Står Stockholmsbörsen lägre eller högre vid årsskiftet?
– Säsongsmönstret talar för att börsen står högre. Börsen tenderar att vända upp i oktober och Q4 är ofta ett bra kvartal. Dessutom har vi haft en liten nedåtrekyl, så börsen kan vara mogen för en studs uppåt. Bankerna går bra och gynnas av stigande räntor – sektorn skulle kunna bli ett draglok för Stockholmsbörsen.
– Mot en börsuppgång talar att vi kan få se mer av samma sak som de senaste månaderna: att räntorna fortsätter upp, vilket pressar ned börsen. En rad olika faktorer tar ut varandra just nu, vilket gör utvecklingen svår att bedöma. Vår aktieexponering är därför fortsatt neutral.
Rapportsäsongen nalkas. Vad tittar du på?
– Vinstvarningar blir en viktig faktor de närmaste veckorna. Just nu får många bolag koll på hur det har gått i september, som är den viktigaste Q3-månaden. Fler vinstvarningar kan släppas under veckan och få börspåverkan.
– Det finns redan en viss förväntansbild om negativa nyheter från sektorer som går knackigt, såsom konsument- och byggrelaterade företag. Det vore alltså inte så oroande. Vinstvarningar från banker och verkstadsbolag betraktas däremot som osannolika, så det vore direkt dåligt för börsen.
– I banksektorns rapporter vill jag se signaler om att kreditförlusterna inte har stigit alltför mycket. Intressant blir vad de säger om eventuella händelser i utlåningen till fastighetssektorn. Jag vill också se att räntenettot håller uppe. Bankerna är överkapitaliserade, men de börjar knappast tala om utskiftningar förrän i Q4-rapporterna efter årsskiftet.
Vilka aktuella makrohändelser kan påverka börsen?
– Viktigast i närtid är jobbstatistiken från USA på fredag: nonfarm payroll, löneutveckling och arbetslöshet. Siffrorna blir en viktig parameter när Fed beslutar hur centralbanken ska agera vid nästa möte i början av november.
Vad krävs för att ni ska lämna neutralläget i aktieexponeringen?
– Att långräntorna slutar stiga och sedan börjar gå ned är den absolut viktigaste variabeln. Då lättar pressen på börsen. Man vill också se att inflationen fortsätter ned – de amerikanska siffrorna är viktigast, USA:s KPI kommer den 12 oktober.
I rapporten Allokering och portföljstrategi, som publiceras inom kort, presenterar ni investeringstemat småbolag. Hur ska investerare agera?
– På lång sikt har småbolag utvecklats bättre än storbolag, och vi anser att placerare bör bygga långsiktiga positioner i småbolag. Den stora frågan är om det börjar bli köpläge nu. Stockholmsbörsens småbolag har gått ungefär 10 procentenheter sämre än storbolagen i år, och gick sämre även förra året. Vi tror att 2024 blir ett bättre år för småbolagen. Så det är nu man ska börja titta på småbolag, även om det kan vara för tidigt att placera i dem.