Aktiechefen: Ökat hopp om en ”Powell put”

Investerarna uppskattade Federal Reserve-chefens tal i Jackson Hole, konstaterar Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. På hemmaplan andas samtidigt optimism i inhemska sektorer efter Riksbankens signaler.


Stockholmsbörsen fortsatte uppåt i förra veckan och har nu stigit med över 8 procent från botten i början av augusti. Vad driver börsen uppåt?
– Många investerare insåg nog att den lite panikartade starten på augusti resulterade i en överreaktion när flera olika faktorer hamnade i den negativa vågskålen under en sommarvecka på börsen. Makrodata som kommit senaste veckorna har inte heller försämrat konjunkturutsikterna och föranlett förnyad recessionsoro.

– I fredags fick marknaden ytterligare stöd av Federal Reserve-chefen Jerome Powells kommentarer från Jackson Hole-konferensen om att tidpunkten är här för att börja sänka räntan. Powells uttalande kan dessutom tolkas som ett visst stöd på nedsidan för marknaden om volatilitet och marknadsrisker skulle öka. Fed skulle vid sådana händelser, enligt Powell, ha gott om handlingsutrymme. Det ökar hoppet om en ”Powell put”, att centralbanken kommer stötta marknaden vid behov.

Riksbanken sänkte som väntat räntan i förra veckan och flaggade för flera sänkningar framåt. Vilka effekter får det på Stockholmsbörsen?
– Det är positivt för sentimentet på marknaden. Inflationsutvecklingen och räntan har varit i fokus under lång tid och de senaste tio månadernas starka börstrend har drivits av förväntningar om att räntorna ska ner. Ur det perspektivet är det viktigt att vi ser scenariot förverkligas och att rätt förväntningar har prisats in i marknaden. Som bränsle för börsen får det kortsiktigt mer effekt på vissa sektorer, snarare än hela börsen.

– Fastighetssektorn är givetvis en sektor som drar stor fördel av detta, men sektorn har handlats upp en hel del i förväg på förväntade sänkningar och värderingen för sektorn som helhet är inte längre låg ur ett historiskt perspektiv. För börsen som helhet så får det mer genomslag på vinstutvecklingen när vi kommer in en bit i nästa år. Då ser vi sannolikt en positiv effekt för de lite mindre bolagen som är mer Sverigefokuserade i sin verksamhet och har mer konsumentexponering.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Hösten är ofta en volatil period på börsen. För den som söker lite tryggare placeringar på börsen – vilka är de mest intressanta alternativen?
– Bolag inom hälsovårdssektorn är ofta konjunkturokänsliga, men det är en bred sektor och det är inte bara läkemedelsbolagen investerare bör titta på. Både vårdbolag och medicinteknikbolag har potential att ge god avkastning även i en svagare konjunktur. Där finns dessutom flera intressanta eftersläntrare som släpat efter den allmänna börstrenden.

På onsdag rapporterar Nvidia. Hur viktig är den rapporten för börsen?
– Det är svårt att komma ifrån att Nvida-rapporten kommer vara viktig för den kortsiktiga börstrenden och för att bibehålla riskaptiten hos investerare, särskilt med tanke på den volatila starten på månaden. På slutet har vi dock sett en bättre bredd på USA-börserna. I takt med att vi börjar närma oss amerikanska räntesänkningar bör vi se en starkare trend i de mindre bolagen som då kan hjälpa till att dra marknaden.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar