Förra veckans makrosiffror från USA, ISM-index och ny sysselsättningsdata, resulterade i börsfall. Hur tolkar du statistiken?
– Siffrorna visar på en fortsatt avmattning i amerikansk ekonomi. Det var dock inget dramatiskt i siffrorna – en mjuklandning är fortsatt det mest sannolika scenariot.
– Förra veckans svaga börsutveckling kan ses som en motreaktion på den snabba återhämtningen efter börsfallet i början på augusti som till stor del utlöstes av konjunkturoro. När börsen var tillbaka på nästan samma nivåer, och vi på nytt får en påminnelse om att ekonomin bromsar in, är det inte märkligt att en del investerare vill minska börsexponeringen.
Sedan börstoppen i juli har tech-sektorn i USA uppvisat svaghet och underpresterat. Hur orolig ska man vara över det?
– Sektorn har de senaste åren dragit upp både börsindex och investerarsentiment vilket smittat av sig på övriga marknaden. Fortsätter tech-sektorn att försvagas ökar risken för ytterligare vinsthemtagningar och utflöden ur sektorn som tynger hela marknaden.
– AI som tema lär fortsätta driva investeringar i tech-sektorn, men det finns en kortsiktig risk att kursuppgångarna varit väl stora i förhållande till vinstprognosrevideringarna. När tech-sektorn tagit paus i uppgången har vi samtidigt sett en bättre bredd i marknaden, vilket är positivt. Andra bolag och sektorer än de indextunga MAG7-bolagen har tagit över momentum i marknaden.
I veckan väntar en debatt mellan Kamala Harris och Donald Trump. Presidentvalet i USA är knappt två månader bort. Vad betyder valet för börsen?
– Börsen gillar sällan osäkerhet och det amerikanska valet är en sådan händelse. Sannolikt vill många investerare avvakta utgången av valet innan de positionerar sig för börsåret 2025. Det är inte bara valet av presidentkandidat som ger osäkerhet utan även kongressvalet. I mina ögon är det är troligare att vi får en starkare börstrend igen efter valet än före valet.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Hur bör privata investerare agera i denna osäkra miljö?
– Förutsättningarna är i mina ögon relativt oförändrade, jag förväntar mig en fortsatt börsrekyl och en volatil fortsättning på börshösten. Kortsiktiga investerare bör utnyttja perioder av styrka i marknaden för att öka kassan något och i stället utnyttja kommande rekyler som köplägen för att positionera sig för en starkare avslutning på börsåret. Långsiktiga investerare som ännu inte minskat exponeringen mot mer konjunkturkänsliga bolag bör överväga att öka andelen defensiva bolag i portföljen.
Under hösten brukar investerarna börja blicka mot nästa år. Vad är din bild av börsutsikterna inför 2025?
– De närmaste kvartalen är en kritisk period präglad av högre konjunkturosäkerhet. Kommer vi förbi den perioden utan att ekonomin bromsat in mer än förväntat bör nästa år bjuda på en bättre efterfrågesituation och stigande företagsvinster när räntesänkningarna börjar ge effekt. Det bör innebära goda förutsättningar för ett positivt börsår även 2025.