Aktiechefen: Begränsad börspotential under rapportperioden

Fler vinstvarningar än tidigare kvartal och en börs som handlas nära rekordnivåer gör att Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser begränsad uppsida på börsen under den kommande rapportperioden.

Fredagens amerikanska sysselsättningssiffra var en riktig överraskning. Vad får den för effekter på börsen?
– Den starka siffran stärker mjuklandningsscenariot för den amerikanska ekonomin och tar bort en del av recessionsrädslan. Siffran ger också stöd åt nästa års vinstförväntningar, vilka är relativt uppskruvade. Börsreaktionerna var dock initialt mer försiktiga eftersom den starka jobbsiffran samtidigt innebär ökad osäkerhet kring de förväntade räntesänkningarna.

Hur kommer Federal Reserve agera framåt?
– Fortsätter amerikansk ekonomi att visa styrka kommer vi sannolikt se en långsammare räntesänkningstakt. Den effekten blev tydlig i marknadsräntorna som tog ett markant steg uppåt. Även om stigande räntor är en motvind för aktiemarknaden bör ändå den positiva effekten från minskad recessionsrädsla ge stöd till börsen. Och så länge vinsttillväxten är god kan marknaden hantera långsammare räntesänkningar.

Vi går mot en ny rapportperiod. Ger vinstvarningarna vi sett de senaste veckorna några ledtrådar?
– Det är lite olika faktorer bakom vinstvarningarna, men lagerkorrigeringar fortsätter vara ett tema som pressar tillverkande bolag. Förväntningarna på en återhämtning i efterfrågan har varit för tidiga, och givet fortsatt osäkerhet om när efterfrågan vänder upp igen fortsätter många företag att minska sina lagernivåer och avvakta med nybeställningar.

Vad kommer vara i fokus under rapportperioden och vilka sektorer håller du ett extra öga på?
– Givet vinstvarningarna i flera mindre industribolag blir det mycket intressant att se hur de större verkstadsbolagen lever upp till rapportförväntningarna. Det är viktigt för den fortsatta börsutvecklingen under hösten att vi inte ser för stora besvikelser där. Investerarna kommer också lägga stort fokus på att försöka få en tydligare bild om den förväntade vinståterhämtningen 2025 är för optimistisk eller inte. Alla kommentarer från bolagen kring förändringar i efterfrågan de kommande kvartalen blir högintressanta.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Stockholmsbörsen steg något under den normalt svaga septembermånaden. Hur ser du på utsikterna framåt?
– Trots förra veckans starka makrosiffror som stärker bilden om en mjuklandning för konjunkturen bedömer jag att det är för tidigt att säga att rekylrisken är borta. Jag räknar fortfarande med en försiktig börsutveckling den närmaste månaden där både amerikanska valet och konflikten i Mellanöstern skapar osäkerhet utöver den stundande rapportsäsongen. Att vi sett fler vinstvarningar inför detta kvartalsskifte än vad vi sett tidigare kvartal samtidigt som börsen handlas nära rekordnivåer innebär rimligen att potentialen över rapportperioden är mer begränsad. Vi lär behöva ta oss förbi det amerikanska valet och rapportperioden innan marknaden kan börja prisa in ett mer positivt vinsttillväxtår 2025.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar