Den 28 augusti 1962 meddelade U.S. Patent Office patent nr 3050870 till ”en anordning för att realistiskt simulera verkliga upplevelser genom att stimulera människors sinnen”. I ett bås visades 3D-filmer med stereoljud. Via stolen överfördes vibrationer och stötar. Dofter synkroniserades till ett ljudspår på filmen.
Uppfinnaren, filmaren Morton Heilig i New York, kallade sin maskin ”Sensorama Stimulator”. Han såg potential i skolan, på kontor, som underhållning och för att utbilda tekniker utan risk för arbetsskador – ganska hemtama visioner år 2022.
Enligt Nationalencyklopedin är metaversum1 en ”virtuell tredimensionell värld där användaren agerar under samtidig kommunikation med andra användare och den verkliga världen”.
Konkret kan det handla om allt ifrån att utforska (eller bygga) spelvärldar, till virtuella konserter, modebutiker, skolor och kontor. Kirurger kan öva ingrepp utan risk för patienterna, slitage i fordon och maskiner simuleras på digitala tvillingar.
Mer abstrakt illustrerar metaversum övergången till ”Web 3.0”, där decentralisering, demokrati och ägande av egna data blir viktigare. om användare av persondatorer, mobiler och spelkonsoler inkluderas kan metaversum-ekonomin vara värd upp till 13 000 miljarder USD år 2030, uppskattade storbanken Citi i mars. Även med en smalare definition (användare av VR- eller AR-glasögon) ser Citi en totalmarknad om 1 000–2 000 miljarder USD.
”Vi tror att metaversum blir uppföljaren till mobilt internet”, förklarade Facebooks Mark Zuckerberg när bolaget bytte namn till Meta i höstas. Nu sluttar sökordet metaverse brant i Google Trends, liksom antalet affärer mellan användarna av stora spelplattformar. Roblox, med 55 miljoner användare, sattes på börsen i mars 2021 – tre fjärdedelar av värdet är borta sedan toppnoteringen.
– Metaversum var ett av förra årets största buzzwords. I år räcker det att titta på relaterade aktiekurser, så inser man att det inte är lika hett längre. Men precis därför kan metaversum vara intressant för investerare just nu, säger Erik Sprinchorn, som förvaltar tech– och innovationsinriktade fonder på TIN Fonder.
Summan av detaljerna – metaversum och tekniken
Visionen om en blandvärld av digitalt och fysiskt, som vi navigerar i efter behag, är ett sätt att se på metaversum. Men man kan också betrakta metaversum som ett samlingsbegrepp för något som katalyseras fram av prestandabehov och teknikutveckling på en rad ganska olika områden.
Blockkedjeteknik gör transaktioner spårbara och säkra. Bitcoin, ether och andra kryptovalutor byggda på blockkedjor var länge populära spekulationsobjekt. Genom att lösa matematiska problem kan man tjäna ny kryptovaluta. Det görs ofta med grafikprocessorer som även används i spel.
I metaversum köps och säljs digitala tillgångar i form av tokens, äganderättsbevis kopplade till en underliggande blockkedja (ofta Ethereum). Skapare kan då ta del av en framtida värdeökning. Kreatörsekonomin blir den viktigaste metaverse-tillämpningen, bedömer storbanken Citi. – Blockchain decentraliserar kreatörers ägande på internet. När du skapar något kan du få provision vid vidareförsäljning, i alla led. Det här förändrar radikalt ägandet av digitala föremål, och därmed hela internet. Det blir en era för kreatörer, helt revolutionerande för alla som skapar något, säger Oskar Herdland, tech-specialist på Carnegie Investment Bank.
Digitala medier: Videoströmning stod för 58 procent av all internettrafik 2020. Om innehåll lagras i nätets periferi, närmare användarna, flyter trafiken bättre. Sådan teknik gagnar även spel.
Automatisering: Svarstider nära noll krävs inom områden som elnätsstyrning, industriprocesser och självkörande fordon. Att låta beräkningar äga rum närmare användarna kan spara millisekunder och rädda liv. Sådan edge computing gynnar spel.
5G: Snart finns trådlösa sensorer överallt – i bilar, jordbruk, maskiner, fabriker, kläder och spelutrustning. Mobilstandarden 5G får ”sakernas internet” (men också metaversum) att rulla genom bättre täckning, bandbredd och anslutningskapacitet.
Artificiell intelligens (AI) och molndata:
Maskininlärning får allt större betydelse på områden som taligenkänning, e-handel och robotteknik. AI tränas ofta på kraftfulla molndatorer. I gaming kan AI bland annat styra icke-spelbara figurers agerande. Nya spelupplevelser möjliggörs när datatunga, beräkningsintensiva moment flyttas från användaren till molnet. Omvänt utvecklas även på metaversum- sidan teknik med en rad användningsområden. Exempel är gestavläsning, spårning av ögonrörelser och 3D-rekonstruktion av fysiska miljöer i realtid (av värde för självkörande bilar).
Inte bara gaming – Metaversum i praktiken
Distansundervisning och -möten har många stiftat bekantskap med under pandemin. Några andra metaversum-områden (förutom spel) är:
Nöjen: Museer, temaparker och sportevenemang har blivit virtuella. Fotbollsklubben FC Barcelona vill starta ett eget metaversum. Musiktjänsten Spotify bygger en virtuell ö. I maj 2021 började den svenska artisten Zara Larsson uppträda i Roblox, och uppgav för BBC att hon på fem månader sålt kringprodukter där för över 1 miljon dollar. Spelet Fortnite har varit värd för konserter med Travis Scott och Ariana Grande.
– Det här kommer att växa sig större. Upplevelsen kan bli nästan lika stark som i verkligheten. Du kan sitta hemma och ha en VR-upplevelse med perfekt ljud. Du får energin och allting. Framför allt ger det en möjlighet att se mycket mer konserter när man bor i ett litet land som Sverige, förklarar galleristen Michael Elmenbeck, DJ och klubbprofil i Stockholm på 1990-talet.
Mode: I mars ägde Metaverse Fashion Week rum på spelplattformen Decentraland. På catwalken sågs märken som Dolce & Gabbana, Estée Lauder och Tommy Hilfiger.
Modetidningen Elle skrev om VR-fester med musikproducenten Grimes som DJ. Gucci har figurerat i Roblox, Balenciaga designat kläder för avatarer. I december sålde Adidas ett paket av virtuella och fysiska kläder (Into the Metaverse) som 29 620 NFT:er och fick in kryptovaluta för motsvarande 22 miljoner USD. Modesektorns intresse för virtuella butiker i spelvärldar har dock svalnat, säger Michael Elmenbeck, som även driver mode- och konstmagasinet Bon:
– Jag har pratat med ganska många av de stora modehusen den senaste månaden, inklusive de ledande i Sverige.
Alla hade sin bästa butiksförsäljningsmånad på tre år i april. E-handeln har droppat, den fysiska lådan är tillbaka. Man vill få kicken av att titta och känna i butiken igen. En kashmir-tröja känns annorlunda än poplin – den känslan kan inte ersättas så länge människan är av kött och blod.
Medicin: VR-teknik kan bland annat användas inom fjärrkirurgi, smarta operationsrum och lindring av kronisk smärta (i november godkändes VR-glasögonen EaseVRx av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, som ansåg att de hade bevisad effekt). Ett annat område är läkarutbildning:
– Två intressanta börsbolag i Sverige är Surgical Science och Mentice, som vi har i portföljen. De gör simuleringsmjukvara för medicinska ingrepp, där de kombinerar hårdvara med mjukvara. Surgical Sciences fysikmotor hör till de absolut bästa i världen, säger Erik Sprinchorn.
– Säg att du som nybliven läkare ska göra en gallblåseoperation. Då kan du öva på proceduren i en maskin. Du utför operationen med händerna, får haptiskt motstånd så att det känns som om du skär igenom vävnad, och samtidigt ser du vad som händer i ett VR-headset.
Industri: Här är förebyggande underhåll med digitala tvillingar ett viktigt område, med aktivitet av bolag som Boeing och Siemens Energy. Ericsson optimerar 5G-nät med hjälp av stadssimulationer från Omniverse. Produkttestning och AR-stöd till tekniker kan också nämnas.
Mera Meta i portföljen?
Metaversum rymmer många investeringsbara aktörer, som VR-hårdvara, 3D-mjukvara, kreatörsverktyg, nätinfrastruktur eller blockkedjetjänster. I breda teknikområden kan nischleverantörer ofta vara intressanta:
– När man bygger sin alternativa värld behöver man till exempel en fysikmotor för att skapa gravitation, få bollar att studsa och liknande, säger Erik Sprinchorn vid TIN Fonder.
– Vårt portföljbolag Ansys har haft pumptillverkaren Grundfos som kund länge, och simulerar vätske- och gasflöden
– ett oerhört svårt område. Sådana fysikmotorer har många applikationer. Det är ett exempel på horisontell exponering mot simulering generellt, som är grunden för industriella metaversum-applikationer.
Spelmotorer är ett annat tänkbart investeringsområde: – 70 procent av världens mobilspel byggs i Unity. Jag har svårt att se att man flyttar på ett Unity. Ett bolag som vore spännande att se på börsen så småningom är Epic Games – de äger spelmotorn Unreal, som är mer avsedd för pc-spel och konsolspel där det finns mer datakraft. En notering ligger nog i korten inom tre till fem år, säger Erik Sprinchorn.
Morton Heilig dog 1997. Det är oklart om hans Sensorama Stimulator nådde bortom prototypstadiet.