Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har USA-börsen utvecklats klart bättre än Stockholmsbörsen. Varför har vi fått en sådan utveckling?
– Givet utfallet med en red sweep överraskar inte marknadsreaktionerna. Förväntan om en expansiv och protektionistisk politik med fokus på America First och skattesänkningar gynnar amerikanska bolag. Samtidigt skapar det en större osäkerhet kring återhämtningen i Europa och vinsttillväxten framåt – och det i ett läge där investerare prisat in en mjuklandning och en begynnande konjunkturåterhämtning. Höga tullar kommer slå mot lönsamheten för europeiska bolag som inte har lokal produktion i USA.
Rapportperioden är inne i slutfasen med fokus på småbolagen. Vad har vi fått för signaler från dem?
– Efterfrågan hos småbolagen håller upp rätt väl i förhållande till förväntningarna och bolagen har varit duktiga på att försvara sin lönsamhet i många fall. Det är dock stora skillnader mellan olika sektorer. De konsumentrelaterade bolagen känner fortsatt av att hushållen håller hårt i plånboken, trots indikatorer som pekar på ett bättre konsumentförtroende. Även om konsumenterna är optimistiska om räntesänkningar och skattesänkningar inför nästa år vågar de inte fullt ut agera på den förhoppningen. E-handlarna som rapporterat vittnar om en fortsatt tuff miljö.
Inför 2025 – är det några sektorer som sticker ut som mer och mindre intressanta i dina ögon?
– Givet en trolig återhämtning för konjunkturen med stöd av lägre räntor bör de cykliska sektorerna bli mer intressanta. Det är läge att gradvis minska defensiv exponering till förmån för mer cykliska bolag.
– Byggbolagen tror jag blir vinnare på en förbättrad byggkonjunktur nästa år. Dessutom har de inte fullt ut hängt med i fastighetssektorns uppgång i år. Flera av byggbolagen sitter på stora fastighetsinnehav som ska avyttras och de värdena reflekteras inte i aktiekurserna. Bankerna blir också intressanta i ett läge där räntesänkningsförväntningarna har bottnat och vi närmar oss utdelningssäsongen. Däremot känns marknaden för bostadsutvecklare och underleverantörer till bostadsbyggare fortsatt kämpig.
Vad kommer styra börsutvecklingen i korta perspektivet?
– För det kortsiktiga marknadshumöret blir Nvidias rapport på onsdag viktig, eftersom chiptillverkaren varit ett av dragloken på USA-börserna. Många blickar riktas samtidigt mot Trump och hans planer. Pusselbitarna läggs i takt med att namnen på hans tänkta ministrar presenteras. I slutet av förra veckan såg vi hur den typen av nyheter pressade läkemedelssektorn.
– Eftersom Trumps politik sannolikt blir expansiv och inflationsdrivande kommer även ränteutvecklingen vara viktig att följa. Den amerikanska tioårsräntan steg tydligt när Trump stod klar som vinnare i valet. Fortsätter räntan upp och närmar sig 5 procent igen kan det blir ett frågetecken för marknaden.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Du har haft en lite dämpad börssyn på slutet, vilket stämt väl. Hur bör privata investerare agera i det korta perspektivet?
– Efter den starka börsutvecklingen i USA under året, inte minst dagarna efter valet, bör vi få en kort rekyl där borta. Det lär även påverka Stockholmsbörsen, trots att den utvecklats trögare på slutet. Troligast är en fortsatt svag marknad i det korta perspektivet. Samtidigt är vi nu inne i den säsongmässigt starkaste perioden på börsåret och har stöd av räntesänkningar samt förväntningar om god vinsttillväxt nästa år. Därför ser jag fortsatt positivt på marknadsförutsättningarna inför nästa år. En eventuell fortsatt rekyl kommande veckor bör ses som ett köptillfälle.