Stockholmsbörsen piggnade till i förra veckan och steg cirka 2 procent och USA-börserna är inte långt i från sommarens kursrekord. Hur upplever du sentimentet bland privata investerare?
– Sentimentet är fortsatt positivt och den volatila börsstarten på augusti och ökade konjunkturosäkerheten har inte förändrat investerarnas humör. Det är dock en fortsatt avvaktande marknad där många föredrar att behålla befintliga positioner snarare än att göra stora förändringar.
– Det finns likheter med den ökade optimismen hos hushållen. Hos dem har ökat hopp om kommande räntesänkningar bidragit till en mer positiv syn framåt, men det återspeglas ännu inte i exempelvis detaljhandeln eftersom konsumenterna fortfarande håller hårt i plånboken. Samma beteende syns på aktiemarknaden. Många investerare ser positivt på 2025 drivet av räntesänkningar, men det är få som gör några större förändringar här och nu.
Veckans höjdpunkt är onsdagens räntebesked från Federal Reserve (Fed). Hur ser förväntningarna ut?
– Marknadens förväntningar har gradvis skruvats upp till att nu mer och mer indikera en räntesänkning på 50 punkter mot tidigare förväntade 25 punkter. Dessutom har marknaden prisat in att sänkningarna ska fortsätta i regelbunden takt och ge ytterligare 200 punkter fram till slutet av 2025.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vilket besked vill börsinvesterarna ha från Fed?
– Marknaden vill inte bli överraskad. Men i takt med att förväntningarna har kommit upp för en sänkning med 50 punkter ser jag viss risk för en besvikelse i marknaden om räntan bara sänks med 25 punkter. Visserligen kan en dubbelsänkning signalera viss osäkerhet om konjunkturutsikterna, men om Fed tydligt kommunicerar att man önskar normalisera räntan med större steg i början av räntesänkningscykeln tror jag marknaden bortser från att tolka det som en negativ konjunktursignal.
I vilka sektorer ser du de bästa investeringsmöjligheterna för tillfället och vad är du mer försiktig med?
– Min bild är att det fortsatt är fördel för defensiva sektor som exempelvis hälsovård som inte påverkas av en inbromsande konjunktur. Där finns bolag som fortfarande har god förväntad vinsttillväxt, stabila vinstprognoser och rimliga värderingar.
– Verkstadssektorn tycker jag man ska vara mer försiktig med. Där väntas vinsterna inte växa under slutet av innevarande år och där finns dessutom en stor osäkerhet kring huruvida nästa års vinstprognoser kommer hålla. Utöver verkstad så ser vi en del vinstvarningar bland småbolagen som fortsätter pressas av att både konsumenter och företag fortsätter att vara återhållsamma med inköp och investeringar. Där har förväntningarna på en återhämtning i många fall prisats in för tidigt.