Årsskiftestips för fåmansföretagare

Fram till nyår kan du som är fåmansföretagare optimera beskattningen av årets inkomster. Peter Grufman, skattejurist på Carnegie Private Banking, presenterar sex tips inför årsskiftet.

  • Tar du ut tillräckligt med lön?
    Utrymmet för lågbeskattad utdelning (gränsbeloppet) beräknas till viss del utifrån kontanta löner. Behöver du ta ut extra lön för att uppfylla löneuttagskravet i år? Då kan du göra det senast i december. Totalt behöver din lön under året uppgå antingen till minst 445 800 kronor plus 5 procent av företagets totala löner, eller till minst 713 280 kronor.
  • Förmåner kan bli lön.
    För att avgöra om lönekravet är uppfyllt inräknas bara kontant lön. Men du kan omvandla förmåner till kontant lön genom att betala för dem, samtidigt som du kompenserar dig genom höjd lön.
  • Starta nytt bolag i tid.
    Du som står i begrepp att starta ett nytt bolag där du ska vara verksam i betydande omfattning bör tänka på att dra i gång verksamheten före årsskiftet. Då får du räkna upp gränsbeloppet 2024.
  • Använd gränsbelopp rätt.
    Med förenklingsregeln uppgår gränsbeloppet för 2024 till 204 324 kronor. Förenklingsregeln för ett bolag kan kombineras med huvudregeln för ett annat bolag. Det kan även vara aktuellt att skapa fler bolag i familjen för att kunna använda förenklingsregeln för fler än ett bolag.
  • Ta ut gränsbelopp ur trädabolag.
    Har du ett trädabolag som går ur karensen vid årsskiftet får du inte glömma att ta ut upparbetat gränsbelopp i år. Gränsbeloppet försvinner annars då aktierna anses vara okvalificerade aktier.
  • Använd periodiseringsfond.
    Jämna ut resultatet genom att avsätta vinstmedel till periodiseringsfond (25 procent). Men tänk då på att bolaget ska ta upp en schablonintäkt till beskattning – för beskattningsår som har gått ut under 2023 är intäkten 1,94 procent av de totala periodiseringsfonderna. Periodiseringsfonder ska återföras till beskattning inom en sexårsperiod. Justering krävs vid återföring av avsättningar som gjorts när bolagsskatten var högre än den är i dag.

Detta är en artikel från vårt kundmagasin Insikt. Ta del av hela magasinet här.

Relaterade artiklar

3:12-utredningen ett steg i rätt riktning
Skatt

3:12-utredningen ett steg i rätt riktning

Regeringens 3:12-utredning bjöd på välkomna förenklingar och förbättringar. Men även framåt kommer reglerna vara mycket...