I USA har vi sett en korrektion där S&P 500-indexet backat med cirka 10 procent på bara en månad. Hur oroande är den utvecklingen?
– USA-börsernas utveckling är viktig eftersom de utgör en så stor del i världsindex och därför brukar leda den globala börsutvecklingen. Utvecklas USA svagt brukar det spilla över på andra marknader också. Nedgången vi sett hittills signalerar ännu inte ett tydligt långsiktigt trendbrott. Höga värderingar och frågetecken kring AI-sektorns stora förväntade investeringar i kombination med osäkerhet om hur tullar kommer påverka tillväxten i amerikansk ekonomi har fått investerare att flytta kapital från USA till Europa. De flödena har bidragit till att göra rekylen i USA större. Samtidigt har det hjälpt till att hålla Stockholmsbörsen uppe. Därför tycker jag inte att nedgången än så länge är alltför oroande.
Köp på rekyl sa du för ett par veckor sedan. Sedan dess är Stockholmsbörsen är ner cirka 3 procent. Hur ser du på läget i dag?
– Nedgången i USA har varit så stor att köpare bör komma in kring dessa nivåer, vilket bör ge en studs uppåt. Det talar för en kortsiktig rörelse uppåt även på Stockholmsbörsen som aktiva investerare kan utnyttja. Risken är dock stor att börsutvecklingen fortsätter att vara volatil de närmaste månaderna i takt med olika utspel kring tullar och mottullar. Därför utesluter jag inte att vi kan se nya kortsiktiga nedgångar under våren.
Vad krävs för att börsoptimismen ska återvända?
– Vi behöver få en tydligare bild av omfattningen på tullarna så att investerarna kan blir mer trygga i att vinstprognoserna för i år håller. Får vi överenskommelser om tullar som fortfarande ger utrymme för god vinsttillväxt i år tror jag investerarna kommer hitta tillbaka till börsoptimismen. Men risken är att tullarna i stället leder till ökad recessionsoro.
För investerare som är oroliga över konjunkturen – ser du några intressanta defensiva case?
– Hälsovårdssektorn fortsätter att vara attraktiv sektor så länge osäkerheten är hög. De svenska läkemedelsbolagen bör ha goda förutsättningar att utvecklas bättre än marknaden de närmaste månaderna. Även teleoperatörerna lär fortsätta visa styrka så länge tullosäkerheten hänger över marknaden. I den sektorn är det huvudsakligen kostnadsbesparingar som driver vinsttillväxten, något som till stor del ligger i bolagens egna händer.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Kronan har stärkts rejält mot både dollarn och euron på kort tid. Vilka börsbolag gynnas av den utvecklingen?
– Bolag som har stora delar av sina kostnader i utländsk valuta, men intäkter till stor del i svenska kronor gynnas mest. I den kategorin hittar vi flera konsumentinriktade bolag som har inköp i dollar och euro, men sin försäljning i Sverige och därmed sina intäkter i kronor. Om rådande växelkurser består ger de stöd till lönsamheten.
Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?
Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser
Läs mer här