Aktiechefen: Så hittar du rätt i årets börsmiljö

Andra kvartalet 2023 har inletts, inom kort börjar delårsrapporterna ticka in. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg gör en sentimentsanalys – och tipsar om rätt aktieegenskaper för resten av året.

Efterdyningarna till de dramatiska bankveckorna ger en mer sidledes och volatil börs med avvaktande investerare och större fokus på risk. Banknyheter, räntebesked och utfallet av rapportsäsongen om några veckor avgör humöret på marknaden, säger Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

Du sitter varje dag i samtal med mäklerier och privata investerare. Hur är stämningen där?
– Många privatinvesterare märker att räntan stiger snabbt, bostadslån och elräkningar blir dyrare. Det ger dem en lite mer försiktig syn på börsen, som ju borde påverkas av utvecklingen. Från institutionella investerare får jag en annan bild. De har ett längre tidsperspektiv, ser utanför närområdet och tycker att det finns åtskilliga positiva faktorer, som att vi kommer från en stark rapportsäsong för Q4.

Vad är den vanligaste frågan du får just nu?
– Många undrar om man verkligen ska köpa bankaktier. Svaret beror på placerarens tidsperspektiv. Kortsiktigt kan vi få se mer osäkerhet i banksystemet, fler banker kan få strålkastarljuset på sig och göra investerare nervösa. Kursfall i europeisk banksektor spiller över på nordiska bankaktier. Men för den som har en horisont på minst ett år är svenska bankaktier en bra investering, det är jag övertygad om.

Förändrar bankdramatiken börsens dynamik och beteende?
– Vi får se risk prioriteras och prissättas annorlunda, det positiva tolkningsföreträdet blir mindre självklart. Framåt sätter marknaden en lite högre riskpremie på sådant som konjunkturrisk och motpartsrisk i banksektorn.

Förra veckan hörde Stockholmsbörsen till de bästa i världen, och storbolagsindexet OMXS30 steg med 6,5 procent, lett av sektorerna sällanköpsvaror (som lyftes av H&M-rapporten), verkstadsbolag och fastigheter. Karl Hedberg betonar att börsen har stigit med närmare 9 procent under 2023 och att osäkerheten snarare avser 2024 än innevarande år.

– Eftersom veckan inte gav investerarna några nya oroande banknyheter, har riskviljan gradvis återvänt. Nu blir det mycket investerarfokus på rapporterna när säsongen drar igång under senare delen av april. Får vi se en fortsatt stark efterfrågan för många större internationella bolag? Håller vinsterna uppe någorlunda? Den vinstpress vi sett här och var är inte alarmerande, och många bolag säger att de betar av tjocka orderböcker. Jag tror att nästa rapportsäsong blir ganska lik den föregående, säger Karl Hedberg.

Under perioder då utdelningar avskiljs kan det vara svårt att hålla isär breda, bolagsspecifika och utdelningsrelaterade nedgångar. Det skapar möjligheter:

– Många investerare vill återinvestera utdelning och den senaste rapportperioden var över lag rätt så bra, utan större negativa överraskningar. Jag tror som sagt att det scenariot hänger kvar inför nästa rapportperiod. Om då aktiekurser kommer ned för att man avskiljer utdelning, så finns en bra potential till att aktierna kortsiktigt tar igen delar av det tappet, säger Karl Hedberg.

I börsmiljön du beskriver – vilka egenskaper letar du efter hos aktier och bolag som du rekommenderar?
– I den här mer osäkra och volatila miljön ska man fokusera på bolag med mer traditionell och stabil verksamhet. De ger oftast betydligt mer tillförlitliga vinstprognoser, man slipper mycket osäkerhet. Bolagen har i regel god lönsamhet och delar ut en hel del pengar till aktieägarna. 2023 blir utdelningen en viktigare del av totalavkastningen än under år då aktiekurserna skenar iväg.



Hållpunkter i veckan

Under påskveckan gör Stockholmsbörsen halvdag på torsdag och öppnar igen för handel på tisdag. Även på de flesta andra håll i världen håller börserna periodvis stängt.

Konjunktursignaler: Under måndagen kom en rad nationella uppdateringar av ISM:s inköpschefsindex PMI. Indikatorn sammanväger delindikatorer för bland annat nya ordrar, produktion, sysselsättning och lager. I Sverige försämrades industri-PMI något i mars, från 46,9 till 45,7. På eftermiddagen tittade finansmarknaderna på USA:s industri-PMI, där februarisiffran var 47,5 och konsensus trodde på en marginell nedgång till 47,5 – trenden har varit fallande sedan våren 2021.
En annan intressant amerikansk signal under veckan är onsdagens vakansmått JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey), där konsensus tror på en liten nedgång till 10,4 miljoner lediga platser. På fredag kommer omfattande arbetsmarknadsstatistik för mars, bland annat avseende arbetslösheten (konsensus spår ingen förändring) och nya jobb-indikatorn Nonfarm Payrolls. Marknaderna är stängda – hur reagerar de nästa vecka?

Makro: IMF:s och världsbankens vårmöte inleds i Washington, D.C. på annandag påsk den 10 april. Bland de svenska gästerna märks riksbankschef Erik Thedéen och förste vice riksbankschef Anna Breman. IMF-chefen Kristalina Giorgieva talar på måndagen.

Utdelningar: Bland veckans utdelande svenska storbolag märks Cloetta, Husqvarna, SEB, Volvo, Lundbergs, Saab och Telia.

Läs veckans agenda här


Aktiecase: Gränges i den perfekta marknaden

Aluminiumveteranen Gränges tycks ha hittat en kanonaffär. 2022 började bolaget rulla igång en tillverkning av katodfolier, ett avancerat batterimaterial. Varje ny elbil innehåller flera kilo katodfolier och efterfrågan spås växa med över 50 procent per år fram till 2025. 2024 tillverkar Gränges katodfolier i USA, Asien och Europa.

Gränges tiger om marginalerna, men i Finspång är anläggningarna fullbokade och bolaget investerar 600 MSEK i att dubbla kapaciteten. Tillsammans med Gränges avkastningsmål för sysselsatt kapital ger detta en ledtråd om lönsamheten.

Enligt Carnegie Research utgör katodfolier år 2025 bara 4 procent av Gränges försäljningsvolym, men står för hela 20 procent av EBIT-resultatet. 42 procent av det prognostiserade vinstlyftet under 2024 och 2025 härrör från den nya högmarginalprodukten. 2025 ökar Gränges sin justerade EBIT-vinst med 66 procent jämfört med 2022, bedömer Carnegie Research.

Marknaden stöds av långsiktiga trender som hållbarhet, elektrifiering och regionalisering. Inträdesbarriärerna är höga – folierna tillverkas i renrum. Katodfolier är funktionskritiska komponenter men utgör en obetydlig del av tillverkningskostnaden för ett batteri, vilket ger Gränges god priskontroll. Kort sagt: Den perfekta marknaden.

Per den 23 mars värderades Gränges till EV/EBITDA 5,4x på Carnegie Securities resultatprognos för 2024 (kursen var då 82,40 SEK). I jämförelse med sju peers framstår Gränges som ganska lågt värderat: för dessa bolag var EV/EBITDA 6,9x. Aktien har gått starkt och stod på fredagen i 98,75 SEK, men det är en bit kvar till vår riktkurs 115 SEK.

Uppsidan därifrån är avsevärd. Om Gränges levererar på vår prognos för 2025 – bland annat genom att kraftigt minska skuldsättningen – torde bolagets  kvalitetsstämpel uppgraderas rejält. I det mest optimistiska scenariot ger 30 procents förtroendebonus ovanpå åttaårssnittet för EV/EBITDA en värdering på 8,5x, vilket skulle motivera en aktiekurs på 195 SEK.

Nedsidan förefaller begränsad. Om EV/EBITDA håller sig på de senaste åtta årens värderingsgolv 5x (som bara underskridits kortvarigt under pandemivåren 2020), motiverar vår vinstprognos för 2025 en aktiekurs på 105 SEK.

Vi rekommenderar fortsatt Köp, och höjer riktkursen till 115 SEK.

Läs mer om vår syn på Gränges här.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys med Johnny Torssell: OMXS30 på kort sikt

Under fredagens handel steg index till 2 223,75 och facit för veckan blev därmed en uppgång med starka 6,51 procent. Det var den bästa uppgångsveckan sedan i början av april 2020.

I onsdags förra veckan fick jag en signal som indikerade att börsen skulle upp. Jag skrev då: ”Mitt huvudscenario på kort sikt är alltså att motståndet vid 2 160 borde passeras och att index ska upp mot i alla fall 2 200 och i bästa fall 2 270/2 295, dvs index borde i alla fall upp med runt 2,5 procent (till 2 200) och i ett mer fördelaktigt scenario med mellan 6 och 7 procent (till 2 270/2 295)”. Index har efter fredagens handel även passerat 50-dagars medeltal vid 2 200, och nu siktar jag alltså på en uppgång till mellan 2 270 och 2 295, där tunga motstånd möter (se diagram nedan).

På kort sikt kan vi naturligtvis få en rekyl efter en uppgång med 6,5 procent på bara en vecka, men jag navigerar nu efter ett positivt scenario fram till att jag får signaler om motsatsen. Det positiva scenariot fallerar om index vänder ned och 1) punkterar stödet i den lilafärgade trendkanalen, och 2) underskrider 200-dagars glidande medeltal. Men fram till att så sker är mitt mål alltså en uppgång mot 2 270/2 295.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar