Aktiechefen: Sälj inte i panik

Världens börser rasar kraftigt på oro över Donald Trumps höga tullar. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, öppnar för en kortsiktig upprekyl på börsen. En varaktig vändning lär dock kräva att Trumps tullar reduceras.

Stockholmsbörsen har på kort tid rasat med över 20 procent på tulloro. Är det en rimlig reaktion?
– Utifrån de tullar som Donald Trump presenterade i förra veckan är nedgången motiverad. Tullarna var klart högre än de flesta befarat och kommer leda till stora nedrevideringar i tillväxt- och vinstförväntningarna. Vid årsskiftet förväntades över 10 procents vinsttillväxt på börsen. Nu börjar ett scenario med negativ vinstutveckling ligga närmare till hands och då framstår senaste veckans nedgångar som rimliga.

– Vart det tar vägen härifrån beror på utvecklingen i handelskriget. Finns det hopp om förhandlingar kan situationen förbättras snabbt. Blir de kommunicerade tullnivåerna i stället verklighet under en längre period finns det ytterligare fallhöjd i marknaden. Kursfallet ska också ses i ljuset av att vi kommer från ett läge där marknaden initialt trodde tullarna var ett förhandlingsutspel som aldrig skulle bli verklighet. Investerarnas fokus låg snarare på återhämtningen i ekonomin samtidigt som riskaptiten var god. Det utgångsläget är en förklaring till den stora och snabba reaktionen när det blev klart att scenariot förändrats radikalt.

Vilka sektorer drabbas mest respektive minst av tullarna?
– På Stockholmsbörsen är verkstadssektorn den tydligaste förloraren på tullarna eftersom det är främst där vi hittar globalt exporterande bolag. Lägg därtill att det är en mycket konjunkturkänslig sektor. Även råvarubolag påverkas av tullarna och den försämrade konjunkturbilden. Dessutom utgör den svagare dollarn en tydlig motvind. Bland de bolag som inte direkt berörs av tullar hittar vi bank- och fastighetsbolag. Även i småbolagssegmentet finns många bolag som är mer inhemska i sin verksamhet eller endast exporterar till Europa och drabbas därför inte direkt av USA:s tullar.

Flera bedömare anser att tullarna leder till en kraftigt ökad recessionsrisk. Vad betyder det för aktiemarknaden?
– Den tydligaste vägledningen för riktningen på börsen brukar vara vinstutvecklingen. Stigande vinster innebär normalt stigande börskurser och ur det perspektivet såg förutsättningarna goda ut vid årets början. Nu har vinstförväntningar börjat justeras ned, vilket ger en motvind för börsen. Om tullarna får världsekonomin att gå in i en recession innebär det ytterligare nedrevideringar. Det brukar nästan alltid innebära tydligt fallande börser och skulle innebära att nedgångsfasen sannolikt inte är över.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Vad talar för att det här är en tillfällig korrektion respektive inledningen på en större nedgångsfas?
– I normala fall hade det funnits gott om anledningar att tro att detta bara är en tillfällig korrektion. Exempelvis ligger senaste all time high-noteringen på börsen nära i tid, vinstprognoserna var på väg upp och börsen hade stöd av fallande räntor. Tullsituationen riskerar dock att förändra bilden helt. Består de höga tullnivåerna under en längre period lär vinsterna falla. Det brukar inte vara en bra miljö för aktier, särskilt inte utifrån perspektivet att aktievärderingarna i USA var historiskt höga vid årets början.

Vad krävs för att börsoptimismen ska återvända?
– Nyhetsflödet kan skifta på daglig basis och det skulle räcka med att det börjar hintas om att tullförhandlingar är möjliga för att investerarna ska börja blicka mot ett mer optimistiskt scenario. Ytterligare räntesänkningar från centralbankerna skulle också kunna ge stöd åt en positiv syn om tullnivåerna kommer ner och en inbromsade ekonomi får stöd av nya räntestimulanser. Ett än mer positivt scenario är givetvis att Donald Trump inte är helt oberörd av börsnedgångarna – att det trots allt finns en ”Trump put”, och att han skjuter upp eller justerar tullnivåerna till lägre nivåer.

I ljuset av den ökade osäkerheten – hur bör investerare resonera i termer av börsexponering framåt?
– Efter den senaste veckans kraftiga börsnedgång tycker jag inte investerare ska sälja i panik. En hel del negativt är redan inprisat och det är troligt med någon form av kortsiktig studs uppåt. Aktiva investerare kan ta position för en kort uppgång. Investerare som är mer passiva och känner att de har för mycket aktierisk i sin portfölj bör utnyttja en uppgång till att sälja och minska aktieandelen, alternativt öka inslaget av defensiva sektorer i sin portfölj. Framåt är det viktigaste nyhetsflödet kopplat till tullarna och eventuella förhandlingar. Tittar vi lite längre framåt blir det viktigt se hur tullar påverkar företagsbarometrar, inflationsstatistik och arbetsmarknad för att bedöma recessionsrisken.

Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.

Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?

Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser

Läs mer här

Relaterade artiklar