar om bolaget lyckas förbättra och stabilisera sina historiskt relativt volatila marginaler.
Mest intressant på makrofronten är preliminära PMI-siffror för Asien, Europa och USA som presenteras på tisdag och tyska IFO-index samt KI-barometern på onsdag. På fredag får vi nya mätpunkter kring hur konsumenterna har agerat, dels privatkonsumtionssiffrorna från USA samt rapport från klädjätten H&M. Bolaget har redan släppt försäljningssiffrorna för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, som löper från mars till maj, som visade på en halvering jämfört med föregående år. Några viktiga punkter att hålla koll på är hur snabbt återhämtningen sker i försäljning på marknader som har öppnat upp och hur snabbt H&M har lyckats anpassa sina kostnader.
Teknisk analys – OMXS30 kort sikt
OMXS30 noteras i en stigande trendkanal från botten i slutet på mars. I den stigande trendkanalen ser det ut som om index håller på att bilda en konsolidering mellan ungefär 1570 och 1730. All rörelse mellan dessa nivåer konstituerar alltså någon typ av kortsiktig konsolidering. Skulle vi få ett genombrott över motståndet bedömer vår tekniska analytiker Johnny Torssell att en uppgång väntar mot taket i den uppåtgående trendkanalen som i dag möter vid cirka 1800. Punkteras å andra sidan 1570-stödet möter nästa supportområde i området mellan ca 1460 och 1500.
Makro
I vår analys av investeringsklimatet i den senaste strategirapporten ”En ny realitet” presenterade vi även ett antal alternativa scenarier, som kan vara värt att ha i bakhuvudet som investerare.
Inflation
Det finns en oro för att enorma stimulanser ska sätta fart på inflationen. På kort sikt är lägre inflation mer sannolikt då efterfrågan är svag och arbetslösheten hög. Samma oro fanns efter finanskrisen och då följde år av deflationstendenser men stigande tillgångspriser. Centralbanker och skuldsatta regeringar skulle välkomna lite inflation. Börsen mår inte heller dåligt av inflation som går hand i hand med bättre konjunktur.
Politiska risker
Ett nytt kallt krig mellan USA och Kina skulle skrämma börsen. President Donald Trump pressas inför valet den 3 november, så hans ton är aggressiv och han skyller Kina för corona. Spänningarna inom EU ökar, särskilt mellan Nord- och Sydeuropa, i ett läge där ekonomin är skör. En nygammal risk är om börsen slår nya rekord samtidigt som rekordmånga blir arbetslösa (kanske får vi då protester likt ”Occupy Wall Street” efter finanskrisen) – och hur påverkar det amerikanska valet och skattepolitiken?
Värre recession
Pandemier ger sällan bestående effekter på världsekonomin, undantaget spanska sjukan 1918 där hög dödlighet krympte den arbetsföra befolkningen. Nu kommer hotet om en andra konjunkturnedgång med omfattande konkurser och massarbetslöshet under en längre tid. Alla stimulanser som nu görs syftar till att undvika just strukturella skador på ekonomin.
Snabb återhämtning
Om vi får fram antivirala läkemedel, antikroppsbehandlingar eller vaccin i större omfattning skulle livet kunna återgå till normalitet betydligt snabbare. Vissa läkemedel har godkänts för behandling av svåra fall och nu talas om vaccin kanske redan till årsskiftet 2020/2021. Världsekonomin skulle också ta mer fart om Kina gjorde större stimulanser likt 2008/2009.