Positivt tolkningsföreträde fortsätter

Det starka börssentimentet fortsätter. Förra veckan var bästa börsveckan sedan i början av april. Allt fler tecken på normalisering och återhämtningen lyfter börserna, inte minst fredagens överraskande starka sysselsättningsstatistik i USA. Fed lämnar räntebesked och ger nya ekonomiska prognoser , vilket kan ge nya impluser till börsen. Den tekniska analysen visar att börsen är överköpt och att risken för rekyl har ökat.

Förra veckan var den bästa börsveckan sedan i början av april. Stockholmsbörsen (OMXS30) har studsat upp drygt 36 procent sedan bottennoteringen i mars och har därmed totalt bara tappat 3 procent i år. Fler och fler bolag börjar ge signaler om att efterfrågan från kunder kommer tillbaka relativt starkt. Det positiva tolkningsföreträdet ser ut att fortsätta.

– De närmaste sommarmånaderna kommer vi fortsätta att se tecken på att vi går mot en normalisering med färre restriktioner. Amerikansk sysselsättningsstatistik bekräftade detta genom att visa en oväntat stark siffra i fredags där antalet arbetslösa i USA minskade. Utan tvekan har vi en återhämtning men frågan är om den är uthållig eller om den än så länge bara beror på ett uppdämt behov efter de stora nedstängningar vi sett och att det därefter mattas av igen, säger Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.

Positivt är att sektorer som tidigare har släpat efter nu visar styrka och att återhämtningen på börsen breddas.

– Dessa tecken på återhämtning har lättat oron för de sektorer som tidigare har setts mer osäkra och som inte riktigt följt med upp i den tidigare uppgången. Här hittar vi bland annat bankerna som gått starkt när oron för stora kreditförluster har minskat.

Bedömningen är att det är fortsatt läge att minska exponeringen mot konjunkturkänsliga bolag som handlats upp på förhoppningar om en snabb återhämtning av efterfrågan.

– Många av dessa bolag får dessutom motvind när kronan stärks. Vi föredrar då hellre hälsovård och bank som inte har handlats upp fullt lika mycket på dessa förhoppningar.

Även rallyt på kreditmarknaden fortsätter, med kraftigt fallande kreditspreadar under veckan som gick. Utökat program för obligationsköp från ECB och stark amerikansk sysselsättningsstatistik i fredags eldade på marknaden. Kreditspreadarna för amerikansk high yield sjönk kraftigt och har nu halverats sedan mitten av mars, då oron var som störst på kreditmarknaden. 

Höjdpunkten på makroagendan för vecka 24 är onsdagen då den amerikanska centralbanken lämnar räntebesked och ger nya ekonomiska prognoser. Även Stefan Ingves håller ett tal samma dag. Svenska bostadspriser för maj presenteras på tisdagen och arbetslöshetssiffror för maj på torsdagen. På bolagsfronten håller ABB en webbsänd presentation med nya vd:n Björn Rosengren, på temat ”CEO: First perspectives”.

I förra veckan lyfte vi fram det defensiva aktiecaset Coor, där aktien har drabbats överdrivet hårt av coronakrisen. Även om servicebolaget påverkas negativ under andra kvartalet, har bolaget varit snabbfotad på kostnadssidan och värderingen är överdrivet tillbakapressad. Bolaget är marknadsledande inom integrerade företagstjänster i Norden med en övertygande organisk tillväxthistorik. Till detta kan adderas en påbörjad förvärvsresa de senaste åren. Givet den nuvarande värderingen och ägarbilden, är marknadsledaren dessutom ett tydligt uppköpsobjekt. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 80 SEK, motsvarande EV/EBITA 19x vår prognos för 2021, som bör bli ett normaliserat år.

Teknisk analys – OMXS30 kort sikt

OMXS30 noteras strax under tunga motstånd, är överköpt samtidigt som det är överraskande få aktier som noterar nya tremånadershögsta. Risken för rekyl har ökat. Blir det en snabb och djup nedgång i fem vågor eller blir det en lugnare nedgång i tre vågor? Utseendet på den rekylen kommer att ge indikationer på vad som ska ske därefter. Vår tekniska analytiker Johnny Torssell bedömer att det blir en lugnare rekyl i tre vågor och därefter vidare uppgång. 

 

 

Makro

USA: Överraskande ökning av jobb

Motorn i världsekonomin, amerikanska hushåll, hålls tillbaka av en svag arbetsmarknad. A-kasseansökningar ger en dyster bild. På elva veckor har nästan 42 miljoner (summan av de höga staplarna i grafen) blivit av med sitt arbete. Takten i antalet nya arbetslösa avtar dock vecka för vecka.

Jobbrapporten i fredags var dock avsevärt ljusare än väntat. Mer normal aktivitet syns redan i jobben som blev fler i maj och arbetslösheten föll från 15 till 13 procent. Bredare mått på arbetslösheten ligger dock över 20 procent.

Stark svensk krona 

Svenska börsen och kronan går starkt. De senaste veckorna har den svenska börsen, liksom den tyska, stigit mer än världsindex. Riskaptiten har varit god och Europa har stimulerat mer. Att sektorer som bank och verkstad stigit, inte bara tech, har också gynnat den svenska börsen.

Även kronan har stigit i värde och nu passerat ett viktigt motstånd runt 9,25 mot dollarn. När förstärkningen gått så snabbt finns det alltid risk för en kortsiktig rekyl, men om resan fortsätter kan nästa testnivå vara runt 8,75-8,80.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...