”Nytt all time high under december”

Mycket talar för att det starka börssentimentet i november fortsätter i december med nytt all time high enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. Rekommenderad exponering är övervikt aktier och cykliska industribolag, bland annat verkstadsbolaget som har genomfört stora strukturförändringar och överraskat med väsentligt bättre resultat än väntat de senaste kvartalen. Den tekniska analysen indikerar dock en kortsiktig rekyl de närmaste veckorna, men att index sen ska vidare upp på ett antal månaders sikt.  

Trots en något svag måndagsbörs lägger vi en rekordstark novemberbörs till handlingarna. Amerikanska S&P 500 har i skrivande stund stigit med över 10 procent och Stockholmsbörsens 30 största bolag (OMXS30) ser ut att stänga på drygt 12 procent upp för november månad. Bland bolag på Large Cap-listan som handlas kring 200-dagarshögsta hittar vi främst cykliska bolag som Boliden, Electrolux Professional, Sandvik, SCA och SKF.

– Jag tror att vi kommer avsluta börsåret 2020 starkt och göra nytt all time high under december. Trots en väldigt stark utveckling i första delen av november så har vi knappt haft någon rekyl att prata om. Vi har sett mer av en sidledes konsolidering i slutet av november. Det är tecken på ett riktigt starkt börssentiment som talar för att vi kommer se fortsatt styrka på börsen, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking.

Det positiva börshumöret visar sig även i en markant högre aktivitetsnivå för såväl börsnoteringar som M&A. I förra veckan hamnade exempelvis de svenska fastighetsbolagen SBB och Castellum i budstrid kring norska fastighetsjätten Entra. I USA rusade meddelandeplattformen Slack på uppgifter om ett stundande bud från molntjänstbolaget Salesforce. På måndagen bekräftades även storaffären där finansiell informations- och analysföretaget S&P Global förvärvar IHS Markit i en affär värd 44 miljarder dollar.

– Det starka sentimentet i kombination med att vi troligtvis får fler positiva vaccinnyheter under slutet av året tycker jag ytterligare talar för att vi får en stark avslutning på året. Största risken mot det scenariot är att vi får någon form av negativ utveckling på vaccinområdet, att den förväntade utrullningen av vaccin inte sker så snabbt som marknaden nu har prisat in, säger Karl Hedberg.

Konjunkturoptimismen kan även avläsas i att kopparpriset är på högsta nivån sedan 2014. Priset har klättrat 3 procent den senaste veckan och hela 22 procent under 2020. Förutom en förhoppning om stigande efterfrågan från industrin finns även ytterligare stöd från den snabbt ökande elektrifieringen, då koppar är huvudingrediens i många tillämpningar. Den senaste månaden har även oljepriset utvecklats starkt och stigit med 26 procent. Oljepriset har dock fallit tillbaka något de senaste dagarna, på oro kring kommande OPEC-möte i veckan om nuvarande produktionsneddragningar.

– Som investerare tycker jag man ska fortsätta att vara överviktad aktier och endast ha en kassa om man vill försöka fånga en mindre rekyl. Vi fortsätter att gilla cykliska industribolag som jag tror kommer fortsätta att vara med och dra börsen uppåt. Som vanligt är det dock mycket stockpicking inom olika branscher. Generellt så föredrar vi bolag som är aktiva på förvärvssidan och kan växa snabbare än sin egen underliggande marknad. Aktier som vi säljer är främst bolag som har handlats upp på betydligt högre värderingsnivåer nu än före pandemins utbrott utan att det motiveras av bolagets underliggande utveckling, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

En hel del intressant statistik väntar i veckan. Inköpschefsindex för industrin i november för Sverige, Tyskland, Kina, EMU, USA med flera väntar på tisdag och för tjänstesektorn på torsdag. Viktigaste sentimentsiffran lär sannolikt bli fredagens sysselstatistik i USA, där förväntningarna ligger på en fortsatt återhämtning.

Aktiecase

Verkstadsbolaget SKF har överraskat med väsentligt bättre resultat än väntat de senaste kvartalen, trots en svagare efterfrågan. Efter stora genomförda strukturförändringar de senaste åren är det cykliska bolaget ett bättre bolag idag än vid finanskrisen. Verkstadsbolaget står nu inför testet att upprätthålla lönsamheten i en svängig konjunkturmiljö och dessutom etablera lönsamheten på en strukturellt högre nivå än historiskt. På sikt bör det belönas med multipelexpansion. Trots den starka aktiekursåterhämtningen sen kursbotten i mars, handlas aktien med en omotiverat stor rabatt relativt nordisk verkstadssektor, på 30 procent. Det indikerar fortsatt köpläge i aktien. Köp med riktkursen 260 SEK, motsvarande EV/EBITA 11,5x prognosen för 2021 och 15 procent rabatt relativt den nordiska verkstadssektorn

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

För OMXS30 navigerar vi efter samma scenario som under förra veckan: Positiv vy på medellång sikt (3-6 månader) då index har effektuerat en köpsignal med ett målområde vid 2000-nivån. Detta är utgångspunkten fram till dess att vi får signaler om motsatsen.

På kort sikt har vi en uppsjö med varningstecken, till exempel 1) en kraftigt överköpt marknad, 2) negativa kortsiktiga hastighetsdivergenser samt 3) en svagare bredd. Detta vittnar om att sannolikheterna för en rekyl har ökat. Dessa sannolikheter kan naturligtvis aldrig vara 100-procentiga. Om till exempel S&P500 bryter upp ur sin konsolidering kommer sannolikt Stockholmsbörsen också att fortsätta upp.  

På kort sikt (1-2 veckor) visar analysen att vi borde få en rekyl, men på ett antal månaders sikt månaders sikt visar analysen att index ska vidare upp.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.