Aktiechefen: Läge att köpa på rekyl inför 2025

Varken rapporter eller amerikanska makrosiffror får börsen att lyfta och osäkerheten är stor inför veckans USA-val. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser ändå bra förutsättningar för börsen inför 2025.

Vi fick tunga makrosiffror från USA i förra veckan, sysselsättningsdata och ISM-index. Hur tolkar du dem?
– Statistiken kom in sämre än förväntat och ger en bild av en ekonomi som bromsar in. Siffrorna är dock alltjämt förenliga med ett mjuklandningsscenario för konjunkturen. Att sysselsättningsstatistiken kom in svagt bör ses i perspektivet att det har varit både stora strejker och kraftiga stormar som påverkat förutsättningarna under månaden.

– Det svagare inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin avspeglar att förväntningarna på en återhämtning i efterfrågan varit lite för stora i närtid. Samtidigt ser vi mer av en utdragen botten snarare än en fortsatt försvagning av efterfrågan. Sammantaget stjälper inte dessa avvikelser bilden av en ekonomi som står inför en återhämtning en bit in i nästa år.

Häromveckan flaggade du för att potentialen på börsen var begränsad under rapportperioden, vilket visat sig stämma. Varför har rapporterna inte varit bränsle för börsen?
– Överlag har rapportperioden varit stabil där framför allt banksektorn har överraskat positivt. Men bortsett från dem har de indextunga bolagen inte överraskat nämnvärt åt det positiva hållet, varken gällande vinster eller kring utsikterna för kommande kvartal. Lägg därtill att vi gick in i rapportperioden med rätt höga nivåer på många aktiekurser och index samt stor osäkerhet inför det amerikanska presidentvalet.

På måndagen presenterades förslag om lättare amorteringskrav och sänkt bolånetak. Är det en gamechanger för några börsbolag?
– Bankerna är tydliga vinnare då förutsättningarna för utlåningstillväxt förbättras, både i form av ökad efterfrågan på nya lån och via mindre press på befintlig lånestock som inte kommer amorteras av lika snabbt. På lite längre sikt kommer även bostadsutvecklare gynnas om förslaget går igenom, men där får vi sannolikt vänta längre innan vi ser effekterna i kvartalsresultaten. De senaste årens tuffa utveckling med färre byggstarter, kostnadstryck och pressade marginaler lär fortsätta tynga vinstutvecklingen i sektorn ytterligare en tid. Slutligen innebär minskade amorteringskrav givetvis mer pengar kvar i konsumenternas plånböcker, vilket gynnar konsumentinriktade bolag med stor svensk exponering.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

En spännande vecka väntar med USA-val och förväntan om 50 punkters räntesänkning från Riksbanken. Hur ska privata investerare resonera kortsiktigt?
– Den kortsiktiga potentialen är i mina ögon begränsad innan vi fått resultatet i det amerikanska valet. Vid ett jämnt val kanske vi inte heller kan räkna med att veta utfallet förrän efter ett par dagar. Nu är dessutom rapportperioden till stor del avklarad och i avsaknad av nya tydliga triggers tror jag vi fortsätter se en avvaktande handel. Fokus kommer ligga på kommande månads konjunktursignaler för att kunna avgöra om nästa års vinstförväntningar är rimliga. Så länge den nuvarande förväntansbilden om god vinsttillväxt under 2025 i kombination med räntesänkningar håller finns förutsättningar för en bra miljö för aktiemarknaden även under nästa år. Då kan det vara en god strategi att köpa på eventuella rekyler i marknaden under årets avslutande veckor.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar