”Sälj inte i panik” var ditt budskap för en dryg vecka sedan. I stället såg du ett läge att ta position för en kortsiktig uppgång. Sedan dess har Stockholmsbörsen studsat upp med omkring 7 procent. Hur skulle du beskriva investerarsentimentet nu?
– Många såg – precis som vi – det snabba börsfallet i början av april som en rekyl att köpa på. Vi såg det emellertid bara som ett läge att fånga en kort uppgång, inte som ett långsiktigt köpläge. Bland våra privatkunder skulle jag säga att stämningen är oväntat positiv. Det speglar nog att vi under en längre period haft en börs där det regelmässigt varit lönsamt att köpa på rekyl. Bland institutionella placerare är det mer splittrat. Vissa tyckte att börsen föll för snabbt och adderade risk, medan andra blivit mer försiktiga på oro över tullarnas effekter på konjunktur och vinstutveckling.
Vi befinner i inledningen av rapportperioden. Vad har tullarna inneburit för analytikernas vinstprognoser?
– Min bild är att tullarna i sig inte satt några djupare spår i vinstprognoserna ännu. Temat i analytikernas uppdateringar inför rapportperioden har snarare varit vissa nedrevideringar på grund av den kraftigt stärkta kronan och en sannolikt försvagad konjunktur. Och den senare är ju delvis en effekt av tullarna. Efter nedrevideringarna ligger förväntningarna totalt sett på 6–7 procents vinsttillväxt på Stockholmsbörsen i år. Det framstår som väl optimistiskt i ett scenario där tullkriget sannolikt kommer dämpa konjunkturutvecklingen. Jag ser en risk att vi får se ytterligare nedrevideringar av vinstprognoserna efter rapporterna.
Vilka signaler har vi fått från rapporterna hittills?
– Hexagons vinstvarning i förra veckan, där de talade om en tydlig inbromsning i redan i mars – innan Trumps Liberation Day – skapade en del oro. Men den har inte följts av ytterligare vinstvarningar bland de större bolagen, så kanske var det mer bolagsspecifikt. I övrigt har rapportperioden fått en solid start med bra rapporter i bland annat banksektorn – både i Sverige och USA. Investerarnas fokus ligger dock inte på resultaten denna gång utan framtidsutsikterna. Vad händer med efterfrågan? Hur ska bolagen försvara sina fina marginaler? Kan de höja priserna? Och hur påverkas deras leveranskedjor?
Osäkerheten är stor kring både tullar och konjunktur. Vad bör privata investerare tänka på?
– I ett läge där vårt huvudscenario numera är en konjunkturnedgång där även vinsterna viker är det optimistiskt att tro att börsen snabbt ska studsa upp till de tidigare rekordnivåerna. Upprekylen vi sett ger ett bra läge att reducera risken i portföljen genom att öka kassan och/eller skifta över till mer defensiva aktier eller sektorer som inte påverkas så mycket av tullarna. Inom exempelvis detaljhandeln och tjänstesektorn finns bolag som är relativt opåverkade av tullarna och som dessutom är vinnare på den starka kronan. Har vi rätt i vår konjunktursyn är det för tidigt att addera mer riskabla och cykliska aktier till portföljen.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vad skulle krävas för en mer positiv syn på börsen?
– Först och främst behöver vi få ett tydligare grepp om tullsituationen. Så länge företagen inte vet vilka förutsättningar som gäller kommer många vänta med större investeringsbeslut, vilket ger en tydligt negativ påverkan på efterfrågan och vinster. Den osäkerheten måste skingras. Sen behöver även tullarna, i den omfattning de blir långvariga, landa på en hanterbar nivå för företag och konsumenter. Skulle tullarna under en längre tid ligga på, eller i närheten av, de nivåer det som presenterades av Donald Trump den 2 april kommer risken för en recession vara överhängande. Och då finns det mer risk på nedsidan innan vi kan få en positiv syn på börsen.
Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?
Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser
Läs mer här