På väg mot finverkstad

Verkstadsbolaget är idag betydligt mer lönsamt och motståndskraftigt än tidigare, givet en mer gynnsam produktmix med en ökad andel höglönsam eftermarknad. Det motiverar en premie relativt sektorn.
Nedan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Denna publikation får inte distribueras, kopieras eller citeras utan Carnegies godkännande.

Sandvik – På väg mot finverkstad (Köp med riktkurs 235 SEK)

  • Välskött verkstadsbolag med stor exponering mot gruvindustrin
  • Marknadsledande position med god pricing power
  • Strukturell efterfrågan ger långsiktig potential
  • Stark balansräkning möjliggör attraktiv M&A-potential
  • Strukturellt betydligt mer lönsamt bolag och motståndskraftiga marginaler än tidigare
  • På väg mot premievärdering relativt verkstadssektorn
  • Köp med riktkursen 235 SEK, motsvarande EV/EBITA 14,5x på 2023 års prognos

Efter rapportsäsongen kan vi konstatera att den befarade nedgången i den cykliska verkstadsindustrin återigen ser ut att skjutas på framtiden. Även om efterfrågan mattats av och marginalerna har hamnat lite mer under press, fortsätter de flesta verkstadsbolagen att leverera stabila kvartalsrapporter med en efterfrågan på en hög nivå. Motståndskraften bland verkstadsbolagen är bevisat god efter de senaste årens ovanligt stora utmaningar i form av pandemi, stökiga leveranskedjor, halvledarbrist, krig, energikris och inflation.

Verkstadssektorn har gynnats av välfyllda orderböcker tack vare ett uppdämt behov efter pandemin kombinerat med kronans svaga utveckling. Valutavinsterna har dopat resultatutvecklingen, men sedan oktober har faktiskt kronan stärkts mot dollarn, så effekten minskar nu. Mot euron är kronan dock fortsatt svag.

Vi gillar kvalitetsbolag bland verkstadsbolagen som Atlas Copco, Epiroc och Assa Abloy. Vi gillar även bolag som är på väg att uppnå samma kvalitetsstämpel. Sandvik är ett sådant bolag och aktien ser särskilt intressant ut ur ett värderingsperspektiv. Om Sandvik kan hantera kommande osäkra period på ett bra sätt, borde aktien kunna belönas med högre värderingsmultiplar.

Sandvik har en världsledande position inom verktyg för metallbearbetning samt inom maskiner och verktyg för gruvindustrin. Tillsammans med svenska Epiroc dominerar Sandvik marknaden för underjordisk drift. Gruvindustrin – som utgör cirka hälften av Sandviks intäkter – är inne i en investeringscykel och gynnas av en strukturell efterfrågan på metaller och mineraler som krävs för energiomställningen. Efterfrågan på underjordisk drift ökar successivt och gruvindustrins omställning mot elektrifiering skapar goda förutsättningar för långsiktigt god efterfrågan på Sandviks produkter.

Bokslutet var solitt och en bekräftelse på Sandviks starka ställning. Efterfrågan var hög inom de flesta av bolagets verksamheter. Undantag är den allmänna tillverkningsindustrin, främst i Europa, som upplever viss avmattning. I den positiva vågskålen finns återöppningen av Kina (cirka 10 procent av Sandviks intäkter), som bör visa positiva tecken under 2023. Dessutom bör prisökningar tillsammans med lägre kostnader för insatsvaror ge stöd åt rörelsemarginalen (EBITA) kring 20 procent.

Värderingsmässigt har Sandvik tidigare legat mitt i fåran mellan börsens så kallade ful- och finverkstadsbolag. Med fulverkstad avses mer konjunkturkänsliga bolag med låg grad av eftermarknad, vilket skapar hög vinstvolatilitet över en konjunkturcykel och värderingsrabatt. I andra ringhörnan är finverkstad, med låg vinstvolatilitet och med god lönsamhet i vått och torrt. Kombinerat med hög andel eftermarknad och återkommande intäkter motiveras en premievärdering relativt sektorn.

Den så omtalade och efterfrågade avknoppningen av Sandviks affärsområde för specialstål (SMT) i augusti var framgångsrik och har skapat värde för Sandviks aktieägare. Alleima (som börsbolaget numer heter) har rusat över 40 procent på börsen i år. Den kvarvarande verksamheten motiverar en högre värdering givet ett mer fokuserat, mindre cyklisk och mer lönsamt Sandvik efter avknoppningen.

Balansräkningen är stark och adderar attraktiv M&A-potential. Sandvik är ett kvalitetsbolag som idag är betydligt mer lönsamt och motståndskraftigt än tidigare, givet en mer gynnsam produktmix med ökad andel höglönsam eftermarknad. Det talar för att Sandvik är på god väg mot finverkstad och högre värderingsmultiplar. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 235 SEK, motsvarade EV/EBITA 14,5x på 2023 års prognos eller 20 procent över Sandviks historiska snitt.

Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången den 23 januari kl. 08:45.

Viktig information

Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Potentiella intressekonflikter

Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

Relaterade artiklar

Tryggt bolag med generös utdelningspolitik
Veckans aktiecase

Tryggt bolag med generös utdelningspolitik

Danska försäkringsbolaget Tryg kombinerar en stabil och välskött affär med frikostiga utdelningar till aktieägarna. Efter...