”Fortsätt äga cykliskt och aktier med mer tillväxtfokus”

Smittspridningen ökar kraftigt i flera länder men börserna klättrar vidare. Nya positiva vaccinbesked lyfter börserna som nu börjar blicka bortom pandemin. För att vi ska se en fortsättning av sektorrotationen bort från tillväxtbolag och tidigare coronavinnare, krävs en fortsatt uppgång i långräntorna enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. OMXS30 noteras med en teknisk köpsignal som senaste signal.

Världens börser rörde sig uppåt på måndagen efter att ett nytt frihandelsavtal tecknades mellan Kina och 14 andra asiatiska länder under helgen samt ett nytt positivt vaccinbesked. Samtidigt ökar smittspridningen kraftigt i många länder, inte minst i USA och Sverige, men aktiemarknaden lägger ingen större vikt vid det i i nuläget.

Förra veckans positiva vaccinbesked från Pfizer följdes på måndagen upp av nyheten att läkemedelsbolaget Modernas vaccinkandidat nådde primärmål i fas 3 och uppges ha 95 procent effektivitet när det gäller att motverka covid-19-infektion. Världens börser reagerade på liknande sätt som förra veckan, det vill säga steg kraftigt initialt. Tidigare coronavinnare (till exempel tillväxtbolag, teknikaktier och stanna-hemma-aktier) handlades ned och tidigare coronaförlorare (till exempel flygbolag, besöksnäring, detaljhandel) handlades upp. Initialt steg även räntor och oljepris, samtidigt som guldpriset vände ned.  

– Många större aktörer på marknaden har täckt undervikter i de sektorer och bolag som tidigare har setts som stora coronaförlorare. Med positiva vaccinnyheter börjar marknaden blicka förbi pandemin och gradvis räkna på en mer normaliserad situation. Nästa steg till att se att man överviktar dessa bolag och sektorer tror jag dock ligger längre fram. Jag tror att vi kommer behöva se en fortsatt uppgång av långräntorna för att vi ska få se en fortsättning på rotationen bort från tillväxtbolag och in i lägre värderade värdebolag. Därför kommer vi nog inte se sektorrotationen fortsätta lika starkt, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Förra veckans sektorrotation lyfte energi- och finanssektorn kraftigt globalt, med drygt 15 respektive 8 procent. Tech-sektorn utvecklades svagast.

– Sektormässigt tror jag man ska fortsätta äga cykliskt och aktier med mer tillväxtfokus som gynnas av det starka börssentimentet. Det är dock samtidigt en marknad där stockpicking är viktigt eftersom bolag inom samma sektor kan ha haft väldigt olika utveckling. Vissa kan ha mer att ge och vissa kan ha handlats upp lite väl mycket samtidigt som vissa bolag har rört sig väldigt lite trots stark förväntad tillväxt i kommande kvartal. Här är hälsovårdssektorn ett sånt exempel.

Samtidigt är det läge att passa på att ta hem vinster i vissa aktier.

–  Marknaden har en tendens att överdriva rörelser åt båda håll och när det gäller bolag att undvika så tycker jag man ska titta på aktier som har handlats upp på nivåer långt över vad vi såg innan pandemin. I vissa fall kan det vara motiverat men i vissa fall mindre motiverat. 

Under förra veckan noterade OMXS30 en uppgång på drygt 4 procent. Därmed har index på två veckor gått upp med nästan 11 procent, vilket är en mer än en genomsnittlig årsavkastning på bara två veckor. Japanska Nikkei-index har klättrat 10 procent i år, till den högsta nivån sedan maj 199. Förra veckans stora rotation bort från stanna-hemma-aktier gynnade börser med till exempel stor vikt mot banksektorn, som till exempel den spanska börsen och hela Eurostoxx-index.

Hållpunkter i veckan

Makroveckan är relativt tunn men allt fokus är just nu på nyheter kring vaccinutvecklingen. Viktiga datapunkter är dock tisdagens detaljhandelssiffror från USA och torsdagens arbetslöshetdata i Sverige. Konjunkturinstitutet presenterar sin extramätning på tisdagen, som publiceras varannan vecka under coronapandemin.

På bolagsfronten fortsätter högsäsongen för kapitalmarknadsdagar. Höjdpunkten är torsdagens presentation från ABB, med vd Björn Rosengren och eventuella besked om framtida bolagsstruktur. Hotellfastighetsbolaget Pandox ger temperaturen inom besöksnäringen på tisdag, tillsammans med Electrolux och fettbolaget AAK. Även HMS Networks, NCC och Intrum arrangerar kapitalmarknadsdag i veckan.

Aktiecase

Gamingbolaget Embracer Group har utvecklats starkt på börsen i år, men rekylerat kraftigt den senaste veckan i kölvattnet av den snabba sektorrotationen. Vi bedömer rekylen som överdriven och ett bra ingångsläge i aktien. Strukturella trender talar fortsatt för gaming, konjunkturkänsligheten är låg och coronapandemin är långt ifrån över. Vi tilltalas av den framgångsrika förvärvsstrategin och den organiska tillväxtprofilen i bolaget, givet de stora investeringarna i spelutveckling och starka pipeline med nya titlar. Värderingen är attraktiv givet gamingsektorn samt bolagets M&A-historik, förbättrade kvaliteten i titelsläppen och välinvesterade pipeline av nya titlar. Embracer Group lämnar kvartalsrapport den 18 november.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under förra veckan passerades motståndet för OMXS30 vid indexnivån 1860 och fortsatte upp till nästa motstånd vid dryga 1900. Index noteras med en köpsignal som senaste signal där det matematiska prisobjektivet indikerar en uppgång mot jämna psykologiska 2000-nivån. Kortsiktigt är dock index kraftigt överköpt efter en uppgång med hela 10 procent på bara två veckor. Ett drömscenario skulle vara att index med en låg omsättning handlas mellan 1860 och 1900 under en tid (1-2 veckor) för att därefter bryta upp över 1900.  

Vad kan förändra detta positiva scenario? Om index med tydlighet och kraft, det vill säga med stora staplar och en hög omsättning, vänder ned under 1860 igen. Men fram till dess det sker har vi alltså en köpsignal som senaste signal med ett första motstånd vid 1900 följt av jämna 2000.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.