Förvaltaren: En viktig byggsten i portföljen

I osäkra tider är diversifiering viktigt för att skydda sin förmögenhet. Alternativa investeringar som inte korrelerar med börs- och räntemarknad är därför ett bra komplement i portföljen, säger Jens Öhlund, förvaltare av portföljen Alternativa investeringar på Carnegie Private Banking.

Vilken roll spelar Alternativa investeringar i en portfölj?
– Alternativa investeringar har ett tydligt fokus på att hitta strategier som varken korrelerar med börs- och räntemarknad eller sinsemellan. På så vis bidrar de till att sänka portföljrisken, vilket är viktigt när du över tid bygger och förvaltar en förmögenhet.

– Ett bra exempel på när Alternativa investeringar fyllde en viktig funktion var 2022. Då fungerade inte en klassisk 60/40-portfölj med 60 procent aktier och 40 procent obligationer när både aktie- och räntemarknaden föll i samklang. Alternativa investeringar bidrog då till att bromsa fallet.

Hur har Alternativa investeringar hanterat sommarens ökade volatilitet?
– I början av augusti påverkades en del av våra förvaltare negativt av turbulensen på grund av lång exponering mot aktier, men de har återhämtat sig relativt väl. Samtidigt fick vi bra bidrag från exempelvis volatilitetsstrategier och katastrofobligationer, så under de senaste tre månaderna är avkastningen svagt positiv, +0,2 procent.

Vilka strategier lockar i dagsläget?
– Sedan en tid tillbaka har vi ökat i strategier som gynnas av det högre ränteläget, exempelvis hedgefonder med derivatstrategier. Eftersom de har en stor del av kapitalet i kassa får de en medvind från högre korträntor men även den alfa de genererar.

– På slutet har vi också ökat i en fond som investerar i katastrofobligationer. Dessa obligationer avkastar dryga 13 procent, men tar risker kopplade till exempelvis orkaner i USA och jordbävningar i Japan. Eftersom de riskerna inte är kopplade till aktiemarknaden är det en okorrelerad och attraktiv investering.

– Vi har också en kinesisk aktiehedgefond, long/short, som presterat bra. Kapitalmarknaderna är ofta mindre effektiva på tillväxtmarknaderna, där privata investerare står för en större del av handeln. Det skapar möjligheter för sofistikerade institutionella investerare som jagar alfa.

Hur har Alternativa investeringar avkastat i år och de senaste tolv månaderna?
– Sedan årsskiftet har portföljen avkastat nästan 4,0 procent och senaste året är avkastningen 5,6 procent.

Vad är en rimlig avkastningsförväntan på er portfölj med alternativa investeringar?
– Då vårt beta mot marknaden i princip är noll kommer avkastningen från den riskfria räntan och den alfa som genereras av de underliggande förvaltarna. Givet nuvarande ränteläge och den alfa portföljen genererat historiskt ligger en rimlig avkastningsförväntan kring 5,5–6,0 procent. Det mesta talar dock för att räntorna är på väg ner, vilket lär reducera avkastningen från den riskfria räntan framåt. Och alfan från förvaltarna varierar över tid. Det finns ingen garanti att de levererar på samma nivåer framåt. Över tid har dock Alternativa investeringar genererat en överavkastning mot att ligga i korta räntepapper, och det i princip utan korrelation med börs- och räntemarknad. På så vis fyller den en viktig roll i portföljen.

Vill du veta mer om Carnegie Private Bankings erbjudande inom alternativa investeringar? Ta upp intresset i dialogen med din rådgivare eller bli kund.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?

Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser

Läs mer här

Relaterade artiklar