Utvalda aktier och investeringar
Beställ din provportföljOX2 – Bra snurr i projektportföljen (Köp med riktkurs 90 SEK)
- Störst i Europa på landbaserad vindkraft
- En av de stora aktörerna inom havsbaserad vindkraft i Sverige
- Intressant position i värdekedjan för stora vind- och solenergiprojekt
- Ambitiös målsättning avyttring installerad effekt
- Starka underliggande drivkrafter borgar för hög efterfrågan
- Efter kursrekyl är risk/reward i aktien betydligt mer attraktiv
- Vi rekommenderar Köp med riktkursen 90 SEK
Energiomställningen är vår tids största utmaning. Ur ett investeringsperspektiv ger det en rad intressanta möjligheter, som exempelvis sol- och vindkraftsbolaget OX2. På en fallande Stockholmsbörs tillhör large cap-bolaget i år en av årets vinnare med en uppgång på 15 procent. Aktien har dock rekylerat ned cirka 35 procent sedan all time high i början av augusti, samtidigt som vinstestimaten har justerats upp. Det har förbättrat risk/reward betydligt och vi ser köpläge i aktien.
OX2 utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker. Bolaget täcker hela värdekedjan från identifiering av nya projekt, förvärv av rättigheter, ansökan om tillstånd, projektutveckling, leverans av projekten samt teknisk och kommersiell förvaltning av vind- och solparker. Bolaget har verksamhet i nio länder och omsätter i år drygt 7 miljarder kronor med ett rörelseresultat på drygt 1 miljard kronor. De senaste 17 åren har OX2 intagit en ledande position inom storskalig landbaserad vindkraft och sålt cirka 3,2 GW installerad effekt i Sverige, Finland, Polen och Norge åt kunder såsom Allianz, Ardian och IKEA.
OX2 är därmed en av Europas största utvecklare av landbaserad vindkraft och en av de stora aktörerna på havsvindkraft i Sverige. I projektutvecklingsportföljen vid halvårsskiftet utgjorde havsbaserad vindkraft 52 procent, landbaserad vindkraft 36 procent och solkraft resterande del. Den havsbaserade vindkraftsportföljen är dock i tidig fas och beroende av nödvändiga tillstånd som kan ta lång tid. Den nya regeringsförklaringen i oktober skapade dessutom viss oro kring ansvaret för kostnaden för anslutning till elnätet för den havsbaserade vindkraften. OX2-aktien föll initialt 12 procent men har därefter repat sig något. Inte minst efter att vd Paul Stormoen intygade att kostnaden i projekten redan idag bygger på att de ska genomföras utan några subventioner eller stöd till exempelvis landanslutningar.
Exkluderat havsbaserad vindkraft har OX2 hittills i år sålt installerad effekt på 269 MW, men guidar för mer än 500 MW för 2022. Vi är inte särskilt bekymrade för 2022 men prognoserna för 2023-24 indikerar att det krävs en betydande volymökning vad gäller avyttrad effekt. Sedan börsnoteringen i juni förra året har företagsledningen dock hittills överträffat såväl volym- som marginalmål.
OX2 har satt som mål att till 2023–2024 ha en försäljning av vind- och solparker motsvarande en installerad effekt om mer än 1 500 MW per år, vilket är ungefär tre gånger årets mål. På medellång sikt är målet att generera ett årligt rörelseresultat överstigande 2,5 miljarder kronor med en rörelsemarginal om 10 procent, vilket dock ligger några år fram i tiden enligt vår bedömning.
Efterfrågan på förnybar energi ökar kontinuerligt i takt med att hela samhällen ska elektrifieras och skapar en långsiktig, strukturell efterfrågan. En annan underliggande drivkraft som växer i styrka är det ökande investeringsintresset från stora finansiella aktörer som exempelvis pensionsfonder och riskkapital.
På nuvarande kursnivå är risk/reward i aktien attraktiv och vi bedömer att OX2 är på god väg mot målet om 2,5 miljarder kronor i rörelseresultat om några år. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 90 SEK, motsvarande EV/EBIT 23-14x respektive P/E-tal 34-21x på våra prognoser för 2023-2024.
Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången 2022-10-18 06:50
Viktig information
Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.
Potentiella intressekonflikter
Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.
Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.