3:12-utredningen ett steg i rätt riktning

Regeringens 3:12-utredning bjöd på välkomna förenklingar och förbättringar. Men även framåt kommer reglerna vara mycket komplexa, konstaterar Peter Grufman, skattejurist hos Carnegie Private Banking.


I måndags överlämnade den så kallade 3:12-utredningen sitt betänkande, Förenkla och förbättra! (SOU 2024:36), till regeringen. Utredningen, som tillsattes i maj 2022, har haft i uppdrag att lämna förslag på hur 3:12-reglerna kan förenklas.

I uppdraget har även legat att hitta en balans mellan dels behovet av att stimulera ökat entreprenörskap, skapandet av fler arbetstillfällen och högre tillväxt, dels reglernas syfte att förhindra inkomstomvandling.
Nedan följer en kort sammanfattning av de viktigaste förändringarna i förslaget.

  • Karensregeln när aktier går från att vara kvalificerade till att bli okvalificerade kortas från fem till fyra år. Det innebär bland annat att så kallade trädabolag bara kommer att behöva ligga i träda i fyra hela år i stället för de fem år som gäller i dag.
  • Definitionen av närstående begränsas och ska inte längre omfatta syskon.
  • Gränsen för utomståenderegelns tillämpning ska framgå direkt av lagtext. Utomståenderegeln gäller om 30 procent eller mer av ett bolag ägs av personer som inte är verksamma i bolaget.
  • Uppräkningsräntan på gränsbelopp från tidigare år avskaffas. Det gränsbelopp som sparas till nästa år kommer alltså inte längre att räknas upp med statslåneräntan + 3 procent.
  • Nuvarande två olika beräkningar av årets gränsbelopp, huvudregeln respektive förenklingsregeln, slås ihop till en beräkning som gäller för alla delägare. Det schablonmässigt beräknade gränsbeloppet för utdelning höjs från 2,75 till 4 inkomstbasbelopp. Detta sker genom att ett ”grundavdrag” på 4 inkomstbasbelopp införs.
  • Löneuttagskravet tas bort, men ersätts av ett avdrag i det nya gränsbeloppet om 8 inkomstbasbelopp. Detta avdrag anses motsvara eget löneuttag.
  • Kapitalandelskravet ”fyraprocentsspärren” tas bort. Även den som äger mindre än fyra procent kommer således att kunna få använda löneunderlaget som grund för lågbeskattad utdelning.
  • Gränsbeloppet får ökas med ett belopp motsvarande statslåneräntan ökad med nio procentenheter på den del av andelarnas omkostnadsbelopp som överstiger 100 000 kronor.
  • Takbeloppet för utdelning och kapitalvinst ska göras gemensamt. Detta ska uppgå till 90 inkomstbasbelopp och gäller för innevarande och två föregående år. För utdelningar är detta en avsevärd förbättring eftersom takbeloppet i dag räknas per år.
  • Index- och kapitalunderlagsreglerna tas bort succesivt.
  • Reglerna avses införas den 1 januari 2026.

Vår bild är att utredningens förslag innebär välkomna förenklingar och förbättringar även om det saknas nödvändiga förslag om hur tillämpningen av ”utomståenderegeln” och ”samma eller likartad verksamhet” – som vållar stora problem i den praktiska tillämpningen av reglerna – kan göras tydligare.

Samtidigt kommer 3:12-reglerna även med de föreslagna förändringarna fortsatt att vara mycket komplexa. Egentligen behövs en fundamental förändring av denna entreprenörsskatt. Men det får vi alltså vänta på.

Hör gärna av dig till oss på Carnegie skatt om du vill veta mer.

Relaterade artiklar