”Fokusera på defensiva bolag som har handlats svagt under hösten”

Trots starka bolagsrapporter har börssentimentet blivit svagare efter ett negativt nyhetsflöde kring ökad smittspridning och nya nedstängningar. Osäkerheten är dessutom stor inför tisdagens presidentval i USA. Om vi får en fortsatt osäkerhet bör man fokusera på mer defensiva bolag enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. Den tekniska analysen visar att OMXS30 är rejält översåld i det korta perspektivet och har nu i stort sett kommit ned till det viktiga stödområdet som möter mellan indexnivån 1690 till 1700.

De globala aktiemarknaderna föll rejält förra veckan, inte minst Stockholmsbörsen som tappade nästan 6 procent. Det tidigare positiva tolkningsföreträdet på börsen har vänt till mer negativt. Det bekräftades inte minst av de stora amerikanska tech-bolagen som alla lämnade starka rapporter i förra veckan, men ändå föll tillbaka på börsen. 

Bolag som står för cirka 90 procent av vinsterna på Stockholmsbörsen har i genomsnitt rapporterat en stillastående vinsttillväxt i tredje kvartalet samtidigt som omsättningen har fallit med 6 procent. Det var motsvarande 14 procent bättre rörelseresultat än förväntat.

– Börssentimentet har blivit svagare efter ett negativt nyhetsflöde kring ökad smittspridning och nya nedstängningar. Rapportsäsongen har dock bekräftat att företagen överlag har haft en återhämtning i sin efterfrågan men att de stora resultatöverraskningarna framför allt har drivits av låga kostnader snarare än högre intäkter. Det har inte räckt för att börsen skulle orka vidare uppåt, när nyhetsflödet svängde över åt det mer negativa hållet, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Som en konsekvens av den accelererande spridningen av Covid-19 och hårdare restriktioner i flera länder nådde volatilitetsindexet VIX över 40 i förra veckan, den högsta på fyra månader. Den ökade oron har även påverkat kreditspreadarna, som för high yield-segmentet steg med 35-40 räntepunkter i Europa och med 40-50 i USA den senaste veckan. Inom investment grade steg kreditspredarna motsvarande 5-10 räntepunkter.

– Givet de händelserna vi har sett de senaste veckorna och det kommande amerikanska valet så är det inte helt förvånande att vi ser en mer osäker aktiemarknad. Jag tror fortfarande att det är en vanlig rekyl som kommer följas av en återhämtning längre fram. Jag tror dock inte rekylen är helt över ännu. Mycket talar för att marknaden kommer vara mer osäker kommande veckor och att det finns lite mer risk på nedsidan kortsiktigt

Vilken typ av bolag bör man äga i nuvarande marknad? 

– Får vi en fortsatt osäker marknad med högre volatilitet så tycker jag man ska fokusera på mer defensiva bolag som har handlats svagt under hösten, trots att underliggande verksamhet sannolikt kommer hålla upp relativt väl. Här hittar vi bland annat vissa teleoperatörer och medicinteknikbolag. 

Hållpunkter i veckan

Den mest intensiva delen av rapportsäsongen är över. Värt att lyfta fram på rapportfronten den här veckan är Samhällsbyggnadsbolaget på tisdag, Sweco på onsdag samt Skanska och Astrazeneca på torsdag. Efter rapportsäsongen öppnas även fönstret för kapitalmarknadsdagar. Eventuella spännande besked på det temat väntar i veckan från verkstadstrion Sandvik, SKF och Volvo.

Veckans huvudhändelse är dock utan konkurrens tisdagens presidentval i USA. Joe Biden har utökat sin ledning i opinionsundersökningarna den senaste tiden och investerare räknar med ett stort stimulanspaket om han blir vald. Osäkerheten är dock fortsatt stor, inte minst pålitligheten i opinionsundersökningarna. Viktigast för aktiemarknaden är att det blir ett tydligt utfall och minimal osäkerhet om vem som har vunnit. Med en historiskt hög andel förtidsröster riskerar dock det slutgiltiga resultatet att dröja. 

Aktiecase

Fastighetsbolaget Nyfosa har till viss del återhämtat sig sen börsraset i våras men det finns fortfarande potential kvar i aktien. Det transaktionsintensiva bolaget har ökat det utdelningsgrundande kassaflödet per aktie med hela 40 procent de senaste fyra kvartalen jämfört med samma period föregående år. Effekter från pandemin på hyresintäkterna har varit mycket begränsade, givet bland annat det diversifierade fastighetsbeståndet och lägre hyresnivåer. Aktien är attraktivt värderad och vi ser cirka 30 procent uppsida i aktien. En direktavkastning på knappt 4 procent ger ytterligare stöd åt aktien.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
OMXS30-index har nu i stort sett kommit ned till det viktiga stödområdet som möter mellan indexnivån 1690 till 1700 och är nu, efter en nedgång på nästan 6 procent på en vecka, rejält översåld. Denna typ av kraftigt översålda situationer brukar leda till en kortsiktig återhämtning, eller rekyl upp, under kanske 1-5 dagar. Men, efter en eventuell upprekyl brukar vi, efter så pass starka nedgångar, också få nya lägre bottnar. Huvudscenariot är att vi inom kort får en upprekyl som därefter ska följas av nya lägre bottnar.  

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...