Besk medicin

Centralbankerna bekämpar nu inflationen aggressivt. Ränteoron och inflationsuppgången måste lugna sig innan börsen kan bottna. Vi letar portföljankare och fokuserar på energisäkerhet. Artikeln är ett utdrag från vår senaste strategirapport, september 2022.

Läs vår senaste

strategirapport

Logga in här (Carnegie Online)

Inflationshotet är tillbaka, efter att ha förskonat världs­ekonomin och investerarna i decennier. Tack och lov har USA:s centralbank Federal Reserve till sist vaknat, och öppnar sin verktygslåda för att möta utmaningen, om än kanske till priset av en recession. I Kina dämpas tillväxten i stället av en fastighetsbubbla som deflateras. I Europa ger kriget i Ukraina skyhöga energipriser, som utlöser produktionsstopp och nedläggningar. En konjunkturnedgång nalkas, men inflationstakten tvingar ECB att strama åt. För risktillgångar är detta historiskt sett en illa­varslande kombination.

I väst står en populistisk finanspolitik på dagord­ningen, precis som 2020. Symtom relaterade till externa hot som virus eller en rysk diktator lindras med enorma transfereringar. Då ackumulerade centralbankerna statsobligationer och sänkte styrräntorna. Nu reducerar de sina enorma obligationslager, och skruvar upp rän­torna. Högre obligationsräntor utgör därmed en fortsatt motvind.

Troligen får vi en recession i Europa. Världsekonomin och marknaderna påverkas dock mer av USA:s ekonomi, som hittills har klarat sig bra: Endast den räntekänsliga fastighetsmarknaden svalnar nu snabbt. Rysslands mobi­lisering höjer insatsen i Ukrainakriget. Risken för mer desperata åtgärder från president Vladimir Putins sida ökar, liksom sannolikheten för att konflikten blir ännu mer långvarig.

Försäljningstillväxten saktar in globalt, samtidigt tar lönekostnaderna fart – ingetdera bådar gott för margi­nalerna. Efter många års ultralåga räntor och likviditetsinjektioner från centralbankerna får vi nu ett mer normalt klimat. Miljöombytet kräver anpassningar som är smärt­samma och svårhanterliga: De senaste veckorna har Japan och Storbritannien gjort stora och plötsliga marknadsinterventioner för att motverka oönskade valuta-och ränterörelser. Diversifiering och dollarexponering fortsät­ter att utgöra ett inflationsskydd för svenska investerare.

På kort sikt är utsikterna fortsatt skakiga för traditio­nella nominella tillgångar som aktier och obligationer. Vi behåller därför den undervikt mot aktier, och övervikt mot alternativa investeringar, som vi initierade i april. Vårt ena nya investeringstema utgör en djupdykning i det brokiga stimmet av alternativa investeringar, där vi letar efter portföljankare som samvarierar så lite som möjligt med aktier och obligationer. Vårt andra investeringstema handlar om en europeisk ödesfråga, nämligen energisäkerheten och dess implikationer för investerare.

Till strategirapporten (krävs inloggning)

Utvalda aktier och investeringar

Till dig som ännu ej är kund

Beställ din provportfölj

Författare

Brian
Cordischi

Investeringschef

Relaterade artiklar

Anar ljuset i skogen
Veckans aktiecase

Anar ljuset i skogen

Finländska verkstadskoncernen Valmet gynnas av vändningen för massa- och papperskonjunkturen. Trots det värderas aktien synnerligen...