Stockholmsbörsen har rört sig sidledes i ett halvår. Varför är börsen så riktningslös?
– Till stor del beror det på Stockholmsbörsens stora exponering mot verkstad och bank. Stigande räntor pressar bankernas räntenetto och en inbromsande konjunktur tynger de cykliska verkstadsbolagen, vilket inneburit svag vinsttillväxt för dessa sektorer i år. Det brukar tynga kursutvecklingen.
Hur ser du på storbankerna inför rapporterna?
– Bankerna lär leverera stabila rapporter och jag räknar inte med några större avvikelser mot förväntningarna. Det skulle förvåna mig om vi får se några överraskningar kring kreditförlustnivåer under tredje kvartalet. Värderingarna är låga i sektorn och bankerna har fortfarande för mycket kapital i balansräkningarna vilket kan skiftas ut till aktieägarna de närmaste åren.
– Att räntan kommer fortsätta falla ligger redan i vinstprognoserna och jag tror inte räntesänkningsförväntningarna kommer justeras ner så mycket mer. När vi nu gradvis närmar oss en vändpunkt för vinsterna i bankerna, där de inte längre är fallande kvartal från kvartal, börjar bankaktierna också närma sig en punkt där de blir mer intressanta igen. Botten för vinsttrenden ligger några kvartal fram, men skulle kunna inträffa tidigare om Riksbanken väljer att gasa på med större räntesänkningar under en kortare tidsperiod i stället för att sprida ut dem.
Trots en börs som handlas nära rekordnivåerna har vi inte sett så många börsnoteringar än. Varför inte och hur ser det ut framåt?
– Börsnoteringsprocessen är lång och det är ett stort förarbete som behöver göras. Många av de tilltänkta noteringarna pausades när inflationen steg och konjunkturutveckling var osäker. När förutsättningarna väl är på plats tar förarbetet oftast ett antal kvartal. Vi kommer börja se de första resultaten av det arbetet innan årsskiftet och jag räknar med att vi kan få se ett par noteringar under årets sista månad för att sen ta ytterligare fart i början på nästa år.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vilken typ av bolag vill investerarna ha?
– En faktor som begränsat noteringsklimatet har varit den smala börsuppgången. Det har varit de stora likvida bolagen som har lyft börserna medan de små och medelstora har haft mer blandad utveckling. Det har begränsat intresset för nya noteringar bland småbolagen och köpare och säljare har inte kommit överens om värderingen. Nu har förutsättningarna förbättrats och i takt med ökade inflöden i fonder ökar också intresset för nya bolag på börsen.
– För att investerare ska vilja ta risken att investera i ett bolag som är oprövat på börsen krävs ofta att bolagen uppfyller vissa kriterier. För de flesta bolag som siktar på börsen är det viktigt kunna uppvisa en affärsmodell som klarar svängningar i konjunkturen och kan försvara en god lönsamhet. Det bör också finnas en stark ledning och inte minst en tydlig och trovärdig plan för vad som ska driva framtida vinsttillväxt.