Tänk på detta vid återflytten till Sverige

I kölvattnet av pandemin vill allt fler svenskar bosatta utomlands återvända till Sverige. Barnbarn och förändrat hälsoläge är andra vanliga drivkrafter. Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking, redogör för vad du bör tänka på vid en återflytt till Sverige.

Att flytta tillbaka till Sverige efter att ha bott utomlands i många år kräver förberedelse och planering. Viktigast är att se över sin skattemässiga situation i god tid. Det kan annars innebära ofördelaktiga skattekonsekvenser.

Anknytning till ditt gamla bosättningsland
Det är viktigt att säkerställa att du har följt alla regler och bestämmelser när du lämnat ditt gamla bosättningsland. Har du skrivit ut dig, lämnat in rätt dokumentation för att bryta ditt skattehemvist eller är tanken att du ska vara fortsatt skatteskyldig i det landet? Här behöver du se över vilka tillgångar du ska ha kvar i det gamla bosättningslandet. Vissa tillgångar lär du behöva sälja av innan en hemflytt till Sverige.

Folkbokföring i Sverige – vad behöver du göra?
Du som flyttar till Sverige från utlandet och planerar att bosätta dig här i minst ett år ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd i Sverige får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en adress. Även ditt civilstånd och eventuell relation till maka eller make, barn och förälder registreras. För att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige måste du anmäla att du har flyttat hit. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor tillsammans med alla de familjemedlemmar som flyttat med dig, även barn.

Från den 4 december 2023 kan den som flyttar till Sverige och ska bli folkbokförd, boka sitt besök i förväg. Omkring hälften av landets servicekontor kommer att erbjuda tidsbokning. På Skatteverkets webbplats finns e-tjänsten ”Flytta till Sverige” för den som snabbt och enkelt vill förbereda sig inför sitt besök.

När du har folkbokfört dig i Sverige kommer andra myndigheter såsom Försäkringskassan att få information om att du är folkbokförd i Sverige. I samband med detta har du rätt till bosättnings- och arbetsbaserade förmåner då du omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet.

Beskattning i Sverige
Du är obegränsat skattskyldig från och med din ankomstdag till Sverige. Skillnaderna vad gäller beskattning är stora för en person som är obegränsat skattskyldig jämfört med en som är begränsat skattskyldig. Det är därför viktigt att bestämma vilket datum skattskyldigheten förändras.

Flyttar du hit i november träder din skattskyldighet in då. Detta kan ske när som helst under året och är således inte knutet till årsskiften. Lagen skiljer också i vissa fall på obegränsad skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning till Sverige och obegränsad skattskyldighet på grund av stadigvarande vistelse eller bosättning här i landet, så kallad kvalificerad bosättning.

Det är därför inte alltid tillräckligt att enbart konstatera att någon är obegränsat skattskyldig. Det krävs också att man fastställer på vilken grund och vid vilken tidpunkt en eventuell förändring sker. Tänk på att det är din faktiska bosättning som prövas.

Alla inkomster och försäljningar som sker efter att en person har flyttat tillbaka till Sverige kommer normalt sett att utgöra underlag för beskattning i Sverige. Det kan därför exempelvis vara en god idé att se över latenta vinster, valutakursdifferenser, försäljning av eventuella bostäder och andra inkomster såsom pension och bonus som ska tas ut före en eventuell hemflytt. Det kan också vara en god idé att realisera förluster först efter att du flyttat hem för att på så sätt kvitta sina förluster mot eventuella vinster.

Innan en hemflytt ska du se över möjligheterna att teckna ett investeringsparkonto (ISK) alternativt en kapitalförsäkring, svensk eller utländsk. Om försäkringstagare flyttar hem med en utländsk kapitalförsäkring ska du säkerställa att den uppfyller de kvalitativa och kvantitativa kraven uppställda i svensk lagstiftning. Här är det viktigt att ha en inledande dialog med en skattejurist och din svenska bank för att gå igenom helheten.

Det är inte ovanligt att Skatteverket under första inflyttningsåret väljer att göra en bosättningsutredning för att säkerställa att din utflytt varit skattemässigt korrekt. Det viktiga är att du inför Skatteverket kan redovisa hur hemflyttat kapital uppstått och att dina inkomster har blivit beskattade utomlands. Normalt är detta inget att oroa sig över.

Familjerättsliga aspekter – testamenten och äktenskapsförord
Den familjerättsliga aspekten är minst lika viktig. Sitter ni på ett testamente och ett äktenskapsförord som är upprättat enligt regler i ditt gamla bosättningsland behöver dessa dokument ses över. Gäller dessa i Sverige och vad för kopplingar finns kvar till det tidigare bosättningslandet? Behöver dessa viktiga dokument skrivas om och är det aktuellt med några lagval utifrån nya EU-direktiv?

Truster, stiftelser och bolag som bildats i lågskatteländer
Normalt är det ofördelaktigt att flytta till Sverige med en trust eller stiftelse som inte erkänns av svensk lagstiftning. Just innehav av trust vilar på anglosaxisk rättstradition och finns i länder som tillämpar common law. Common law är grunden för rättsordningen i bland annat Australien, England och USA. Dessa rättsbildningar fungerar utmärkt ur ett skatte- och familjerättsligt perspektiv i dessa länder, men i Sverige kan skattekonsekvenserna bli att inkomster beskattas med högsta svenska marginalskatt.

Visar det sig att trust eller stiftelse inte uppfyller kraven för en svensk familjestiftelse kallas det nullitet och tillgångarna beskattas i stället som om de ägts privat. Innan en hemflytt behöver du således gå igenom eventuella trusturkund (trustdeed) och underliggande dokumentation för att se över de svenska skattekonsekvenserna samt avveckla om det skulle bli aktuellt.

Har du kvar ett ägande i en fransk SCI (Société Civile Immobilière)? Beskattning av sådana andelar kan bli aktuell när en person innehar en bostad genom att äga andelar i en i utlandet delägarbeskattad juridisk person, som i sin tur äger fastigheten. Denna form av ägande förekommer bland annat i Frankrike genom företagsformen SCI. Här kan en försäljning av innehav i SCI beskattas som inkomst från ett handelsbolag.

Du som har bolag i lågskatteländer bör också se över din struktur. Dessa bolag brukar kallas för ett CFC-bolag (Controlled Foreign Company/Corporation), vilket är en utländsk juridisk person med lågbeskattade inkomster. Delägarna blir beskattade i Sverige för sin andel av den utländska juridiska personens överskott med högsta svenska marginalskatt.

Slutligen, beakta att skatterätten och den internationella lagstiftningen är under ständig utveckling, ofta i en åtstramande riktning. Det som var aktuellt när du flyttade ut behöver inte vara aktuellt vid en hemflytt.

Är du en privat investerare eller entreprenör som behöver hjälp inför din hemflytt? Kontakta din rådgivare eller någon av Carnegie Private Bankings skattejurister för att boka in ett möte.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...