Förnybar energi: ”Dags att köpa när kurserna kommit ned”

Energiomställningen är ett av vår tids viktigaste placeringsteman. Efter sommarens svacka ser Global Stock Picking-portföljens förvaltare Johan Grip ett köpläge.

Fyra aktuella affärsförslag presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i höstens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. Ett av dem är globala placeringar inom förnybar energi. Johan Grip förvaltar portföljen Global Stock Picking, som fokuserar på energiomställningen.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen anpassat till dig, ansök om att bli kund här.

Varför ska man ha exponering mot energiomställningen?
– Energiomställningen är ett av samtidens viktigaste investeringsområden – ett storskaligt, investerbart tema som kommer att finnas kvar under många år.

– Temat omfattar en rad olika typer av bolag och segment. Exempel är energiproduktion, elektrifiering av stora energianvändare, produktion av vätgas till vissa industrier, och effektivisering med hjälp av digitalisering. Man kan angripa området på många olika sätt, och det gör vi i Global Stock Picking.

I somras kom dåliga nyheter från en del sol- och vindkraftbolag. Har marknaden överreagerat?
– Länge såg utvecklingen väldigt bra ut. En rad politiska program har lanserats, exempelvis efter att Joe Biden blev president i USA. Ukrainakriget resulterade i ytterligare energisatsningar, med ökat fokus på energisäkerhet, och en insikt om att stora förändringar och investeringar behövs framöver.

– I år kom en liten svacka. Den hänger bland annat ihop med att uppflyttade räntenivåer kräver att man utvärderar projekt på nytt, och går vidare med de bästa projekten. Relativt låga el- och energipriser har givit sämre intäkter – även om oljepriset har börjat stiga igen. Många aktörer som drabbats är relativt nya, och känsligare för förändringar än etablerade bolag med gott om återkommande intäkter.

– Här handlar det om kortsiktig volatilitet, som marknaden haft lite svårt att hantera, inte om grundläggande teknikproblem. Det långsiktiga temat berörs egentligen inte alls. För den som tror på temat är det dags att köpa nu när kurserna har kommit ned.

En del av din portfölj i Global Stock Picking är jättebolag inom tech. Hur gynnas de av energiomställningen?
– Digitalisering är ett viktigt led i att sänka energiförbrukningen genom effektivisering. Det gynnar till exempel stora datacenterbolag som våra portföljbolag Microsoft och Google, liksom Amazon och halvledarbolag som Nvidia (ett annat av våra innehav). Alla dessa gynnas också av utvecklingen inom artificiell intelligens. Elbilar är en självklar del av energiomställningen, så Tesla finns i portföljen.

Vilken exponering kan man ta enligt ert affärsförslag?
– Vi lyfter fram portföljerna Global Tema och Global Stock Picking. Global Tema ger en bred exponering mot energiomställningen och inkluderar även traditionell energi. Den är mer defensiv till sin karaktär, med mycket hälsovård och ett generellt fokus på lägre värderade bolag. Global Stock Picking är mer tillväxtinriktad. Vi föreslår även en externt förvaltad tematisk fond, som är brett inriktad på ny energi och omställning. Fonden har klarat sig bättre än exempelvis ETF:er inom förnybar energi.

För dig som är kund hos Carnegie Private Banking. Läs mer om vår syn på placeringar inom förnybar energi och på andra områden i höstens utgåva av Allokering och portföljstrategi. Du hittar rapporten när du loggar in på vår digitala plattform här.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag anpassat för dig, ansök om att bli kund här.

Bli kund

Ta del av vår senaste investeringsstrategi med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen.

Läs mer här

Relaterade artiklar

Profitera på ökad M&A-aktivitet
Allokeringsstrategi

Profitera på ökad M&A-aktivitet

Efter ett par år med låg M&A-aktivitet talar mycket för fler företagsaffärer under 2025. Vi...