Hur är Stockholmsbörsens första timmar den här veckan?
– Starten har varit avvaktande, utan trendbrott så här långt på måndagsförmiddagen. De senaste två börsveckorna har präglats av centralbanksbesked, först från ECB och sedan från Fed och Riksbanken. Sedan augusti har det gradvis börjat gå upp för marknaden att det inte blir några räntesänkningar i närtid, som många hade hoppats på, utan räntorna kommer att stanna på höga nivåer en längre tid. Det är den främsta anledningen till den svagare marknadsutvecklingen sedan augusti.
Sticker något ut i den generellt vågräta börsutvecklingen?
– De uppenbara vinnarna på centralbanksbudskapet är banksektorn, som vi har varit positiva till väldigt länge. Den fundamentala bilden har talat för banker, men sikten har tidvis skymts. I mars spred sig turbulens i de amerikanska bankerna till Europa, sedan blev det ett stort fokus, framför allt från utländskt håll, på den stora fastighetsexponeringen i svensk banksektor. Men just nu är bankerna i stort sett den enda sektor som stått emot i den här svaga höstbörsen. Bankernas styrka har goda förutsättningar att fortsätta in i 2024.
Det kom en Ifo-barometer från Tyskland på morgonen i dag. Tämligen oförändrad, företagen har en något mindre pessimistisk syn. Kommentar?
– Den förväntade konjunkturavmattningen avtecknar sig, om än i mer utdragen form. Men det är fortfarande osäkert hur utpräglad den blir under 2024, och hur den påverkar bolagsvinsterna. Dragkampen fortsätter mellan å ena sidan hoppet om en mjuklandning, å andra sidan risken för att centralbankerna behöver ta i så hårt mot inflationen att det knuffar ekonomin in i en hårdlandning. Kanske börjar vi nu trots allt skymta lite framtidshopp och optimism hos företagen – särskilt viktigt i Europas ekonomiska motor Tyskland.
Vad tittar du på i veckans nyhetsflöde?
– Vinstvarningssäsongen närmar sig. Hittills har vinstvarningarna varit koncentrerade till IT-bolag och olika typer av konsultverksamheter. Många företag skär kostnader, och konsulter kan man alltid dra ned på. Det blir intressant att se vilka signaler som kommer nu och vad de säger om utvecklingen hos företagen i allmänhet.
Hur kan onsdagens H&M-rapport påverka börsen?
– Den ger en liten inblick i hur konsumenterna på H&M:s marknader har agerat. H&M har släppt försäljningssiffror åt det svagare hållet, och varit försiktigt i sina uttalanden kring försäljningsaktiviteten under början av hösten. En svag H&M-rapport skulle spilla över på andra konsumentrelaterade bolag.
Vilka positiva faktorer skulle kunna dyka upp i närtid?
– Om USA-börsen skakar av sig sin kortsiktiga osäkerhet skulle det återföra ett positivt momentum, och visa att investerarna tror på marknaden igen.
– Kortsiktigt fokuserar den svenska börsen mer på den tekniska analysen. Vi är kvar i en långsiktigt stigande trend, men momentum avtar just nu. Vårt scenario är en svag inledning på hösten, med en kortsiktig rekyl följd av en starkare avslutning på året. Förutsättningen är att köpare kommer in under senare delen av oktober. Givet det scenariot är en fortsatt rekyl i oktober köpvärd. Men det är för tidigt att bedöma – om rapporterna så småningom lever upp till vinstförväntningarna blir läget mer lockande.
Sneglar du på några andra faktorer just nu?
– Rekylen under hösten har drivits av att de bolag som tidigare hållit uppe marknaden har utvecklats lite mer försiktigt. Intressant är om vi fram till årsskiftet får se en lite bättre bredd i nästa uppgångsläge. Det skulle kunna indikera att riskviljan återvänder.