Aktiechefen: Bankerna har det bästa bakom sig

Riskviljan ökar bland investerarna på Stockholmsbörsen. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser intressanta möjligheter i ett par branscher. I banksektorn kan det däremot vara läge att säkra vinsterna.


Stockholmsbörsen har avkastat över 35 procent sedan botten i höstas, inklusive utdelningar. Hur upplever du att investerarna är positionerade?
– Jag upplever att investerarna fortsätter att öka sin aktieexponering i takt med att bredden i börsuppgången förbättras. Den ökade riskviljan avspeglas också i att intresset för bolag i de mindre segmenten ökar mer och mer. Dessutom tar investerare i högre utsträckning kapital utanför marknaden för att öka i den typen av investeringar. Tidigare gjorde de höga räntenivåerna att mycket kapital att låg kvar utanför aktiemarknaden. Nu när riskaptiten ökar och räntenivåerna har börjat trenda nedåt kommer delar av det kapitalet tillbaka till aktiemarknaden.

Är värderingen ett hinder för fortsatt börsuppgång?
– Värderingen kommer inte vara ett hinder för fortsatt uppgång under de närmaste kvartalen. Det krävs något mer än hög värdering för att vända den starka börstrenden. Utvecklingen för räntan och vinstförväntningarna kommer fortsatt styra börsen.

Vad skulle kunna utlösa en kortsiktig rekyl på börsen?
– Många blickar kommer fästas på Nvidias rapport på onsdag. Skulle den bli en besvikelse skulle det kunna trigga en kortare rekyl. I en period med lite tunnare nyhetsflöde och i starten av en säsongsmässigt svagare period kan vinsthemtagningar leda till några dagars rekyl vilket i sin tur utlöser nya säljflöden. En sådan rekyl tror jag dock kommer begränsas av nya köpare som kommer in.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Vi har sett svagare arbetsmarknadsdata från USA på slutet. Varför är börsen inte oroad över det?
– I ett läge där den höga inflationen envist har hängt kvar i USA, trots en förhoppning om att vi under året ska få se en avkylande effekt av tidigare räntehöjningar, är marknaden tacksam för signaler om en viss inbromsning i ekonomin. Det ger stöd till förväntan om att inflationen gradvis kommer röra sig ned mot Federal Reserves mål. En lagom svag arbetsmarknad i USA stärker dessutom scenariot om en mjuklandning i ekonomin i kombination med räntesänkningar under andra halvåret.

Du har lyfte nyligen fram skogsbolagen som intressanta. Är det några annan branscher investerare bör kika på?
– Givet startskottet vi nu fått med en räntesänkning och fler förväntade sänkningar under andra halvåret syns ett starkt momentum i både fastighetsbolag och i konsumentbolag. Det är stora skillnader i värderingsstöd bland dessa bolag, men kortsiktigt ser den positiva trenden ut att fortsätta för dessa sektorer.

Vad bör en fullinvesterad investerare avyttra för att finansiera nya köp?
– I en miljö med fallande räntor som pressar räntenettot och med långt kvar till nästa utdelningssäsong tror jag investerare kan hitta bättre avkastning på annat håll än i banksektorn under de närmaste kvartalen.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar