Virusets utbredning i fokus

Kraftiga börsuppgångar varvas med nya nedgångar, där säljare fortfarande har ett tydligt övertag. Omfattande stödpaket lindrar akuta konsekvenserna av coronakrisen, men det är virusets utbredning som är i fokus. Börssentimentet är fortfarande svagt, men defensiva aktier går relativt sett bättre.

Börs

Fredagens kraftiga börsuppgångar förbyttes i nya ras på måndagen. Detta trots helgens och måndagens olika stödpaket och lättnader. Under söndagskvällen meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserve att de sänker styrräntan med 100 punkter till intervallet 0-0,25 procent samt lanserar ett nytt kvantitativt lättnadsprogram. Svenska regeringen lanserade ett kraftfullt åtgärdspaket för näringslivet för att lindra de akuta konsekvenserna av coronakrisen. Att börserna fortsätter falla och vara slagiga bekräftar dock att det är virusets utveckling som är i fokus.

– Sentimentet känns fortfarande svagt. Det är helt klart fler säljare än köpare på marknaden just nu och för varje riktigt stor nedgångsdag så lockas nya säljare fram. Det krävs en lägre volatilitet för att börja våga hoppas på att nedgången börjar närma sig slutet, säger Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking.

Defensiva sektorer som teleoperatörerna, med undantag för Millicom, klarar sig bättre tillsammans med daglivarubolagen, men det är inte tillräckligt mycket köpare för att hålla dem på plus.

– Så länge det fortsätter att vara så här extrem hög volatilitet och att hastigheten i nedgången inte riktigt har avtagit så tror jag det finns risk för ytterligare kortsiktig nedgång, säger Karl Hedberg.

I veckan väntar rapporter från MQ och Skistar, som kan ge värdefull information om stämningen bland konsumenterna på den svenska marknaden. Tisdag är sista dag för handel i Electrolux inklusive rätt till aktier i avknoppningen Electrolux Professional. På makrofronten väntar bland annat siffror över detaljhandeln och industriproduktionen i USA och arbetslöshetsstatistik i Sverige. På torsdag väntar Philadelphia Fed Index.

I förra veckans aktiecase lyfte vi fram Telia Company som ett defensivt investeringsalternativ med hög direktavkastning och uppvärderingspotential. Uppsidan är betydande om den nya ledningsduon lyckas effektivisera verksamheten samt få hävstång på det nyligen förvärvade Bonnier Broadcasting. Med en bättre exekvering bör investerarnas förtroende för Telias kassaflöden öka och därmed motivera en uppvärdering. Nuvarande utdelningsnivå 2,45 SEK motsvarar drygt 7 procent direktavkastning. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 50 SEK.

 


 

Makro

Ekonomiska stopp och imponerande paket
Under helgen har flera länder tagit drastiska beslut om resebegränsningar, regler för sammankomster och ”karantänliknande” åtgärder. Detta stoppar stora delar av ekonomiers aktivitet – vilket vi är mycket ovana vid. Vi ser redan varsel och vinstvarningar.

Svaret har dock kommit snabbt från regeringar runt om i världen. Vi ser stödpaket som syftar till att garantera inkomstflödet till hushåll och företag, och ger sjukvården mer pengar/resurser. Lönegarantier i olika former, skatterespiter för bolag, temporära karensregler etc.

Svenska regeringens paket i morse var snabbt, stort och smart om än inte så konkret på sjukvårdsåtgärder. Ekonomin kommer att bromsa in kraftigt på kort sikt men paketet bör minska oron och motverka ännu värre och mer långdragna negativa effekter.

Lite siffror på börs och kreditmarknader

Fall på flera börser och kreditmarknader. Kinabörsen bottnade dock när virusfallen toppade ut och nu verkar ekonomin vara 70-80% öppen igen. Fler länder i Asien förefaller ha god viruskontroll och frågan är om Europa och USA kan lyckas få en liknande utveckling som Kina.

Det finns en nedsidepress på börserna när Fed nu upplevs ha använt all sin ammunition. Det finns också en oro för bolagens utdelningar. Minst svagt i de flesta länder har aktier inom tech, hälsovård, telekom operatörer och dagligvaror gått. Företagsobligationer faller också och kreditspreadarna är nu i nivå med Europakrisen 2011.

En bottenformation kan bli utdragen. En s.k bear market definieras som 20% fall och där är vi på de flesta börserna. Vid recessioner är det vanligt med fallet runt 30% men med stora variationer.


Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.